Galinga amerikiečių žiniasklaidos korporacija "ABC News" nuo rugpjūčio nesiliauja visam pasauliui skelbti, kad Lietuvoje prieš kelerius metus galėjo veikti slaptas CŽV kalėjimas. Jame esą kalinti ir kankinti 8 su teroristine organizacija "Al Qaeda" siejami asmenys.

Lapkričio 19-ąją "ABC News" kartu su gerai informuotu ir įtakingu JAV dienraščiu "Washington Post" sukonkretino galimą Lietuvoje veikusio CŽV kalėjimo vietą. Amerikiečių žurnalistai pranešė gavę iš Lietuvos Vyriausybės atstovo ir buvusio JAV žvalgybos pareigūno patvirtinimą, kad CŽV kalėjimas nuo 2004 metų rugsėjo iki 2005-ųjų lapkričio veikė Antaviliuose, mažiau nei 20 kilometrų nuo Vilniaus esančioje buvusioje jojimo bazėje, kurią dabar valdo Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Parlamentinį tyrimą atliekantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), turintis iki gruodžio 22-osios atsakyti, buvo CŽV kalėjimas Lietuvoje ar ne, iki šiol nenori viešai komentuoti surinktos informacijos. Tačiau LŽ pavyko gauti oficialius dokumentus, kurie atskleidžia, kaip ir per kokius asmenis Lietuvoje kūrėsi amerikiečiai.

Nesuprantamas sandoris

"ABC News" paskelbė, kad iki 2004 metų jojimo patalpos ir jose veikusi kavinė priklausė vietos šeimai, o 2004-ųjų kovą buvo parduotos Delavere, Panamoje ir JAV sostinėje Vašingtone registruotai ribotos atsakomybės bendrovei "Elite LLC".

Antaviliuose LŽ pavyko rasti vietos gyventoją, kuris tvirtino, jog pažįsta asmenį, pardavusį amerikiečiams jojimo bazę. Tačiau paklaustas, kaip paprastas kaimo žmogus surado užsieniečius pirkėjus, vyriškis pareiškė nenorįs apie tai kalbėti. "Mano draugas iki galo nežinojo, kam pardavė pastatą", - mįslingai prieš kelias savaites kalbėjo antaviliškis.

Siekį, kad pirkimo sutarties esmė būtų nesuvokiama ne tik sklypo pardavėjui, bet ir šiuo sandoriu galbūt ateityje susidomėsiantiems tyrėjams, rodo ir LŽ gauti dokumentai.

Amerikiečių įgaliotinis

Senus jojimo bazės pastatus Antavilių g. 11a iš tiesų įsigijo ribotos atsakomybės bendrovė "Elite LLC", teikianti konsultacijų paslaugas finansų, investicijų ir prekybos srityse. Įgaliojimus veikti Lietuvoje jai suteikė 100 proc. šios įmonės akcijų valdanti Panamoje registruota korporacija "Star Group Finance&Holdings, Inc.", kurios veiklos sritis - federaliniai moksliniai tyrimai.

Tačiau "Elite LLC" Antaviliuose įsigijo tik pastatus. Tuo pačiu metu, 2004-ųjų kovo 5 dieną, kaip rodo dokumentai, sklypą Antavilių g. 11a, ant kurio stovi šie pastatai, nupirko Lietuvos pilietis Valdas Vitkauskas. Tai padaryti šį asmenį įpareigojo "Star Group Finance & Holdings, Inc." įgaliotasis atstovas Stanas Gorinas. Jis pasirašė įgaliojimą V.Vitkauskui atstovauti "Elite LLC" interesams sudarant sklypo Antavilių g. 11a sandorį.

Beje, duomenys apie S.Goriną - taip pat labai menki. Šis veikėjas kaimynės Latvijos sostinėje Rygoje buvo įkūręs net 29 bendroves, bet dabar jos jau likviduotos arba likviduojamos. Pastaruoju metu S.Gorinas vadovauja, kaip skelbiama, kompanijai Airijoje.

Taigi būtent V.Vitkauskas visą laikotarpį, kol pastatai Antaviliuose priklausė "Elite LLC" (iki 2007 metų sausio 29 dienos), buvo po tais statiniais esančios žemės savininkas. Įdomu, kad sklypą iš vyriškio 2007-ųjų pradžioje tiesiogiai perėmė valstybė. O tada V.Vitkauskas... išgaravo.

Nematomas žmogus

Ir iki sandorio su amerikiečiais oficialiose duomenų bazėse informacijos apie V.Vitkauską pateikiama minimaliai. Faktiškai neįmanoma išsiaiškinti, kur tas vyras mokėsi, kas jo tėvai. Vieninteliai oficialūs duomenys apie šį 1971 metų rugpjūtį gimusį asmenį - sudarant sandorį dėl sklypo Antavilių g. 11a deklaruota jo gyvenamoji vieta Vilniuje, V.Grybo g. 39-311. Tai Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos šeimų bendrabučio adresas.

Nors nurodoma, kad V.Vitkauskas gyveno būtent ten, juridiškai jis neįteisintas kaip bendrabučio buto savininkas. Oficialiuose šaltiniuose taip pat nesama informacijos, jog šis žmogus mūsų valstybėje turėtų kokią nors nuosavybę ar privalomą registruoti turtą. V.Vitkausko nėra ir Juridinių asmenų registre. Tai reiškia, kad jis niekada nėra buvęs įmonės ar organizacijos vadovas, valdybos, stebėtojų tarybos narys ar savininkas.

Net informacija apie šio vyro gyvenamąją vietą labai abejotina. Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos bendrabučio V.Grybo gatvėje valdytoja Birutė Cicėnienė LŽ patikino, kad V.Vitkauskas pas juos niekada negyveno ir nebuvo registruotas. "Mes niekada neregistruojame nuomininkų, - aiškino B.Cicėnienė. - Be to, šis asmuo mūsų bendrabutyje niekada negyveno."

Pasak valdytojos, prieš kelerius metus bendrabutyje buvo apsistojęs Tadas Vitkauskas. "Bet ar tai V.Vitkausko brolis, ar bendrapavardis, negaliu pasakyti. Juo labiau kad T.Vitkauskas gyveno ne kaip studentas, o kaip nuomininkas, sudaręs su administracija nuomos sutartį", - sakė B.Cicėnienė.

Nukirstos gijos

V.Vitkausko pavardė oficialiuose dokumentuose Lietuvoje figūruoja iki 2006 metų pabaigos. Tuo metu jis esą darbavosi Klaipėdos bendrovėje "Metalo laužas" (greičiausiai - Vilniaus aikštelėje). Tačiau gauti duomenų apie V.Vitkauską iš jo buvusios darbovietės taip pat neįmanoma. Mat tais pačiais 2006-aisiais iki tol 30 metų sėkmingai šalies rinkoje veikusį "Metalo laužą" pradėjo krėsti teisėsaugininkai, įmonės vadovui buvo iškelta baudžiamoji byla. Dabar nurodoma, kad bendrovė yra nutraukusi veiklą.

Panašiu metu, 2007-ųjų sausį, perleidusi Lietuvos valstybei pastatus Antaviliuose, savo veiklą baigė ir "Elite LLC".

Nuo 2006 metų pabaigos V.Vitkauskas, LŽ duomenimis, Lietuvoje negauna jokių pajamų, nemoka jokių mokesčių. Vienintelė jungtis, siejanti šį asmenį su mūsų kraštu, - 2008-aisiais jo vardu fiksuotos įmokos ryšio bendrovei "Omnitel". Šiais metais net ir tokių duomenų nebeliko.

Komitetas dokumentų neprašė

Pasitikslinti oficialiai, kokių duomenų yra išlikę apie V.Vitkausko sudarytus pirkimo ar pardavimo sandorius dėl sklypo Antaviliuose, LŽ nepavyko. Kaip teigė valstybės įmonės Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius, jie iš tiesų saugo su sklypu ir pastatu Antavilių g. 11a susijusius dokumentus, tačiau pateikti žiniasklaidai jų negali be dabartinio savininko ar naudotojo - šiuo atveju VSD - žinios.

Tačiau Registrų centre saugoma informacija (išskyrus kelis grifu "slaptai" pažymėtus dokumentus, apimančius sklypo Antaviliuose perėmimą valstybės žinion ir vėlesnį perdavimą valdyti VSD) prieinama teisėsaugos ir valstybės valdžios institucijoms. Vadinasi, ir tyrimą dėl CŽV kalėjimo buvimo ar nebuvimo Lietuvoje atliekančiam Seimo NSGK.

Tačiau, kaip LŽ sakė Registrų centro atstovas spaudai A.Petrošius, parlamentarai į šią duomenų saugyklą dar nesikreipė. "Šiandienos duomenimis, nei Seimo komitetas, nei kuri nors teisėsaugos institucija nėra kreipęsi į Registrų centrą dėl mūsų turimų dokumentų kopijų pateikimo", - patvirtino A.Petrošius.

Ar galima išsiaiškinti tiesą, tiriant ją be sistemos, nesistengiant susipažinti su pagrindine oficialia informacija? "Niekada nepavyks įtikinti visų skeptikų, bet tyrimas turi būti gana nuodugnus, kad jo rezultatai įtikintų objektyvius stebėtojus. O to nebus, kol bus visiškai atskleistos Antavilių pastato paslaptys, kas jį buvo nupirkę, ir jau išnykusios užsienio bendrovės "Elite LLC" tikrieji savininkai, kas jai tarpininkavo Lietuvoje. Ne mažiau svarbu nustatyti, kas Lietuvoje žinojo apie šį pastatą, kas pritarė jo statybai ir, jei prezidentai nežinojo apie jo buvimą, kas nutarė, kad jie neturi žinoti", - visai neseniai savo komentare rašė apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

Bent kol kas Seimo tyrėjai nepasistengė gauti oficialių duomenų.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją