Nesuteikti K. Copely Lietuvos pilietybės D. Grybauskaitei buvo rekomendavusios dvi Pilietybės komisijos, kurių sprendimai prezidentui nėra privalomi. Remiantis šiuo metu galiojančiu Pilietybės įstatymu, Lietuvos pilietybė išimties tvarka užsienio valstybės piliečiui suteikiama atsižvelgus į du pagrindinius kriterijus: nuopelnus Lietuvos valstybei bei integraciją į Lietuvos visuomenę.

Prieš porą savaičių naujos sudėties Pilietybės komisija pripažino, kad K. Copely nusipelniusi Lietuvai, tačiau nusprendė, kad ši nėra integravusis į Lietuvos visuomenę.

Lietuviško paso K. Copely dar praėjusių metų kovą nerekomendavo ankstesnės sudėties Pilietybės komisija. Tuomet kadenciją baigiantis prezidentas Valdas Adamkus sprendimą dėl dvigubos pilietybės sportininkei paliko naujai šalies vadovei D. Grybauskaitei.

„Prezidentės teigimu, Lietuvos Respublikos pilietybė yra labai svarbi konstitucinė vertybė, nustatanti nuolatinį teisinį asmens ir valstybės ryšį. Konstitucija nustato, kad Lietuvos Respublikos pilietybė turi būti teikiama laikantis Konstitucijos ir įstatymų numatytų reikalavimų. Respublikos Prezidentė yra saistoma minėtų teisės aktų, todėl, spręsdama Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo išimties tvarka klausimus, negali jų pažeisti ir suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka tiems asmenims, kurie neatitinka įstatymo reikalavimų“, - skelbia Prezidentūros spaudos tarnyba.

Primenama, kad Pilietybės įstatymo nuostata, leidusi Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka suteikti asmenims, kai tai sietina tik su viešuoju interesu ar tik su Lietuvos Respublikos vardo garsinimu atstovaujant Lietuvai, 2006 m. lapkričio 13 d. Konstitucinio Teismo nutarimu pripažinta prieštaraujančia Konstitucijai.

L.Vanagienė: padarytas galas žiemos sportui

„Trūksta žodžių”, - DELFI sakė Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.

„Žiemos sportui padarytas galas. Tai labai negerai, neteisinga. Labai tikėjausi iš prezidentės ir labai labai nusivyliau. Pasakykit, kodėl įstatymai veikia vieniems, o kitiems neveikia? Apsidairykite, kas Europos parlamente sėdi. Kaip ten žmonės, vos ne su antrankiais atvežti, „Interpolo“ paieškomi, galėjo sėdėti. Tai apie ką mes šnekame, kai yra šventas reikalas – du talentingi žmonės? Deividas, kuris nenuėjo lengviausiu keliu – startuoti už kitą šalį, o pakvietė JAV pilietę startuoti už Lietuvą, kuris yra tikras patriotas“, - kalbėjo L. Vanagienė.

Federacijos vadovė pastebi, kad jaunimas ir taip bėga iš Lietuvos, tad, klausia ji, ar reikėjo užtrenkti duris žmonėms, atiduodantiems savo sveikatą, ryžtą ir norą garbinti Lietuvą. L. Vanagienė priminė, kad šįmet olimpiadoje Lietuva pagaliau turės savo teisėją, kuri sulauksianti klausimų, kur Lietuvos pora.

K. Copely ir D. Stagniūno iškovotą vietą Vankuverio olimpiadoje užims kita pora.

DELFI primena, kad į prezidentą V. Adamkų prašydamas išimties tvarka JAV pilietei K. Copely suteikti Lietuvos pilietybę kreipėsi Kauno meras Andrius Kupčinskas.

K. Copely ir D. Stagniūnas Lietuvai įvairaus lygio varžybose atstovauja nuo 2006 metų. Viena sparčiausiai pasaulyje tobulėjančių porų 2009 m. pasaulio čempionate užėmė 14 vietą ir iškovojo kelialapį į 2010 m. Kanadoje vyksiančias žiemos olimpines žaidynes. Olimpiadoje šaliai atstovauti gali tik jos piliečiai. 2009 m. Europos pirmenybėse Lietuvos pora įsiveržė į elitinį dešimtuką.

Prieš keletą metų durys atstovauti Lietuvai pasaulio moterų krepšinio čempionate buvo užtrenktos ir vienai naudingiausių Eurolygos žaidėjų, buvusiai „Teo“ klubo legionierei amerikietei Kathryn E. Douglas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją