„Pilietybės komisija nerekomenduos išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybės K. Copely. Nebuvo priimtas sprendimas, kad ji atitinka įstatymo numatytą kriterijų, jog yra integravusis į Lietuvos visuomenę", - DELFI aiškino prezidentės patarėja, Pilietybės reikalų komisijos pirmininkė Indrė Pukanasytė.

Pasak I. Pukanasytės, komisijos balsų dauguma nuspręsta, jog K. Copely atitinka kitą įstatymo numatytą kriterijų – yra nusipelniusi Lietuvos Respublikai.

Sprendimą nerekomenduoti K. Copely suteikti Lietuvos pilietybę praėjusių metų kovą buvo priėmusi tuometė Pilietybės komisija, tačiau prezidentas Valdas Adamkus dėl pilietybės suteikimo neapsisprendė ir klausimą paliko naujai šalies vadovei D. Grybauskaitei. Visgi Pilietybės komisijos nuomonė prezidentui nėra privaloma. Jei D. Grybauskaitė K. Copely Lietuvos pilietybės nesuteiks, 2010 m. Vankuverio žiemos olimpiadoje lietuvio Deivido Stagniūno ir amerikietės K. Copely pora nešoks.

Remiantis šiuo metu galiojančiu Pilietybės įstatymu, Lietuvos pilietybė išimties tvarka užsienio valstybės piliečiui suteikiama atsižvelgus į du pagrindinius kriterijus: nuopelnus Lietuvos valstybei bei integraciją į Lietuvos visuomenę.

„Respublikos Prezidentas (...) gali suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę nusipelniusiems
Lietuvos Respublikai ir integravusiems į Lietuvos visuomenę užsienio valstybių piliečiams ar asmenims be pilietybės išimties tvarka. (...) Nuopelnais Lietuvos Respublikai laikytina užsienio valstybės piliečio ar asmens be pilietybės veikla, kuria asmuo ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos Respublikos valstybingumo stiprinimo, Lietuvos Respublikos galios ir jos autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo“, - rašoma Pilietybės įstatyme.

L.Vanagienė: tokius žmones reikia tausoti

„Labai gaila, kad Pilietybės komisija priėmė tokį sprendimą - mes tikėjomės tikrai daugiau. Vis tik pora labai aktyviai įsiliejo į pasaulio lietuvių bendruomenės veiklą, Katerina pradėjo lankyti „Žiburio“ lituanistinę mokyklą Detroite“, - DELFI teigė Lietuvos čiuožimo sąjungos prezidentė Lilija Vanagienė.

L. Vanagienės teigimu, čiuožėjų rezultatų augimas parodo, kad tai – viena perspektyviausių pasaulio porų. Štai prieš mėnesį vykusiame atrankos į Olimpines žaidynes turnyre Obersdorfe K. Copely ir D. Stagniūnas iškovojo bronzos medalius. Šokėjai ant ledo 2,02 taško pagerino geriausią rezultatą, kovą pasiektą Los Andžele, kai iškovojo kelialapį į olimpiadą.

„Labai tikimės, kad prezidentė prieš priimdama sprendimą dar kartą įsigilins ir neužkirs kelių tokiems jauniems ir perspektyviems sportininkams kilti į olimpo viršūnę, ką jie akivaizdžiai daro“, - kalbėjo L. Vanagienė.

L.Vanagienė primena, kad D. Stagniūnas JAV jau 9 metai ir tokius žmones reikia tausoti. Pasak jos, D. Stagniūnas jau galėjo priimti JAV pilietybę, o pagal dabartinius rezultatus JAV čempionate galėtų varžytis dėl trečios vietos. „Jis nenuėjo lengviausiu keliu, pakvietė partnerę startuoti už Lietuvą“, - sako LČF vadovė.

L.Vanagienės teigimu, jei K. Copely negaus lietuviško paso, LČF nebeturės lyderių, į kuriuos orientuojasi jaunimas, nebebus dailiojo čiuožimo televizijos transliacijų, po kurių vaikai ateina čiuožti.

LČF vadovė baiminasi, kad nebebus tęsiamos Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago sukurtos čiuožimo tradicijos – pora dalyvavo 5 olimpinėse žaidynėse. Be to, Vankuverio olimpiadoje šokių ant ledo varžybose Lietuva turės savo teisėją – Laimutę Krauzienę. Galbūt dėl savo teisėjo nebuvimo, sako L. Vanagienė, Turino olimpiadoje M. Drobiazko ir P. Vanagui nepavyko laimėti medalių.

DELFI primena, kad į prezidentą V. Adamkų prašydamas išimties tvarka JAV pilietei K. Copely suteikti Lietuvos pilietybę kreipėsi Kauno meras Andrius Kupčinskas.

K. Copely ir D. Stagniūnas Lietuvai įvairaus lygio varžybose atstovauja nuo 2006 metų. Viena sparčiausiai pasaulyje tobulėjančių porų 2009 m. pasaulio čempionate užėmė 14 vietą ir iškovojo kelialapį į 2010 m. Kanadoje vyksiančias žiemos olimpines žaidynes. Olimpiadoje šaliai atstovauti gali tik jos piliečiai. 2009 m. Europos pirmenybėse Lietuvos pora įsiveržė į elitinį dešimtuką.

Durys atstovauti Lietuvai pasaulio moterų krepšinio čempionate buvo užtrenktos ir vienai naudingiausių Eurolygos žaidėjų, buvusiai „Teo“ klubo legionierei amerikietei Kathryn E. Douglas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)