Apie tai V. Adamkus antradienį pareiškė susitikime su žurnalistais. . „Žinote, kadangi nenoriu užšokti prezidentei už akių, tai sprendimą priims būsimoji prezidentė. Aš perkalbėjęs ir pasitaręs nusprendžiau, kad bus geriau, jei tą padarys ji. Tą teisę jai palikau ir kai kurių paskyrimų klausimais“, - DELFI sakė kadenciją baigiantis prezidentas.

Jei čiuožėjai išimties tvarka nebus suteikta dviguba pilietybė, lietuvio Deivido Stagniūno ir K. Copely pora Vankuverio žiemos olimpinėse žaidynėse nedalyvaus.

Pilietybės komisija yra nerekomendavusi suteikti dvigubą pilietybę K. Copely. Komisijai kilo rimtų abejonių, ar šokėja gali pasigirti ypatingais nuopelnais Lietuvos Respublikai bei ar yra integravusis į Lietuvos visuomenę.

Remiantis šiuo metu galiojančiu Pilietybės įstatymu, Lietuvos pilietybė išimties tvarka užsienio valstybės piliečiui suteikiama atsižvelgus į du pagrindinius kriterijus: nuopelnus Lietuvos valstybei bei integraciją į Lietuvos visuomenę.

„Respublikos Prezidentas (...) gali suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę nusipelniusiems Lietuvos Respublikai ir integravusiems į Lietuvos visuomenę užsienio valstybių piliečiams ar asmenims be pilietybės išimties tvarka. (...) Nuopelnais Lietuvos Respublikai laikytina užsienio valstybės piliečio ar asmens be pilietybės veikla, kuria asmuo ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos Respublikos valstybingumo stiprinimo, Lietuvos Respublikos galios ir jos autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo“, - rašoma Pilietybės įstatyme.

DELFI primena, kad į prezidentą V. Adamkų prašydamas išimties tvarka JAV pilietei K. Copely suteikti Lietuvos pilietybę kreipėsi Kauno meras Andrius Kupčinskas.

K. Copely ir D. Stagniūnas Lietuvai įvairaus lygio varžybose atstovauja nuo 2006 metų. Viena sparčiausiai pasaulyje tobulėjančių porų 2009 m. pasaulio čempionate užėmė 14 vietą ir iškovojo kelialapį į 2010 m. Kanadoje vyksiančias žiemos olimpines žaidynes. Olimpiadoje šaliai atstovauti gali tik jos piliečiai.

2009 m. Europos pirmenybėse Lietuvos pora įsiveržė į elitinį dešimtuką.

Durys atstovauti Lietuvai pasaulio moterų krepšinio čempionate buvo užtrenktos ir vienai naudingiausių Eurolygos žaidėjų, buvusiai „Teo“ klubo legionierei amerikietei Kathryn E. Douglas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją