Pagal pirminį ŠMM sumanymą buvo numatyta iš metusių studijas arba iškritusių iš aukštosios mokestį imti iškart. Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Nerijos Putinaitės, po svarstymų nuspręsta pirmą semestrą palikti laisvą – už valstybės finansuojamas studijas reikalauti susimokėti tik po antro.

„Pirmasis semestras, galima sakyti, yra dar ieškojimo semestras. Gal iš tikrųjų žmogus supras, kad ne ten įstojo. Nors matome ir neigiamus variantus – galbūt taip truputį gali mažėti žmonių, kurie renkasi, atsakomybė“, - DELFI sakė N. Putinaitė.

Vyriausybės nutarime numatyta, kad metę studijas arba iškritę dėl nepažangumo turės susimokėti už vieno semestro studijas. Atsižvelgiant į tai, kad kai kurios studijos labai brangios, kainuoja keliolika tūkstančių per metus, nustatyta maksimali mokesčio riba.

Bakalaurams ji sieks ne daugiau kaip 30 bazinių socialinių išmokų (BSI), magistrantams – 50 BSI, doktorantams – 70 BSI. Šiuo metu BSI sudaro 130 litų.

Numatoma, kad Vyriausybės nutarimas įsigalios nuo kitų metų vasario.

Valstybės biudžeto lėšų, skirtų studijų kainai valstybės finansuojamose studijų vietose apmokėti, arba jų dalies grąžinimą į valstybės biudžetą administruos Valstybinis studijų fondas.