Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Aurelija Juodytė BNS patvirtino, kad pranešimas apie galimai padarytą nusikaltimą yra gautas, tačiau jo turinio sakė negalinti komentuoti.


Naujienų tarnybos antradienio vakarą citavo V.Barkauskaitės pareiškimą, kuriame nurodoma, kad A.Baukutė fiktyviai įdarbino dar vieną padėjėją - Joną Stasiukyną, tačiau pareiškė, kad jam į darbą eiti nereikia, o vėliau paėmė jo banko kortelę ir galimai pasisavino pinigus - daugiau nei tūkstantį litų.

"Po to, kai buvo informuotas apie atleidimą, jis, norėdamas sužinoti apie piniginį likutį sąskaitoje paskambino į banką. Banko darbuotoja paaiškino, kad visi sąskaitoje buvę pinigai yra išgryninti", - rašoma V.Barkauskaitės pareiškime, kurį citavo LNK Žinios.

TV3 Žinių teigimu, pareiškime nurodoma, kad A.Baukutė neteisėtai paėmė beveik 1300 litų.

Parlamentarė kaltinimus vadina šmeižtu ir įtaria, kad prie to prisidėjo politiniai oponentai.

"Vos ne toks įspūdis, kad tai kažkieno įrankis susidoroti ar tai su manimi, ar su naujai susidariusia frakcija (...). Aš nesivelsiu į detales, kaip elgiasi mano buvusi padėjėja iš pykčio ar ne iš pykčio, kad aš galbūt neįvertinau jos talento", - žurnalistams sakė A.Baukutė.

J.Stasiūkynas detaliau informacijos trečiadienį nekomentavo.

TV3 Žinių paklaustas, ar buvo įdarbintas pas A.Baukutę, vyras atsakė: "Buvau turbūt. Kadangi, mano žiniomis, yra atliekami tyrimai kompetentingų valstybės institucijų, tai komentuoti konkrečių duomenų negaliu".

V.Barkauskaitės pranešimą nagrinėja Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas.

Praėjusią savaitę buvusi A.Baukutės padėjėja žurnalistams pareiškė, kad Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovė, dabar "Ąžuolo" frakcijos narė A.Baukutė reikalavo, kad ji rastų fiktyviai dirbantį žmogų.

Ji teigė, kad parlamentarės pavedimu rado ir padėjo 1,5 etato įdarbinti J.Stasiukyną.

"Jo darbe aš niekada nemačiau", - pasakojo V.Barkauskaitė.

Anot jos, J.Stasiukynas buvo įdarbintas šių metų kovą, tačiau atleistas jau po mėnesio - balandį.

Paklaustas, ar minėtas įdarbinimas galėjęs būti fiktyvus, V.Barkauskaitė atsakė: "Aš manau, kad tai galėjo būti fiktyvu".

Parlamentarė įtariama galimai pasisavinusi fiktyviai įdarbinto padėjėjo atlyginimą. Tačiau esą jos netenkino per mažas atlygis.

1,5 etato Seimo kanceliarijoje įdarbintas asmuo esą buvo per žemos kategorijos - B kategorijos politinio pasitikėjimo tarnautojas, gavęs apie 2000 litų į rankas atlygį. Parlamentarė neva prašiusi įdarbinti aukštesnės - A - kategorijos padėjėją. Tokiu būdu neva siekta gauti maždaug 800 litų didesnį fiktyviai įdarbintojo atlygį.

A.Baukutė atmeta kaltinimus dėl fiktyvaus įdarbinimo. Ji tikino, jog minėta istorija - melas ir sakė besikreipsianti "į teismą dėl šmeižto". Buvusi jos padėjėja savo ruožtu taip pat teigė esanti "šmeižiama ir juodinama".

A.Baukutė tikino nesinaudojusi savo padėjėjų banko kortelėmis ir jokių pinigų nesisavinusi.

Skandalas dėl galimo fiktyvaus įdarbinimo Seime kilo praėjusią savaitę, kai skilo TPP frakcija. 7 nariai, tarp jų ir A.Baukutė, įkūrė naują "Ąžuolo" frakciją.

Seimo opozicijos lyderis, partijos "Tvarka ir teisingumas" frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis praėjusį penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimai nusikalstamos Seimo pirmininko Arūno Valinsko veiklos slepiant padarytą nusikaltimą. Mat A.Valinskas pirmasis žurnalistams užsiminė turįs dviejų asmenų pareiškimus, kuriais esą šantažuojama viena jų frakcijos narė.

"Seimo vadovas viešai pripažino turįs dokumentus apie nusikalstamą vieno partiečio veiklą kito partijos nario atžvilgiu. Ar po tokio pasakymo turėtume manyti, kad A.Valinskas žino apie įvykdytą nusikaltimą, tačiau jį dėl kažkokių motyvų slepia? Kas jau kas, bet teisinį išsilavinimą turintis žmogus privalo žinoti, kad nepranešimas apie nusikaltimą taip pat užtraukia baudžiamąją atsakomybę", - tuomet pareiškė V.Mazuronis.

Panaši istorija dėl galimo fiktyvaus Seimo narės padėjėjo įdarbinimo buvo kilusi ir praėjusios kadencijos Seime. Tąkart buvęs "tvarkietės" Onos Valiukevičiūtės padėjėjas pareiškė, kad buvo įdarbintas fiktyviai Seimo narės padėjėju, o parlamentarė pasisavindavusi jam priklausiusį atlygį. Tiesa, per teismus šių savo teiginių buvęs Seimo narės padėjėjas neįrodė.