BNS žiniomis, STT dokumentus paėmė ne tik iš Vilniaus savivaldybės, bet ir bendrovių "City Servise" bei "Vilniaus energija".

Bendrovės "City Service" atstovas Vilius Mackonis pirmadienio pavakare BNS paklaustas, ar įmonėje buvo atlikti dokumentų poėmiai, atsakė, kad iš bendrovės pranešimo spaudai "matyti, jog buvo apsilankyta", bet nekomentavo, kokių dokumentų prašė teisėsaugininkai.

"Nenorime su savo komentarais trukdyti atliekamam tyrimui", - sakė V.Mackonis.

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius BNS sakė, kad STT "domina sutarties sudarymo aplinkybės, konkurso pravedimas, pirminė dokumentacija, mokesčiai pagal sutartį".

Anot vicemero, sutartis su "City Service" galioja iki šių metų birželio 13 dienos ir dar nėra nuspręsta, ką daryti - ar bus rengiamas naujas konkursas, ar bus atsisakyta bendrovės paslaugų.

Anot R.Adomavičiaus, sutarties sudarymo ir galiojimo procesas yra "politizuotas".

"Politizuotas todėl, kad savivaldybės taryboje esančios politinės partijos turi skirtingą nuomonę dėl to ir todėl reikia išsiaiškinti technines ir ekonomines šito proceso detales, kad būtų galima politiniu lygiu priimti sprendimą", - teigė socialdemokratas. Jis neatmetė galimybės, kad politizavimas galėjo būti viena priežasčių, kodėl sutartimi susidomėjo ir teisėsaugininkai.

STT atstovė spaudai Julija Antanaitienė BNS sakė, kad kol kas tarnyba atliekamų veiksmų nekomentuos.

BNS gegužės viduryje jau rašė, kad STT domisi, ar sostinės švietimo įstaigos nepermoka už šilumos tiekimą koncerno "Rubicon group" valdomai didžiausiai Baltijos šalyse nekilnojamojo turto priežiūros grupei "City Service".

STT buvo paprašiusi Vilniaus savivaldybę pateikti dokumentų, pasirašytų su bendrove "City Service" (tuomet - "Rubicon apskaitos sistemos") dėl šilumos tiekimo švietimo įstaigoms, kopijas, taip pat informaciją apie suteiktas paslaugas ir atsiskaitymus.

"Informacija yra tikrinama. Tiesiog mes gavome informacijos, kad galimai permokėta už paslaugas, ir ją tikriname", - BNS tuomet sakė STT atstovė spaudai Julija Antanaitienė.

Tuometinė "Rubicon apskaitos sistemos" sutartį su Vilniaus savivaldybe dėl švietimo įstaigų šildymo ir šilumos ūkio priežiūros pasirašė 2002 metais.

"City Service" pirmadienio vakarą išplatintame pranešime teigiama, kad "dingstimi pradėti tyrimą tapo tai, kad mūsų įmonė neturi licencijos tiekti šilumą".

"Šią veiklą reglamentuojantys įstatymai aiškiai sako, kad įmonė užsiimanti šilumos tiekimu, privalo turėti šiai veiklai reikalingą infrastruktūrą - katilines arba šilumos trasas. Mūsų įmonė šios infrastruktūros neturi ir šilumos tiekimo nevykdo, o teikia šilumos ūkio valdymo paslaugą, kaip ir visos Lietuvos pastatus administruojančios bendrovės ir daugiabučių namų savininkų bendrijos, kurios elektros energijos negamina, o tiesiog administruoja lėšas už bendrosiose patalpose sunaudojamą elektrą ir perduoda lėšas energijos tiekėjams", - išplatintame pranešime cituojamas bendrovės generalinis direktorius Žilvinas Lapinskas.

Įmonė teigia turinti 13 licencijų pastatų ūkio veiklai vykdyti, tarp jų - keli tarptautiniai sertifikatai.

"City Service" pranešime pabrėžiamas jos veiklos efektyvumas.

"City Service" skatina švietimo įstaigas taupiai vartoti šilumos energiją, imasi ugdomosios švietėjiškos veiklos, organizuoja pasiruošimo šildymo sezonui konkursus, kurių metu sandarinami langai, atliekami kiti darbai", - nurodo bendrovė.

69,62 proc. "City Service" akcijų valdo "Rubicon Group", dar 5,36 proc. - koncerno akcininkai.