"Tikiuosi, kad jūs imsitės visų įmanomų priemonių, kad būtų išvengta galutinio šio sprendimo įgyvendinimo. Manau, kad yra galimybių remtis Lietuvos ir Lenkijos sutartimi, kurioje leista šalims skirtingai traktuoti istoriją ir tuo pagrindu pareikšti, kad gatvių pavadinimas J.Pilsudskio vardu lietuviams yra absoliučiai nepriimtinas", - rašte premjerui tvirtina konservatorius.

Penktadalis Vilniaus rajono gyventojų yra lenkai. Pernai gruodį vykusiuose rinkimuose Lietuvos lenkų rinkimų akcija Vilniaus rajono taryboje laimėjo 16 mandatų iš 27.

Pasak istorikų, aktyviai siekęs Lietuvos ir Lenkijos susivienijimo J.Pilsudskis tik sugadino dviejų tautų santykius.

1920 metais, būdamas tuometinės Lenkijos vadovu, J.Pilsudskis inscenizavo sukilimą Vilniaus krašte, per kurį buvo okupuotas ir prijungtas prie Lenkijos beveik trečdalis Lietuvos teritorijos.

J.Pilsudskis 1867 metais gimė Lietuvoje, Švenčionių rajone, tuometiniame Zalavo dvarelyje. Po generolo mirties jo širdis buvo palaidota Vilniaus Rasų kapinėse.

Atvykę į Lietuvą, neretai Zalavą ir Rasų kapines aplanko Lenkijos valdžios pareigūnai ir žymūs lenkų kilmės visuomenės veikėjai.