Ministras pažymėjo, jog šie duomenys dar nėra galutiniai. Palūkanos - vienas iš derybų su bankais objektų.

Tuo tarpu Lietuvos studentų sąjunga (LSS) yra pareiškusi, jog sutiktų su ne didesnėmis nei 6 proc. palūkanomis. Be to, LSS pažymi, kad studijų metu ir dvejus metus po baigimo už studentų prisiimtus įsipareigojimus palūkanos neturėtų būti skaičiuojamos. Studentų sąjunga norėtų, jog paskolos grąžinimo terminą būtų galima atidėti ir tuo atveju, kai mokslai tęsiami aukštesnėje studijų pakopoje.

Studentai taip pat siūlo nustatyti paskolų grąžinimo lengvatas tiems, kurie baigę studijas pasirinko valstybės remiamą profesinę kryptį, apsisprendė savo veiklą plėtoti atokesniuose šalies regionuose.

Planuojama, kad naujoji paskolų sistema startuos jau liepą. Preliminariais Švietimo ir mokslo ministerijos skaičiavimais, vien paskoloms išduoti šiemet gali prireikti per 240 mln. litų. Atsižvelgus į tai, kad 2009 metų valstybės biudžete nėra pakankamai lėšų išaugusiam paskolų poreikiui patenkinti ir siekiant, jog pertvarkyta paskolų administravimo sistema galėtų pradėti veikti jau 2009 metų antrąjį pusmetį, pasiūlyta į paskolų sistemą įtraukti privačias kredito įstaigas.

Studento prisiimtų skolinių įsipareigojimų bendra maksimali suma, Švietimo ir mokslo ministerijos ekspertų nuomone, neturėtų viršyti 50 tūkst. litų, arba 385 bazinių socialinių išmokų.

Siekiama, kad paskolos grąžinimas būtų siejamas su paskolos gavėjo pajamomis. Paskola ir palūkanos būtų pradedamos grąžinti ne vėliau kaip 1 metai po studijų baigimo.

Nuo paskolos grąžinimo būtų atleidžiami nedarbingi asmenys. Studentams, nutraukusiems studijas, lengvatos nebūtų taikomos. Paskolos negalėtų gauti studentai, kurie pagal Mokslo ir studijų įstatymo projektą neturi teisės užimti valstybės finansuojamos studijų vietos ar gauti studijų kainos kompensacijos.

Atsižvelgiant į darbo grupės pasiūlytus paskolų sistemos pertvarkos principus bus rengiamas Valstybės paskolų arba valstybės remiamų paskolų studentams suteikimo, administravimo ir grąžinimo tvarkos aprašo projektas. Jis bus derinamas su suinteresuotomis institucijomis. Šis aprašo projektas Vyriausybei bus teikiamas patvirtinus Mokslo ir studijų įstatymo projektą.