Nepaisant A. Salamakino atlaidumo, Etikos ir procedūrų komisija nutarė neapsiriboti tik svarstymu posėdyje ir ketina parengti išvadas, kuriomis arba rekomenduos A. Valinskui susilaikyti nuo sparnuotų frazių, arba pripažins, kad jo elgesys nesuderinamas su Seimo nario etika.

A.Valinskas: „velniop“ – tik pertaras

Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje dalyvavęs parlamento vadovas A. Valinskas pasakojo, kad sausio mėnesį iš tiesų vežė savo žmoną Ingą Valinskienę į Uteną, kur vyko renginys neįgaliesiems. Remiantis jo pasakojimu, I. Valinskienės buvo paprašyta nemokamai padainuoti tris dainas, o pats parlamento vadovas sakosi pasveikinęs susirinkusiuosius ir įteikęs finansinę paramą – 1 tūkst. Lt.

„Tiesiog jau nueidamas nuo scenos pasakiau: „Mielieji, mes visada stengsimės būti su jumis ir, kiek tų pinigų mes turėtumėm, visiems žmonėms jų negalėsime duoti Mes visuomet esame pasiruošę dalintis tuo, ką turim - šypsenomis, geru žodžiu ir dainomis“. O paskui buvo pasakyta ne pono A. Salamakino atžvilgiu, o apskritai tokia frazė nuskambėjo, kad jeigu kažkas draus dainuoti, kad ir pats A. Salamakinas, tai na... gal tegul eina jie velniop“, - savo žodyno tikslus aiškino A. Valinskas.

Pasak vieno iš trijų valstybės vadovų, po šių žodžių pasirodymo viešumoje jis šnekėjęs su A. Salamakinu, kuris esą puikiai supranta, kad pažeminti jo nenorėta.

„Jeigu šitas pasakymas yra pats didžiausias nuskambėjęs iš Seimo nario lūpų kito Seimo nario atžvilgiu, bet ir ponia Dalia Teišerskytė praėjusiame posėdyje pasiūlė „Tegul eina vyrai šnapso gerti“. Dėl to galima taip pat svarstyti“, - savo kaltę švelnino parlamento vadovas ir priminė, kad net Seimo pirmininko rinkimų naktį plenarinį posėdį vedusi konservatorė Vida Marija Čigriejienė pasakė savo legendinę frazę: „Jūs mane stačiai prievartaujate“.

Anot A. Valinsko, „velniop“ yra normalus lietuviškas žodis.

Etikos sargai susimąstė apie „velniop“ semantiką

Tuo tarpu Seimo Etikos ir procedūrų komisijos nariai ėmėsi svarstyti, ar pasiuntimas „velniop“ išties yra pikta linkintis pertaras. Konservatorė Rūta Rutkelytė pusiau juokais, pusiau rimtai pasiūlė užsakyti lingvistinę ekspertizę, po kurios gali pasirodyti, jog siuntimas „velniop“ nėra piktybinis ir turi daug atspalvių.

„Tai, ką jūs turėjot omenyje? Ar tai buvo sarkazmas, paniekinimas, ignoravimas, pasipūtimas ar šiaip profesionalus pašmaikštavimas?“, - susidomėjo liberalcentristas Vytautas Bogušis.

Tuo metu „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis, kuris buvo vienas iš A. Valinsko įskundimo etikos sargams iniciatorių, sako, kad Seimo nariai, o juo labiau parlamento vadovas, neturėtų kitų žmonių siuntinėti velniop, nes tai neprisideda prie Seimo autoriteto.

„Kaip mes bevyniotumėm visus šiuos dalykus, pasiuntimas lieka pasiuntimu“, - svarstė V. Mazuronis.

Šiam parlamentarui pritarė ir kitas „tvarkietis“ Egidijus Klumbys, kuris komisijoje paskirtas vienu iš išvadų rengėju: „Šitoje situacijoje labai aišku, kad negali taip elgtis vienas iš trijų aukščiausių valstybės asmenų“, - sakė E. Klumbys.

Liberalcentristas V. Bogušis posėdyje svarstė, kad lietuvių kalboje siuntimas „velniop“ yra susijęs su negatyviu nusistatymu. Anot parlamentaro, tą patį reiškia ir „nusispjaut“, „po velnių“. „Tai turi negatyvią formą. Jeigu Seimo pirmininkas būtų pasakęs „Teatleidžia A. Salamakinui Dievas, mes dainavom ir dainuosim“ – viskas būtų gerai. O jeigu būtų pasakęs „Tegul eina šunims šėko pjauti“ – vis tiek tai yra negatyvi forma“, - sakė V. Bogušis.