Tokiai nuostatai trečiadienį pritarė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas.

"Taigi studentas po dvejų metų praras valstybės finansavimą, pavyzdžiui, tada, kai jo vidurkis bus 6 ar mažiau balų, jei jo bendrakursių vidurkis bus 8 ir daugiau. Studijų krepšelio neteks studentas, kurio vidurkis - 7, jei jo bendrakursių vidurkis bus 9 balai ir daugiau. Nors ir koks būtų bendrakursių vidurkis, valstybės finansavimo nepraras studentas, kurio vidurkis bus 8 ir daugiau", - paaiškino švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.

Kaip Eltai teigė viceministrė, valstybės finansavimo netekęs asmuo už studijas turės mokėti aukštosios mokyklos nustatytą studijų kainą.

Pasak N. Putinaitės, taip pat atsisakyta nuostatos, kad iš universiteto iškritus arba išėjus valstybės finansuojamam studentui jo krepšelis būtų perleidžiamas už studijas mokančiajam. Bet numatyta kita naujovė - geriausiai studijuojančiųjų už savo lėšas eilė bus sudarinėjama jau po dvejų pirmųjų studijų metų. Tam tikrai jų daliai bus kompensuojamos studijų išlaidos. Mokančiųjų už studijas rezultatai dar kartą bus peržiūrėti ir jas baigus.

ELTA primena, kad toks studijų krepšelio principu pagrįstas finansavimo modelis yra numatytas Mokslo ir studijų įstatymo projekte. Tam, kad jau nuo rugsėjo įsigaliotų naujovės, dar turi pritarti Seimas. Jei parlamentarai pritars, naujovės bus taikomos tik būsimiesiems studentams.