Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8-ojoje rinktinėje tarnaujantį P. Peciulevičių išteisinusiam teismui kilo abejonių, ar ikiteisminį tyrimą atlikęs policijos tyrėjas nedarė spaudimo skinų eitynėse dalyvavusiam vilniečiui.

Teisėjo Artūro Pažarskio paskelbtą nuosprendį Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra greičiausiai apskųs Vilniaus apygardos teismui. Tuo tarpu savanoris po teismo žurnalistams pareiškė, kad visada tikėjo savo nekaltumu. „Jokių diskriminacinių šūkių neskandavau", - teigė jis.

20 metų P. Peciulevičiui kaltinimai buvo pateikti dėl kovo 11-ąją įvykusių skinų eitynių sostinės centre. Krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnaujantis vilnietis teisme pareiškė, kad ikiteisminį tyrimą atlikęs policijos tyrėjas jam darė poveikį ir esą privertė pripažinti kaltę.

Pasak kario savanorio, tyrėjas grasinęs, kad jeigu jis nepripažins kaltės, esą jis gali būti net iki dvejų metų pasodintas į kalėjimą. P. Peciulevičius tikino, kad tyrėjas reikalavo prisipažinti, kol dar į kabinetą nebuvo atvažiavusi jam paskirta valstybės advokatė.

Išteisinamąjį nuosprendį paskelbęs teismas atkreipė dėmesį, kad ikiteisminio tyrimo metu nebuvo tinkamai užtikrinta P. Peciulevičiaus teisė į gynybą, nes prieš prasidedant apklausai tyrėjas neformaliai kalbėjo su įtariamuoju. „Lieka nepaneigta kaltinamojo teisme pateikta versija, kad jam buvo daromas spaudimas", - teismas pabrėžė, jog apkaltinamasis nuosprendis gali būti grindžiamas tik įrodymais, o ne prielaidomis.

Teismas bylos metu peržiūrėjo vaizdo įrašą, kuriame matyti, jog P. Peciulevičius dalyvavo eitynėse, tačiau nebuvo nustatyta, kad jis skandavo diskriminacinius šūkius bei dainas. Į

DELFI primena, kad prokurorų kaltinamajame akte nurodyta, kad P. Peciulevičius su kitais asmenimis kovo 11-ąją apie 16 val. Vilniuje, eidamas nuo Sereikiškių parko per Gedimino prospektą iki Tauro kalno, skandavo tautinę nesantaiką propaguojančius šūkius.

„Žydai – lauk", „Viens, du, trys su puse, graži Lietuva be rusų", „Lipo žydai kopėčiom", – šūkius skandavęs ir dainas dainavęs savanoris, pareigūnų nuomone, išreiškė nepagarbą bei sukėlė priešišką ar niekinamą nusistatymą prieš kitas tautas, rases, etnines ar kitokias žmonių grupes, be to, tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą.

„Skandavau Lietuva – lietuviams, nes manau, kad valdžia turi priklausyti lietuviams", - teisme yra sakęs P. Peciulevičius. Jis neigė skandavęs kitus nesantaiką kurstančius šūkius, nes esą jiems nepritariąs.

Dėl dalyvavimo skinų eitynėse teismas jau yra nubaudęs apie dešimt asmenų.

Kovo 11-ąją eitynes sostinės centre surengę maždaug 200 jaunuolių nešėsi svastikomis ir kaukole išmargintą vėliavą, mojavo Lietuvos trispalvėmis, Latvijos vėliava. Šalia važiavę policininkai eitynių dalyviams per mikrofoną liepė trauktis nuo važiuojamosios dalies ir filmavo eiseną.

Įtariamuosius pareigūnams pavyko nustatyti iš vaizdo įrašų, kuriuos užfiksavo centrinėse gatvėse įrengtos vaizdo kameros.

Skinų eitynėmis pasipiktino šalies vadovas Valdas Adamkus ir daugelis politikų, kurie skustagalvių jaunuolių maršą Vilniaus centrinėmis gatvėmis įvertino kaip provokaciją ir valstybės diskreditavimą