3 seminaristai. Tiek jaunuolių pagrindinio priėmimo metu priimta į Vilniaus Šv. Juozapo kunigų
parengiamąjį – propedeutinį - kursą. Tačiau seminarijos rektorius kunigas Žydrūnas Vabuolas sako, kad buvo besikreipusiųjų vėliau, pasibaigus priėmimui, tad galutinis įstojusiųjų skaičius bus žinomas rugsėjo viduryje.

„Bus organizuojamas papildomas priėmimas, jame daug stojančiųjų nebus, bet gal dar kiek pasipildys. O gal ir nepasipildys. Bus stojimo procesas ir vertinsime, ar tie žmonės yra tinkami“, - kalbėjo Ž. Vabuolas.

Norinčiųjų stoti pasibaigus priėmimo laikui skaičiaus rektorius neišdavė motyvuodamas stojančiųjų privatumu.

Pernai į seminariją priimti 5 klierikai. Šįmet Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminariją baigė 13 klierikų.

Stojantieji laiko egzaminą

Kauno kunigų seminarija į parengiamąjį kursą šįmet priėmė 6 kandidatus. Tiek pat priimta ir pernai. „Metai parengiamajame kurse yra apsvarstymo, apsisprendimo metai. Paskui bus matyti – jie patys apsisprendžia“, - aiškino seminarijos rektorius monsinjoras Aurelijus Žukauskas.

Po parengiamojo kurso Kauno kunigų seminarijoje dar reikia studijuoti penkerius su puse metų.

Šįmet 6 Kauno kunigų seminarijos absolventai įšventinti į diakonus ir 4 - į kunigus. Tapęs diakonu, dvasininkas gali skelbti Dievo žodį, teikti Santuokos sakramentą ir krikštyti. Tuo tarpu kunigas, be šių teisių, dar gali laikyti šventas Mišias, klausytis išpažinčių.

Pasak A. Žukausko, stojantieji į seminariją turi pateikti reikiamus dokumentus. Jie asmeniškai kalbasi su vienu seminarijos vadovų, taip pat raštu ir žodžiu laiko Katekizmo žinių egzaminą. Stojimo rezultatai susumuojami mandatinėje komisijoje.

Į Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos paruošiamąjį kursą šįmet priimti 7 kandidatai. Pernai jų tebuvo 4. „Vaizdžiai kalbant, kaip ir obuolių – vienais metais būna daugiau, kitais – mažiau. Bet kad būtų labai kokia krizė, negalėčiau įvardinti. Masių čia nėra ir negali būti, bet tam tikras susidomėjimas yra. Šiaip vaikinukai nieko“, - aiškino laikinasis seminarijos rektorius kunigas docentas, teologijos daktaras Arvydas Ramonas.

Paruošiamajame kurse klierikai mokysis užsienio kalbų, filosofijos, teologijos pagrindų. Per 7 studijų metus jie dar studijuos filosofijos ir teologijos kursus.

Šįmet 2 seminarijos auklėtiniai įšventinti į diakonus, 2 – į kunigus.

Seminaristams nekainuoja nei studijos, nei būstas, nei maistas.