Teismui besiruošiant rašyti nuosprendį, 36 metų M. Marijošius pareiškė, kad S. Gaidjurgis asmeniškai dalyvavo dviejų žmonių nužudyme bei laivo „Meridianas“ sprogdinime.

Kadangi M. Marijošius apie S. Gaidjurgio padarytus nusikaltimus pareiškė sakydamas baigiamąją kalbą, Lietuvos apeliacinis teismas buvo priverstas atnaujinti įrodymų tyrimą ir iš naujo nuteistąjį apklausti bylos nagrinėjimo metu. Klaipėdietis dar kartą patvirtino, kad uostamiesčio nusikalstamo pasaulio lyderis dalyvavo sunkiuose nusikaltimuose.

„M. Marijošius siekia, kad teismas jam skirtų švelnesnę bausmę, gal todėl nusprendė prabilti ir parodyti, kad teisme kalba tiesą, - sakė valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Artūras Urbelis.

Šie M. Marijošiaus parodymai mums nebuvo naujiena. Apie tai jis buvo kalbėjęs ikiteisminio tyrimo metu, tačiau vėliau parodymus pakeitė ir neigė, kad S. Gaidjurgis būtų dalyvavęs nusikaltimuose“.

M. Marijošius teisme pareiškė, kad S. Gaidjurgis iš anksto suplanavo savo bendražygio Viktoro Beržinsko, pravarde „Čigonas“, nužudymą ir į jį paleido tris šūvius. Vyriškis buvo užkastas duobėje Palangos miške. Jo kūno iki šiol nepavyko rasti.

Nuteistasis taip pat tvirtino, kad dar 1998-aisiais S. Gaidjurgis du kartus peiliu dūrė klaipėdiečiui Airidui Karpavičiui, o du jo bendrai vyriškį mirtinai užtalžė metaliniais strypais. A. Karpavičius buvo nužudytas už tai, kad sumušė S. Gaidjurgio bendro, samdomo žudiko, sūnų.

Lietuvos apeliaciniame teisme M. Marijošius taip pat „prisiminė“, kad S. Gaidjurgis yra susijęs su laivo „Meridianas“ sprogdinimu. Anksčiau teigęs, kad nusikalstamo pasaulio autoritetas nedalyvavo teroristiniame akte, teisme M. Marijošius tikino, jog S. Gaidjurgis jį atvežė iki vietos, kurioje buvo laikomi sprogmenys, ir laukė, kol šis susprogdins „Meridianą“.

Nors M. Marijošius neatskleidė naujų detalių, tačiau jo liudijimas teisme palaidojo paskutines S. Gaidjurgio viltis išgirsti švelnesnį nuosprendį. Iki gyvos galvos nuteistas žudikas bet kokia kaina siekė įrodyti, kad jis esąs nekaltas, o baudžiamoji byla – esą pareigūnų gerai suorganizuota provokacija.

Pasak prokuroro A. Urbelio, teismui atnaujinus įrodymų tyrimą, S. Gaidjurgio bylos nagrinėjimas teismuose pasieks savotišką rekordą - 3 metus. Nors teismas į kitą posėdį ketina rinktis rugsėjį, abejojama, ar Klaipėdos nusikaltėliai nuosprendį išgirs dar šiemet. Mat jie galės vėl sakyti baigiamąsias kalbas, kurios trunka net po kelias dienas. Lietuvos teismuose kol kas kiti nusikaltėliai nėra taip ilgai kreipęsi į teismą.

DELFI primena, kad S. Gaidjurgį Vilniaus apygardos teismas buvo nuteisęs už keliolikos asmenų nužudymus, gyvenamųjų ir poilsio namų, kitokių patalpų, laivo „Meridianas“ Klaipėdoje, Šiaulių ir Kauno policijos komisariatų, automobilių aikštelių sprogdinimus.

S. Gaidjurgis ir jo bendras M. Marijošius Vilniaus apygardos teismo buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, 47 metų Arminas Graužinis – 8 metams laisvės atėmimo.

A. Graužinis pripažintas kaltu dėl nužudymo slėpimo, žmogaus sužalojimo, dviejų asmenų laisvės atėmimo.

Generalinės prokuratūros prokuroras apeliaciniame skunde teismo prašė šioje byloje 18 metų laisvės atėmimo nuteistam V. Baltušiui skirti laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos, o A. Graužiniui – laisvės atėmimą 15 metų.

Generalinė prokuratūra teigia, jog nuosprendį dera keisti dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo.

Apeliacinius skundus pateikę M. Marijošius teigia, jog jam paskirta bausmė yra per griežta, o A. Graužinis prašo jį visiškai išteisinti.