Ilgai trunkančią kalbą S. Gaidjurgis žadėjo sakyti ir bylą nagrinėjant pirmoje instancijoje – Vilniaus apygardos teisme, tačiau paskutinę minutę kalinys persigalvojo. Tąsyk jo kalba truko apie 15 minučių, todėl tikimasi, kad nuteistasis savo paskutinįjį žodį Lietuvos apeliaciniame teisme spės pasakyti per vieną dieną.

Įstatymai nenumato, kiek laiko kaltinamasis gali skirti kreipdamasis į teismą su paskutiniu žodžiu, todėl nusikaltimais kaltinami asmenys gali kalbėti kiek tik nori.

Trečiadienį stikliniame narve teismo salėje uždarytas S. Gaidjurgis kreipimuisi į teismą buvo pasiruošęs iš anksto – savo kalbą pasirašė ant pluošto popieriaus lapų. Jis be perstojo citavo bylos medžiagą, liudytojų parodymus, ekspertizės aktus.

S. Gaidjurgis neigė jam pareikštus kaltinimus, piktinosi, kad yra teisiamas tik dėl to, jog kai kurie liudininkai jį apkalba. Kalinys pažėrė kaltinimų ir teisėsaugos institucijoms.

„Mane teisia pagal žodžius, o ne įrodymus, - rėžė nuteistasis. – Taip, aš esu banditas, bet negalima visų nusikaltimų man nurašyti".

Į teismą su paskutiniuoju žodžiu trečiadienį turėjo kreiptis ir 42 metų „tulpinis" Virginijus Baltušis, tačiau anksčiau skundęsis, jog teismas pažeidė jo teises į teisingą bylos nagrinėjimą ir teisę į gynybą, nusprendė nesikreipti į teismą.

DELFI primena, kad Klaipėdos nusikaltėlių pasaulio atstovą Vilniaus apygardos teismas buvo nuteisęs už keliolikos asmenų nužudymus, gyvenamųjų ir poilsio namų, kitokių patalpų, laivo „Meridianas" Klaipėdoje, Šiaulių ir Kauno policijos komisariatų, automobilių aikštelių sprogdinimus.

49 metų S. Gaidjurgis ir šioje byloje minimas 36 metų Marius Marijošius Vilniaus apygardos teismo buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, 47 metų Arminas Graužinis – 8 metams laisvės atėmimo.

A.Graužinis pripažintas kaltu dėl nužudymo slėpimo, žmogaus sužalojimo, dviejų asmenų laisvės atėmimo.

Generalinės prokuratūros prokuroras apeliaciniame skunde teismo prašė šioje byloje 18 metų laisvės atėmimo nuteistam V. Baltušiui skirti laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos, o A.Graužiniui – laisvės atėmimą 15 metų.

Generalinė prokuratūra teigia, jog nuosprendį dera keisti dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo.

Apeliacinius skundus pateikę M. Marijošius teigia, jog jam paskirta bausmė yra per griežta, o A. Graužinis prašo jį visiškai išteisinti.

Manoma, kad nuosprendį Apeliacinis teismas gali paskelbti maždaug po dviejų mėnesių.