Tuskulėnų gatvės pradžioje gyvenanti Alicija „15min“ pasakojo, kone kiekvieną šeštadienį prabundanti pokšint šūviams. „Spėju, kad prie Vidaus reikalų ministerijos Kultūros ir sporto rūmų lauke įrengta šaudykla. Mano namas stovi netoli rūmų. Darbo dienomis tie šūviai dar nieko, tačiau savaitgalį vargstame - nori išsimiegoti, o jau devintą ryto ima pokšėti kaip karo lauke“, - pasakojo vilnietė.

Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmų direktorius Romualdas Juozapaitis patikino, kad jo administruojamose patalpose niekada nebuvo ir nebus šaudoma. „Galbūt čia kažkas juokauja. Reikėtų apsižiūrėti, ar Tuskulėnų gatvėje kas varnų nešaudo“, - šmaikštavo jis.

Žirmūnų gyventoja Alicija tikino aiškiai girdinti šūvių garsus, sklindančius nuo Neries upės. Paaiškėjo, kad vilnietę šeštadienio rytais trikdo iš kitapus Neries, Kalnų parke esančios šaudyklos ataidintys šūviai. Nors atstumas tolimas, Lietuvos policijos mokymo centro, kuriam ir priklauso šaudykla, viršininko pavaduotojas Valdas Serapinas pripažino, kad šūvius Žirmūnų ar Antakalnio gyventojai tikrai gali girdėti. Ypač kai gatvėse aprimsta automobiliai.

Šalia Kalnų parko daugiau nei keturis dešimtmečius gyvuojanti šaudykla veikia kasdien, išskyrus sekmadienį. Jos darbo valandos - nuo 8 iki 19 valandos. Nors šeštadieniais ji dirba tik iki pietų, nenuostabu, kad netoliese gyvenantys vilniečiai nori nenori pabunda tuomet, kai ryte pasigirsta pirmieji šūviai. „Situacija mums yra žinoma. Garso sklidimas priklauso ir nuo oro sąlygų, nuo vėjo krypties. Pats gyvenu netoliese, žinau, kaip toli aidi šūviai“, - pasakojo Lietuvos policijos mokymo centro viršininko pavaduotojas Valdas Serapinas.

Adresu T.Kosciuškos g. 7 esanti šaudykla pusiau atvira, todėl tai sudaro nepatogumų ne tik netoliese gyvenantiems vilniečiams, bet ir patiems pareigūnams. Anot V.Serapino, Lietuvos policijos mokymo centras šaudyklą mielai uždengtų. Šiuos planus rengiamasi įgyvendinti per numatomą renovaciją. „Norime stogo ne tik dėl triukšmo slopinimo, bet ir patiems būtų patogiau. Galėtume imituoti ne tik dienos, bet ir nakties metą, juk kaip tik tuomet pareigūnams dažniausiai tenka naudotis ginklais. Norime sukurti realias sąlygas. O ir žiemą ar lyjant labai nemalonu treniruotis po atviru dangumi“, - aiškino V.Serapinas.

Jo teigimu, policijos pareigūnui ginklo panaudojimas - kraštutinė priemonė, reikalinga gynybai.

Pasak Lietuvos policijos mokymo centro viršininko pavaduotojo, jei šaudykla būtų uždara, nieko nesigirdėtų. Kitose šalyse šaudyklos įrengiamos net miesto centre, gyvenamosiose patalpose - svarbiausia, kad būtų gera garso izoliacija.

„Jau ne pirmus metus svarstoma apie šaudyklos renovaciją, tačiau tam būtina sutvarkyti įvairius „popierinius“ žemės darbus. Negalime gauti leidimo projektavimui be žemės dokumentų. Jie turėtų būti baigti iki šio mėnesio pabaigos“, - sakė V.Serapinas. Jo teigimu, tuomet Lietuvos policijos mokymo centrui bus atrištos rankos ir jie galės parengti projektą ir susitvarkyti nuo 1995-ųjų remonto nemačiusias patalpas.

Kalnų parke esanti šaudykla veikia jau nuo 1963-ųjų ir kol kas jos perkelti toliau nuo miesto centro neplanuojama. Anot Policijos mokymo centro viršininko pavaduotojo, centrui priklausančioje šaudykloje gali treniruotis visi, turintys teisę naudotis šaunamuoju ginklu. Policijos pareigūnai čia atvyksta tam, kad tobulintų savo įgūdžius. Per metus policininkų čia apsilanko daugiau kaip 5 tūkstančiai. Į šaudyklą gali užsukti ir civiliai. Jiems šaudymo valanda kainuoja 14 litų, o pinigus reikia sumokėti dar prieš atvykstant - pavedimu.