Teisingumo ministras Petras Baguška antradienį pareiškė, kad kalėjimo pastatas bus parduotas iš varžytinių, todėl už itin patrauklioje teritorijoje esantį sklypą gali būti gauta dar daugiau pinigų.

Tačiau P.Baguška užsiminė, kad statybos dabartinio Lukiškių kalėjimo teritorijoje negalės būti vykdomos. „Tai yra paveldo objektas, jokių griovimų ten negali būti", - ministras mano, kad kalėjimo teritorijoje gali veikti viešbutis, restoranai ar kitos pasilinksminimo įstaigos.

Kada gali būti iškeltas Lukiškių kalėjimas, teisingumo ministras nekomentuoja, tačiau tikina, kad statybų darbų organizavimu užsiims ne ministerija, o Turto bankas.

Naujasis kalėjimas valstybei gali atsieiti apie 300 mln. litų – tai du kartus daugiau nei bus „uždirbta" už dabartinio kalėjimo pastatus ir sklypą.

Vilniaus centre esančio kalėjimo iškėlimui yra numatyti keturi sklypai, esantys sostinės pakraštyje. Ministerijai Vilniaus miesto savivaldybė nurodė 19,3 ha dydžio sklypą šalia Pagirių gyvenvietės, Naujosios Vilnios seniūnijoje, Didžiuosiuose Karklėnuose esantį 83 ha sklypą bei du sklypus (12,39 ir 12,44 ha) Naujojoje Vilnioje, Pramonės gatvėje. Būtent dėl čia ketinamų kalėjimo statybų praėjusiais metais buvo sukilę vietos gyventojai.

Visi pasiūlyti sklypai yra lygaus reljefo, smėlingo grunto ir lygių kraštinių.

Naująjį kalėjimą ketinama statyti 8-12 ha sklype, kalėjime vienu metu galėtų „gyventi" 1 200 nuteistųjų.

P.Baguška pabrėžė, kad Lukiškių kalėjimą būtina kuo greičiau iškeldinti iš sostinės centro, nes šiuo metu įkalinimo įstaigos prižiūrėtojai kilus riaušėms negalėtų užtikrinti saugumo. „Kadangi kalėjimas yra miesto centre, pareigūnai negalėtų panaudoti specialiųjų priemonių ir šaunamųjų ginklų", - sakė teisingumo ministras.

Teisingumo ministerijos vadovas pabrėžė, kad iškėlus įkalinimo įstaigą iš Vilniaus centro, bus ruošiamasi kitų įkalinimo įstaigų iškeldinimui. Daugelyje įkalinimo įstaigų pastatai, inžinerinė įranga yra susidėvėjusi, o kai kurie jų pripažinti avariniais.

Visų Lietuvoje esančių pataisos namų rekonstrukcijai reikėtų maždaug 170 mln. litų, todėl, pasak ministro, kur kas geriau būtų, jeigu įkalinimo įstaigos įsikurtų naujose vietose.

„Niekas nenori šių įstaigų prisiimti", - ministras pabrėžė, kad gyventojai piktinasi galima kaimynyste.

Beje, jau yra numatyti du sklypai Panevėžio pataisos namams ir Šiaulių tardymo izoliatoriui.