Vienas keistuolis dėl šito tikslo net savo daržinės nepagailėjo - supleškino iki pamatų. Juk tautai svarbu, kad būtų matoma jos nacionalinė didybė!

Bet kai racionaliai pagalvoji - nieko gero nelemia toks, tegul ir simbolinis, energijos švaistymas, ypač dabar, kai nežinome, kas bus su Ignalinos atomine jėgaine ir kai Rusija be tarptautinių "konsultacijų" nutraukia naftos tiekimą Vakarų Europai. Kuo toliau, tuo labiau atrodo, kad nacionalinę didybę siejame visai ne su tais dalykais, su kuriais reikėtų sieti. Bandome šviesti Europai ir būti matomi, tik sunku pasakyti, kaip tai vyksta. Panardžius po politikos vandenis ir tuos įvykius, kuriuos dažniausiai nušviečia laikraščiai, dažnai atrodo, kad tai darome, daugiau degindami daržines ir sandėliukus (kad ir Šnipiškėse), o ne žvakes ant rojalio. Sakyčiau, Lietuvoje įsivyrauja viską apimanti bulvarinė kultūra, saloninė, skandalų, gandų ir apkalbų "kultūra", ir ant jos bangos šiandien pastebime ne vieną įžymų asmenį.

Man asmeniškai užteko ir gerb. kultūros ministro TV3 laidoje "Top 10", kad suprasčiau, jog kultūra aukštiems visuomenės sluoksniams - būtent jiems, o ne "runkeliams", kaip mėgstama įsivaizduoti! - yra ne prioritetinė valstybės politikos sritis. Jiems tai savotiškas cirkas, "top 10", bulvarų ir turgaus aikščių reginys, ir įdomi tiek, kiek joje yra skandalo ir gando prieskonių.

Renata Šerelytė:
Kultūra yra suvokiama kaip sritis, kur ant scenos gali kartis bebalsis ir puskurtis, knygas rašyti - nemokša, neįveikęs gramatikos taisyklių, o čiuožti ant ledo - kad ir karvė, nes svarbiausia šiandien yra saviraiškos laisvė ir tai, kad aplinkiniai tą laisvę toleruoja. Kad nebelieka elementarios savikritikos - tai nesvarbu. Ne veltui bulvarinė mūsų kultūra tokia infantili.

Bet gal "Eurovizija" - toks konkursas, kur reikia būtent šito - padegti daržinę, kad laimėtum. Jeigu tai yra marginalų konkursas, kodėl taip akcentuojama jo svarba? Nebėra svarbesnių? Įdomesnių? Žinoma, kad yra, bet "Eurovizija" labiausiai atitinka mūsų tautos bulvarinio "sukultūrėjimo" lygį. Ir tiek. Ir jeigu šiemet lietuviai laimėtų kokią, tarkime, trečiąją vietą, netrukus "Eurovizija" būtų paskelbta nacionaline vertybe, o jos "laimėtojai" - nacionaliniais herojais. O kas darytųsi su didžiaisiais dienraščiais ir bulvariniais jų palydovais! Diena dienon skaitytojui būtų kalama, kas yra tikrosios kultūros "žvaigždės" ir šviesuliai, ir laikoma neabejotinu nusikaltimu, kad Kultūros ministerija neremia šitokių "menininkų"! Tiesą pasakius, tai vyksta ir dabar, taigi ir įsivaizduoti nereikia.

O apie lietuvių kultūringumą... Koks čia gali būti kultūringumas, jeigu Dima Bilanas, su "kedais" trepsėdamas ant fortepijono, nieko nepapiktino. Galite, ponai, šokti ir ant knygų, ir avėti kuo norite - baleto bateliais ar auliniais. Juk svarbiausia, kad būtumėte matomi!

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją