Ir tai yra didžiulė problema, kurią išspręsti, padedant vietos institucijoms, mergina jau nebeturi vilties.

Susitvarkyti asmens dokumentų – į moters pakeisti vardą ir pavardę – specialiai iš Italijos atskridusi Lina teigė Lietuvoje ne tik patyrusi didžiulį pažeminimą, bet ir beviltiškai, lyg į sieną, atsimušusi į įstatymus.

“Buvau nuėjusi į Migracijos tarnybą, kreipiausi į Civilinės metrikacijos skyrių, bet man buvo pasakyta, kad Lietuvoje nėra tokio įstatymo”, - apie pastangas pasikeisti vardą ir pavardę kalbėjo mergina.

Buvo pažeminta

Tai Linai kelia itin didelių rūpesčių, nes išvaizda nuo kitų moterų niekuo nesiskirianti mergina pagal pasą vis dar yra vyras, ir dėl to susiduria su tiesiog milžiniškomis problemomis, norėdama kirsti Lietuvos sieną.

Su ašaromis akyse pašnekovė pasakojo nesenus įvykius, kai ji, iš Italijos grįžusi į Lietuvą, Vilniaus oro uoste buvo sulaikyta net šešioms valandoms. Kaip pati teigė, tąkart patyrė neįtikėtiną pašaipą ir pažeminimą, niekas nepatikėjo jos rodomu dokumentu, patvirtinančiu, kad ji pasikeitė lytį.

“Įsivaizduokite, liepė net kelnes nusimauti”, - pareigūnų veiksmus prisiminė Lina.

Teko įrodinėti

Negana to, mergina teigė patyrusi ir fizinį smurtą. “Migracijos tarnybos pareigūnai mane veikė psichologiškai – tyčiojosi, įžeidinėjo, sakė, kad tai ne mano dokumentai. Tardė, kad tik pasakyčiau, kas man išdavė Lietuvos pasą”, - pasakojo pašnekovė.

Mergina teigė, jog tik artimųjų – mamos bei sesers – pastangomis po šešių valandų ji buvo paleista. “Jos buvo šalia, įrodinėjo, kas aš esu, kad man atlikta lyties keitimo operacija. O aš verkiau”, - kalbėjo Lina.

Kitur nekliūdavo

L.Lipeika prisipažino, jog, skrisdamas iš Italijos į Lietuvą, ir nesitikėjo be jokių problemų palikti oro uostą. “Tikėjausi, kad užlaikys, patardys, bet nemaniau, kad naudos smurtą ar psichologinį spaudimą”, - sakė buvęs vaikinas.

Juo labiau kad lyties keitimo operacija buvo atlikta Ekvadore, iš ten mergina skrido į Italiją, ir niekur pasienyje tokių problemų nekildavo – pareigūnus įtikindavo Linos parodytas sertifikatas, patvirtinantis, kad lytis iš tiesų buvo pakeista.

Kreipsis į teismą

Su vyrišku pasu gyvenanti ir dokumentų pasikeisti negalinti mergina nė neabejoja – ji tikrai kreipsis į Žmogaus teisių teismą Strasbūre ir gins savo interesus. Padėtis, kurioje Lina yra atsidūrusi, žemina jos orumą.

Apie galimybę prisiteisti pinigų už moralinę žalą mergina sako nė negalvojanti – nebent sanatorinio gydymo išlaidoms padengti.

“Būčiau dėkinga, jei atsirastų žmonių, galinčių man padėti – ne pinigais, o patarimais. Gal atsilieptų advokatai, gal – psichologai, gal šiaip palaikantys žmonės”, - prisipažino mergina. “Vakarinės Palangos” redakcijai yra žinomas Linos telefono numeris – jei atsirastų norinčiųjų padėti, perduosime jai.

Atsisakytų pilietybės

Jei bylos prieš Lietuvą Žmogaus teisių teisme laimėti nepavyktų, mergina būtų priversta atsisakyti Lietuvos pilietybės. Ji jau domisi galimybe tapti Italijos – šalies, kurioje gyvena ir kurioje lyties pakeitimo operacijos yra galimos, piliete.

“Lietuvoje jaučiuosi labai nejaukiai – kaip balta varna tarp juodų. Jei teismo nelaimėsiu, tapsiu Italijos pilietė – kad galėčiau būti moteris. Neįsivaizduoju, kaip kitaip man reikėtų gyventi”, - atviravo L.Lipeika.

Mašinos nedomino

Tapatybės problemos palangiškei iškilo dar vaikystėje. Lina neslepia – net ir būdama berniukas niekad nežaisdavo su mašinėlėmis, o visad rinkdavosi lėles. “O kai mama seseriai į plaukus įpindavo kaspiną, prašydavau įrišti ir man”, - atviravo pašnekovė.

Tai, kad praeiviai ilgai Liną laikė ne berniuku, kaip iš tikrųjų buvo, o mergaite, buvo tik smulkmena palyginti su tuo, ką jai teko išgyventi paauglystėje.

Augo krūtys

“Keturiolikos metų man pradėjo augti krūtys – nepilnavertės, o du maži gumbeliai, antro dydžio”, - pasakojo Lina. Susirūpinusi motina tąkart nuvedė verkiantį vaiką pas gydytoją, ši atleido Liną nuo kūno kultūros pamokų, nes dėl pakitusios išvaizdos paauglys jautė didžiulį kompleksą.

“Man neaugo barzda, jaučiausi esanti moteris, pradėjau geisti vaikinų. Gydytojai išrašė vyriškų hormonų, jie labai paveikė ir mano psichiką. Bet dabar manau, kad vartoti tuos vaistus buvo klaida”, - paauglystę prisiminė laikraščio pašnekovė.

Išvyko į Vokietiją

Vos sulaukusi pilnametystės, Lina paliko gimtąją Palangą. “Niekas čia manęs netoleravo, klasės draugai, sutikę gatvėje, spardydavo, mušdavo, vadindavo necenzūriniais žodžiais”, - kalbėjo mergina.

Lina prieš trejus metus pakeleivingais automobiliais išvyko į Vokietiją, pas savo draugą – homoseksualų vaikiną, su kuriuo susipažino Palangos paplūdimyje. Jau tada, kai dar nebuvo atlikta jokių operacijų, pasienyje mergina susidūrė su problemomis – pareigūnai, anot jos, šaipėsi, skambino jos mamai ir teiravosi, ar iš tikrųjų Linas Lipeika yra jos sūnus ar duktė.

Atliktos operacijos

Vokietijoje, Hamburge, Lina įsidarbino naktiniame bare. “Ten užsidirbau pinigų ir transformavausi į moterį – ėmiau vartoti moteriškus hormonus, pasididinau krūtis, operacijos metu man išimtas vadinamasis Adomo obuolys”, - pasakojo mergina.

Tačiau Vokietijoje Lina ilgam nepasiliko – kai jos ir draugo santykiai nutrūko, išvyko į Italiją ir iki šiol šioje šalyje dirba naktiniame klube.

Bijojo prisipažinti

Tik atvykusi į Italiją ji nė neįtarė, kad netrukus susiras širdies draugą, ir nežinojo, kaip sunku bus prisipažinti mylimam vaikinui, kad iš tikrųjų ji yra pusiau vyras – turi vyriškus lyties organus.

Susipažinusi su vaikinu, kurį netrukus įsimylėjo, Lina niekaip nesiryžo atskleisti jam savo paslapties. “Bijojau ir labai dėl to išgyvenau. O jis matė, kad kažkas yra ne taip, nes niekad nesutikdavau su juo mylėtis”, - pasakojo mergina.

Sužinojęs – „atšoko“

Bet vieną kartą abu užtruko diskotekoje. “Išgėrėme, o kai taksi automobiliu grįžome namo, abu nugriuvome ant lovos”, - prisiminimais dalijosi Lina.

Kai draugas ėmė ją glamonėti, mergina verkdama atskleidė savo paslaptį. “Tai išgirdęs, jis iškart „atšoko“. Paskui pradėjo verkti ir sakyti, kad mane mylėjo. Verkiau ir aš”, - pasakojo pašnekovė.

Pakeitė lytį

Tačiau nuo netikėtos naujienos kiek atsigavęs draugas Liną palaikė ir netgi davė pinigų lyties pakeitimo operacijai. “Jis mane tebemyli ir netgi nešioja ant rankų”, - džiaugėsi pašnekovė.

Šios vasaros pabaigoje Lina su savo mama išvyko į Ekvadorą, kur gydytojas Luisas Moralesas jai pakeitė lytį. Tiesa, tai padaryta ne iš karto – beveik savaitę kasdien po penkias ar šešias valandas Linai tekdavo atsakinėti į specialistų klausimus, diskutuoti su jais, atlikti testus. Tiriama buvo ne tik jos psichinė būsena, bet ir kūno sandara, galvos smegenų funkcijos.

Susitaikyti nelengva

Tiesa, Linos mama ją iki šiol dažniausiai vadina Linu. Tėvams, auginusiems sūnų, anot pašnekovės, nelengva susitaikyti su mintimi, kad dabar turi dukrą.

“Mama dažniausiai į mane kreipiasi senuoju, vyrišku vardu. Ir nors mane stengiasi pavadinti Lina, bendraudama su draugėmis kalba kaip apie “jį”, o ne “ją”. Išgyvenu dėl to, nors ir suprantu, kad jai kitaip nepavyksta – juk įpratusi mane matyti sūnumi: aštuoniolika metų buvo taip, o dabar viskas pasikeitė”, – kalbėjo mergina.

Pašnekovė kreiptis į ją kaip į dukrą mamos yra prašiusi ir anksčiau, po krūtų padidinimo operacijos. “Tada mama atsakydavo, kad taip vadins, kai visiškai pasikeisiu lytį. Dabar, kai tai padariau, laukia, kol pasikeisiu dokumentus”, - sakė Lina.

Svajonėse - vestuvės

Paklausta, kaip įsivaizduoja savo ateitį, mergina teigė svajojanti studijuoti Italijos universitete italų kalbą. “Noriu, kad vaikinas man padėtų tai išgyventi”, - apie nelengvą savo gyvenimo laikotarpį kalbėjo pašnekovė.

Lina svajoja ir apie vestuves su balta nuotakos suknele, tačiau kol kas, kol asmens dokumentuose ji yra vyras, tai padaryti yra neįmanoma. “Noriu turėti normalią šeimą, įsivaikinti kūdikį, o gal, jei galimybės leistų, du – berniuką ir mergaitę”, - ateities svajones atskleidė pašnekovė.

Paklausta, kiek laiko užtruks Lietuvoje ir Palangoje, „Vakarinėje Palangoje“, kurią atsimena dar iš vaikystės, apsilankiusi Lina sakė, kad tai priklausys nuo to, kaip ji čia bus priimta. „Jei viskas gerai, pabūsiu, bet tuo atveju, jei matysiu, jog žmonės nėra pakantūs ir geranoriški, išvažiuosiu jau greitai“, - teigė pašnekovė. Tiesa, mama prašo neskubėti ir kartu atšvęsti Kalėdas.