Kaip DELFI sakė Trakų rajono savivaldybės kalbos tvarkytoja Alvyda Kazakevičiūtė, dėl lentelės rusų kalba buvo kreiptasi į namo savininkus, bet šie savivaldybės specialistus „pasiuntė ant trijų raidžių“, paaiškinę, kad privačioje valdoje galį daryti ką norintys.

„Nėra jokių priemonių, kaip būtų galima privatų asmenį nubausti”, - teigė A. Kazakevičiūtė, patvirtinusi, kad užrašo rusų kalba neturėtų būti.

Pasak jos, planuojama sudaryti komisiją ir dar kartą kreiptis į minėto namo Žemaitės gatvėje savininkus. Gali būti, kad namo savininkus baus Trakų seniūnijos administracinė komisija. Problemų kelia tai, kad dabar name gyvena ne tikrieji pastato savininkai.

Pagal Tautinių mažumų įstatymą, administracinių teritorinių vienetų, kuriuose kompaktiškai gyvena kuri nors tautinė mažuma, vietos įstaigose ir organizacijose greta valstybinės kalbos vartojama tos tautos mažumos vietinė kalba.

Anot Valstybinės kalbos inspekcijos vyresniosios inspektorės Ramunės Kanišauskaitės, pagal minėtą įstatymą lentelė su gatvės užrašu tautinės mažumos kalba gali būti, tačiau „Trakuose tai nebūtų rusų kalba, nes čia nėra kompaktiškai gyvenančios rusų mažumos“.

Ši įstatymo nuostata taikoma, pavyzdžiui, Vilniaus rajono savivaldybėje, kur informacija iškabose pateikiama lietuvių ir lenkų kalbomis. Taip yra todėl, kad daugiau nei 61 proc. Vilniaus rajono gyventojų sudaro lenkai.