Penktadienį BNS paklaustas, ar žada bendradarbiauti su Lietuvos teisėsauga, kuri yra paskelbusi tarptautinę jo paiešką, V.Uspaskichas vengė tiesaus atsakymo, asiškindamas esą pats turi klausimų teisėsaugininkams.

"Prieš pradedant kalbėti apie Darbo partiją ir jos finansus, reikia išsiaiškinti, ar mūsų valstybė civilizuota ir teisinė, todėl, kad tie patys pinigai, kurie atvedė Artūrą Paulauską į Seimo pirmininko postą, Viktorą Muntianą į tą patį postą, Valdui Adamkui padėjo - geri pinigai, o kai kalbama apie Darbo partijos finansus - tai jau blogi pinigai. (...) Kada teisėsaugos institucijos ir prezidentas, kuris turi užtikrinti valstybės garantą taiko tokius dvigubus standartus ir susidorojimo metodus, aš turiu pagrindą galvoti, kad nesugebėsiu apginti save Lietuvoje, ieškoti galimybės apsiginti pasitelkiant tarptautinę pagalbą", - penktadienį telefonu, kaip jis teigė - iš Maskvos, BNS sakė V.Uspaskichas.

Ketvirtadienį Lietuvos televizijos laidoje "Spaudos klubas" ir V.Muntianas, ir A.Paulauskas neigė, jog buvo remiami V.Uspaskicho, prašęs V.Uspaskicho paramos neigė ir prezidentas Valdas Adamkus.

V.Uspaskichas penktadienį toliau kartojo, esą V.Muntianas, kaip tuometinis DP rinkimų štabo vadovas ir kaip šios partijos rinkimų sąrašo kandidatas, negalėjęs nežinoti apie partijos finansus.

"Jis gi buvo štabo vadovas, net buvo daug pykčio, kad skiriama per mažai pinigų skyriams ir konkrečiai Kauno rajono skyriui, kur jis balotiravosi. Jis gi buvo mūsų sąraše, kiekvienas skyrius gaudavo pinigus. Jis gi pats pristatinėjo štabui sąmatą, kiek reikia sumokėti stebėtojams, agitatoriams, skyriams ir taip toliau", - teigė V.Uspaskichas.

Buvęs DP lyderis teigė, jog Maskvoje, kur šiuo metu gyvena, Rusijos teisėsaugininkai kol kas jo neieško. "Aš gyvenu Rusijoje, Maskvoje, butas deklaruotas, nurodytas adresas, tame bute buvo ir A.Paulauskas, ir Petras Auštrevičius, jie gali parodyti, kur aš gyvenu. Aš galiu pakviesti visus žurnalistus į Maskvą ir tegul objektyviai parašo. (...) Čia manęs kol kas niekas neieško", - teigė V.Uspaskichas.

Jis taip pat tvirtino, kad žiniasklaidai pateikta informacija apie "darbiečius", esą dengusius V.Adamkaus rinimų skolas, nėra "jo darbas".

"Dėl V.Adamkaus fondo išplatinta informacija - ne mano darbas. Čia gali būti tik keli informacijos šaltiniai - mokesčių inspekcija, pats fondas ir aš. Aš tikrai to nedariau, todėl intrigantų šiuo atveju reikia ieškoti Lietuvoje. Patikėkite, jei aš tai daryčiau - aš suteikčiau daugiau informacijos, iš kur tie pinigai, kieno tie pinigai ir kodėl jie buvo duoti. Čia yra ateities klausimas", - aiškino V.Uspaskichas.

Buvęs Darbo partijos vadovas taip pat tikino niekuomet neturėjęs Rusijos pilietybės ir šios valstybės paso.

"Niekada gyvenime neturėjau tos (Rusijos - BNS) pilietybės. O jei aš butą nupirkau Maskvoje, tai tuo metu, kai dar buvo sovietų pasai. Kai aš gavau Lietuvos pasą, atidaviau tą pasą, kuris galiojo sovietų laikais", - sakė V.Uspaskichas.

Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", buvęs DP lyderis esą gali turėti ir Rusijos pilietybę. Pasak dienraščio, V.Uspaskichas, prieš daugelį metų tapdamas Lietuvos piliečiu, nuslėpė faktą, kad turi ir Rusijos pilietybę.

"Lietuvos ryto" duomenimis, 1993 metais Maskvoje V.Uspaskichas nusipirko butą, o registruodamas šį nekilnojamąjį turtą, Maskvos registrų rūmams jis pateikė buvusios Sovietų Sąjungos piliečio pasą. Asmens dokumento serija sutapo su V.Uspaskicho motinos paso serija. Abu šie pasai buvo išduoti Archangelsko srityje.

BNS paklaustas, ar neketina prašyti politinio prieglobsčio Rusijoje ar kurioje nors kitoje valstybėje, V.Uspaskichas atsakė: "Aš galvoju prašyti politinio prieglobsčio tik tada, kai man trukdo gyventi. Gal net ne politinio prieglobsčio, o tarptautinės teisinės pagalbos. Čia su advokatais tarsimės".

Rusijoje tūnantis verslininkas kartojo, jog teisėsaugos vykdomas DP finansinės veiklos tyrimas yra politizuotas ir tikino, esą jokios juodosios buhalterijos nebuvo.

"Partija nėra pelno siekianti organizacija ir kalbėti apie kažkokį finansinį nusikaltimą tiesiog neįmanoma. Aš asmeniškai nevedžiau buhalterijos, nekalbėjau su nė vienu mokesčių inspektoriumi, su Vyriausios rinkimų komisijos nariu, aš tik pasirašinėjau metines partijos finansines ataskaitas, jos yra sutvarkytos. (...) Pas mane nebuvo jokios antros buhalterijos", - teigė V.Uspaskichas.

Paklaustas, kaip vertina socialliberalų lyderio Artūro Paulausko idėjas centro bloką, kuriame būtų ir Darbo partija, V.Uspaskichas teigė šiuo metu nesąs pakankamai įsigilinęs į Lietuvos politinį gyvenimą, todėl nesiimąs svarstyti politinių klausimų.

Generalinė prokuratūra trečiadienį oficialiai patvirtino, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas patenkino prokurorų prašymą ir priėmė nutartį skirti suėmimą Kėdainių verslininkui V.Uspaskichui, kuris prokuroro nutarimu buvo pripažintas įtariamuoju.

Buvęs Darbo partijos pirmininkas įtariamas dėl jo vadovautos partijos apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.