Laiške primenama pilietybės suteikimo Mansurui Sadekovui istorija, kurią “Kauno diena” aprašė dar birželį, ir teigiama, kad “V.Adamkus pardavė pilietybę Rusijos piliečiui M.Sadekovui, kurį rekomendavo pats V.Uspaskichas ir už tai padengė daugiau nei pusę milijono litų V.Adamkaus skolų”.

Sugretino su krepšininkės istorija

Su gramatinėmis klaidomis parašytas laiškas adresuotas vidaus reikalų ministrui Raimondui Šukiui, o jo kopijos išsiuntinėtos Seimo Pirmininkui Viktorui Muntianui, Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), generaliniam prokurorui, Konstitucinio Teismo pirmininkui, Rolandui Paksui ir keliems dienraščiams bei televizijoms. Laišką pasirašęs vilnietis V.Lukša nenurodė nei savo atgalinio adreso, nei jokių kitų koordinačių.

Laiško pradžioje primenama amerikietės krepšininkės Keitės Daglas pilietybės istorija - nors Prezidentas pats pateikė Seimui Pilietybės įstatymo pataisas, kurios būtų leidusios suteikti krepšininkei Lietuvos pilietybę išimties tvarka, tačiau vėliau vis dėlto nusprendė pilietybės nesuteikti.

“Kauno diena” beveik prieš pustrečio mėnesio narpliojo šią istoriją pastebėdama, kad M.Sadekovo nuopelnai Lietuvai yra daugiau nei abejotini - mūsų šalyje taip ir nepavyko rasti jo verslo projektų, kuriuos jis, dar būdamas kandidatu pilietybei gauti, buvo pažadėjęs įgyvendinti, įsitikinta, kad M.Sadekovas beveik nesilanko Lietuvoje ir beveik niekam nėra čia žinomas. Jo beveik neprisiminė ir rekomendacijas Prezidentui rašę kai kurie šalies politikai.

Aukotojai iš V.Uspaskicho įmonių

Kaip rašoma V.Lukšos laiške, “už pilietybę 2003 kovo pradžioje skirtingi fiziniai asmenys pervedė arba perdavė grynais V.Adamkaus fondui apie 500 tūkst. litų iš Kėdainių ir Panevėžio rajono bankų. Fiziniai asmenys dirba (kai kurie dirbo) V.Uspaskicho įmonėse”.

Pasak laiško autoriaus, “V.Uspaskichas nepasitikėjo Prezidentu, todėl pusę sumos pervedė iki dekreto 2003 02 19-20 dienos, o kitą tik gavus sprendimą 2003 02 25-28 dienomis”. Tuo tarpu dekretas, kuriuo buvo suteikta pilietybė M.Sadekovui, buvo pasirašytas 2003 metų vasario 24 dieną.

Laiške taip pat teigiama, kad “V.Uspaskichas duodavo grynus pinigus (kurių kilmę dabar tiria Generalinė prokuratūra) savo darbuotojams, o šie pervedė į Prezidento V.Adamkaus fondą”.

Prie laiško prisegtas 72 asmenų sąrašas ir jų neva paaukotos pinigų sumos. Kaip pavyko išsiaiškinti žurnalistams, išties bent didelė dalis sąraše minimų asmenų dirba V.Uspaskicho įmonėse “Krekenavos agrofirma”, “Kėdainių grūdai”, “Vikstata”, “Vikrema”, “Vikeda”, “Kėdainių konservų fabrikas” ir t.t.

Tvirtinama, kad šie asmenys V.Adamkaus fondą parėmė nuo vieno iki dešimties tūkstančių litų sumomis. Nuostabą kelia tai, kad daugelis sąraše minimų asmenų tuo metu uždirbo minimalų 500 litų per mėnesį atlyginimą, o dabar teigia rėmę V.Adamkų iš savo santaupų.

V.Adamkus nesijaučia įsipareigojęs

Prezidentas V.Adamkus, vakar duodamas interviu “Kauno dienai”, pareiškė pirmą kartą sužinojęs aukotojus ir jų perverstas sumas.

“Man iškart iškilo toks klausimas - kai po tiek metų paaiškėjo, kas mane rėmė, ar man reikėtų viešai padėkoti jiems visiems už jų paramą, ar asmeniškai? Kadangi spaudoje rašoma, kad tie aukotojai yra V.Uspaskicho darbuotojai, galiu pakartoti tą patį, ką jau sakiau: niekad, niekad pono V.Uspaskicho neprašiau paramos nė vieno cento ir iš jo nepaėmiau nė vieno cento paramos. Daugiau neturiu nei ką pridėti, nei atimti”, - pareiškė šalies vadovas.

Į klausimą, ar V.Lukšos pateiktas sąrašas sutampa su oficialiu V.Adamkaus fondo rėmėjų sąrašu, galėtų atsakyti buvęs šio fondo vadovas Raimundas Mieželis, tačiau užvakar dar atsiliepdavęs savo mobiliuoju telefonu, vakar buvęs V.Adamkaus patikėtinis ir patarėjas ragelio nebekėlė.

Laiško autoriui pritrūko drąsos

Vidaus reikalų ministras R.Šukys, kuris laiške įrašytas pirmuoju adresatu, “Kauno dienai” sakė, kad būtų nesolidu komentuoti anoniminius laiškus, ir pridūrė abejojąs, ar visi adresatai gavo vienodo turinio tekstą.

“Man atrodo, kad to laiško turinys yra ne apie V.Adamkaus fondą, o apie K.Duglas pilietybę. Laiškas yra anoniminis. Yra nustatyta tvarka, kaip gali būti nagrinėjami skundai, jeigu jie yra anoniminiai. Juo labiau kad ten yra keliami retoriniai klausimai, kurie nėra pagrįsti jokiais konkrečiais dokumentais. Ir tirti, atleiskite, kažkokius anoniminius laiškus nėra vidaus reikalų ministro kompetencija”, - tvirtina R.Šukys.

“Žmogus, pateikiantis tokius duomenis arba norintis, kad būtų ištirta tokia informacija, turėtų vis dėlto turėti ir drąsos prisistatyti, kad jam paskui būtų galima pateikti tokio tyrimo rezultatus. Aš daviau pavedimą išnagrinėti specialistams, kokios yra teisinės galimybės tokius laiškus tirti. Komentuoti anoniminius laiškus arba jų pagrindu imtis kokių nors veiksmų yra nesolidu, nerimta ir neatitinka Lietuvos Respublikos įstatymų”, - pareiškė ministras.

Nelaiko sutapimu

Seimo dešiniosios opozicijos atstovai tvirtina, jog beveik neabejoja, kad šio laiško iniciatorius ar net autorius - Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos pasislėpęs Darbo partijos įkūrėjas V.Uspaskichas.

“Manau, kad tai nėra atsitiktinis dalykas, kad pranešimas apie V.Adamkaus rinkimų kampanijos skolų padengimą pasirodė kaip tik tuo metu, kai Generalinė prokuratūra paskelbė V.Uspaskicho paiešką. Manau, kad tas sutapimas rodo, jog ši žinia laikoma savotiška šantažo priemone, galbūt tikintis, kad nemenką įtaką teisėsaugai turintis Prezidentas ims stabdyti Darbo partijos finansinės veiklos tyrimą”, - “Kauno dienai” vakar sakė Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnės pavaduotojas Jurgis Razma.

“Atsitiktinumu ar tiesiog sutapimu to pavadinti nebūtų galima. Neabejoju, kad ponas V.Uspaskichas žūtbūt, skęsdamas pats, stengsis maksimaliai nupiešti apskritai niūrų vaizdą ir štai mes matome pirmuosius žingsnius. Natūralu, kad į tai turėtų reaguoti atitinkamos struktūros, jos turėtų patikrinti tokius faktus”, - panašaus požiūrio laikosi ir parlamentaras liberalas Gintaras Steponavičius.

Ragina atsiverti visus fondus

Tiek J.Razma, tiek ir G.Steponavičius teigia maną, kad šioje situacijoje Prezidentas ir jo fondo atstovai negali į pasirodžiusią kompromituojančią informaciją numoti ranka ir turi kuo greičiau patys viešai paskelbti visus aukotojų sąrašus bei kitas fondo paslaptis ir taip iš šantažuotojų atimti galimybę tęsti savo veiklą. J.Razma taip pat ragina ir kitų buvusių kandidatų fondus kuo greičiau paskelbti visus duomenis, kad jie išvengtų panašių istorijų.

Tuo tarpu Darbo partijos lyderiai prielaidą, kad naują skandalą siekia įžiebti V.Uspaskichas, atmeta. “Apie tą fondą seniai buvo kalbama ir jeigu fondo pareigūnai būtų anksčiau atvirai pateikę tuos sąrašus, nebūtų buvę ir intrigos, o dabar kažkaip viskas suvedama į vieną tašką. Tikrai neturiu tokių duomenų ir labai stipriai abejoju, kad V.Uspaskichas galėjo būti šio laiško autorius”, - vakar tvirtino Darbo partijos vicepirmininkė Loreta Graužinienė. Ji atsisakė vertinti, kam būtų naudingas tokio laiško paskelbimas.

“Aš nei to laiško nemačiau, nei žinau, iš kur jisai kilo, todėl ir komentuoti neturiu ką. Žinoma, galima kiekvieną dalyką bandyti apversti kaip nori, bet nemanau, kad ant V.Uspaskicho reikėtų karti visus šunis. Neįsivaizduoju nei šio laiško tikslo, nei kas jį parašė, nei dėl ko”, - dienraščiui sakė naujasis Darbo partijos pirmininkas Kęstutis Daukšys.