Kaip primena dienraštis "Lietuvos žinios", lygiai tokia pati idėja Seime sklandė ir praėjusiais metais. Tuomet iniciatyvos autorius buvo liberalcentristas Algis Čaplikas, bet Seimas nepritarė jo sumanymui ir balsavo už kitokį švenčių dienų kompensavimo mechanizmą.

Prieš 2005-ųjų Kalėdas skubiai Seimo priimtos Darbo kodekso pataisos nustatė, kad poilsio dienos, sutampančios su valstybinių švenčių dienomis, perkeliamos į artimiausią po jų einančią darbo dieną. Šis reikalavimas taikomas ir toms dienoms, kurios visada švenčiamos sekmadieniais, pavyzdžiui, Velykos, Motinos diena.

Įsigaliojus šiai pataisai lietuviai Jonines šventė tris dienas, o Valstybės dieną, liepos 6-ąją, - keturias.

E.Žakaris siūlo poilsio dienas, sutampančias su šventėmis, perkelti ne į artimiausią darbo dieną, o į gruodžio 24-ąją, Kūčių dieną, ir po gruodžio 26-osios. Jeigu per metus susidarytų 4-5 su šeštadieniu ir sekmadieniu sutampančios šventinės dienos, lietuviai Kalėdas galėtų švęsti savaitę.

E.Žakaris taip pat siūlo švenčių dienų, tradiciškai minimų sekmadienį (tokios yra dvi - Velykos ir Motinos diena), neperkelti į artimiausią po jų einančią dieną. Kol kas tokios dienos yra dvi - pirmoji Velykų ir Motinos, bet netrukus gali būti įrašyta ir trečioji - Tėvo.

Tokį projektą yra pateikusi ir socialdemokrate Birutė Vėsaitė. "Nelogiška tas šventes kilnoti, kai jos tradiciškai minimos sekmadienį", - sakė B.Vėsaitė. Pasak parlamentarės, dėl laisvų dienų gausos nukenčia ir žmonių atlyginimai.

Pirmasis šiemet, gegužės mėnesį, taisyti Darbo kodeksą pasiūlė konservatorius Jurgis Razma.

Jo nuomone, būtina apskritai panaikinti skubotai Seimo priimtas pataisas, įgalinusias perkelti su laisvadieniais sutampančias švenčių dienas. Seimo nario įsitikinimu, grąžinus senąją, iki praėjusio metų gruodžio galiojusią tvarką, būtų išvengta verslo trikdymo ir girtuoklystės plitimo, o į biudžetą įplauktų daugiau pinigų.

Per pasibaigusią Seimo sesiją Razmos projektas taip ir nebuvo pradėtas svarstyti. "Geriausia būtų, kad visos Darbo kodekso pataisos būtų pateiktos vienu metu, tuomet rastume racionalią išeitį, ieškotume kompromisų", - sakė J.Razma.

Rinkos analizės ir tyrimų grupės RAIT pernai prieš Kalėdas atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad tauta, ypač jaunesnioji jos dalis, trokšta Kalėdų atostogų. 77,5 proc. Lietuvos gyventojų pritarė, kad reikia įteisinti Kalėdų atostogas.