Už prezidento galias išplečiančią pataisą balsavo 75 parlamentarai, prieš - 5, 10 susilaikė.

Iki šiol Lietuvos pilietybę išimties tvarka suteikti buvo galima tik už nuopelnus, kuriais asmuo "ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos respublikos valstybingumo stiprinimo, Lietuvos respublikos galios ir jos autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo".

Senasis įstatymo variantas prezidentui V.Adamkui neleido suteikti šalies pilietybės Vilniaus TEO krepšinio komandos lyderei amerikietei Kathrynai Douglas, kuri norėtų atstovauti Lietuvai rugsėjo 12-23 dienomis Brazilijoje vyksiančiame moterų krepšinio pasaulio čempionate.

Neturėdama Lietuvos pilietybės, krepšininkė negali žaisti šalies moterų krepšinio rinktinėje. Rinktinė kelia sau tikslą pirmą kartą Lietuvos istorijoje patekti į 2008 metų olimpines žaidynes Pekine.

27 metų 183 centimetrų ūgio puolėja K.Douglas buvo kviečiama ir į JAV moterų rinktinę, tačiau šio kvietimo atsisakė, išreiškusi norą atstovauti Lietuvai. Beje, už graiko ištekėjusiai krepšininkei savo šalies pasą siūlo ir graikai, tačiau ji tokios galimybės nesvarsto.

Praėjusią savaitę grupė žinomų Lietuvos sportininkų, politikų, mokslininkų ir menininkų paragino šalies prezidentą suteikti Lietuvos pilietybę K.Douglas.

Atvirame laiške prezidentui atkreiptas dėmesys, kad viena stipriausių pasaulio krepšininkių - Kathryn E. Douglas - jau du sezonus rungtyniauja Lietuvoje. Dvejus metus iš eilės ji pripažįstama viena naudingiausių Eurolygos žaidėjų, šiemet išrinkta į pasaulio moterų krepšinio elito viršūnę - WNBA Visų žvaigždžių Rytų komandą.

Pernai gegužę prezidentas V.Adamkus už Lietuvos vardo garsinimą ir nuopelnus sportui, už parodytą valią ir ryžtą siekiant pergalių 2004-2005 metų FIBA Eurolygos moterų krepšinio varžybose K.Douglas apdovanojo ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiumi.