Jo vadovaujamų pajėgų tyrėjų parengtas išvadas patvirtino laikinasis krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas ir išsiuntė į Užsienio reikalų ministeriją.

Artimiausiomis dienomis galima tikėtis Lietuvos diplomatų veiksmų Baltarusijos atžvilgiu. Pagal galiojančią praktiką dėl oro erdvės pažeidimų Lietuvos diplomatai valstybei pažeidėjai gali įteikti notą.

Kaip BNS sakė A.Leita, tyrimo komisija padarė išvadą, kad Lietuvos oro erdvės pažeidimas buvo užfiksuotas vizualiai. Mažame aukštyje skridusio Baltarusijos karinio sraigtasparnio "Mi-8" nepastebėjo Lietuvos KOP Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos radarai.

Tyrimo komisijos nariai apklausė incidento liudininkus - sraigtasparnio skrydį mačiusius Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnus ir vietos gyventojus.

Incidento tyrimo išvados yra įslaptintos, nes jose analizuojami ir Lietuvos kariuomenės padalinių veiksmai.

Birželio 19 dieną VSAT Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio užkardos pareigūnai pasienio ruože pastebėjo manevruojantį Baltarusijos sraigtasparnį ir apie numanomą oro erdvės pažeidimą informavo KOP budėtojus ir prokurorus. Anot spaudos, sraigtasparnis nuskrido į Lazdijų rajono Kapčiamiesčio seniūnijos Varviškės kaimą, esantį maždaug už trijų kilometrų nuo valstybės sienos. Keliolika minučių manevravęs jis perskrido Nemuną ir sugrįžo į Baltarusiją. Maždaug po 20 minučių baltarusių orlaivis vėl grįžo, tačiau šįkart į Lietuvos teritoriją įskrido tik apie 100 metrų.

Užfiksavę incidentą, pasieniečiai paskambino KOP budėtojams. Budėtojai, savo ruožtu, per "karštąją liniją" susisiekė su Baltarusijos KOP ir informavo apie pažeidimą. Baltarusiai iš pradžių neigė, kad pasienyje su Lietuva išvis kas nors skraido, antrąkart paskambinus patvirtino, kad vyksta planiniai sienos apžiūros skrydžiai, tačiau neigė oro erdvės pažeidimo faktą.

Incidentas įvyko Baltarusijoje vykusių bendrų su Rusija stambių pratybų "Bendras skydas 2006" metu.

Pastaruoju metu tai jau antras atvejis, kai Lietuvos KOP radarai neužfiksuoja per sieną nelegaliai skraidančių orlaivių. Neseniai į Baltarusijos oro erdvę nedideliu lėtu lėktuvu buvo įskridęs kaunietis Tadas Blaževičius ir jo sesuo.

Tuomet Lietuvos KOP radarai šio lėktuvo neužfiksavo, tačiau jį pamatė Baltarusijos priešlėktuvinės gynybos radarai. Į orą pakilęs Baltarusijos naikintuvas nutupdė lietuvio pilotuojamą lėktuvėlį Lydos oro uoste.

Praėjusią savaitę į Lietuvos oro erdvę iš Rusijos Kalingrado srities įskrido neatpažintas Rusijos orlaivis, spėjama, naikintuvas.

KOP radarai neužfiksavo ir praėjusiais metais į Lietuvą įskridusio, o po to sudužusio Rusijos naikintuvo "Su-27".

Po šios katastrofos atvirai pradėta kalbėti apie oro erdvės kontrolės spragas ir būtinybę modernizuoti esamus radarus ir įsigyti naujų.

Šiemet krašto apsaugos biudžete 18 mln. litų skirta naujo radaro įsigijimui - tai trečdalį sumos, reikalingos per trejus metus šiam tikslui.