„Kai tik išgirdome apie šį susitarimą, pradėjome konsultacijas su San Tomės ir Prinsipės valdžios atstovais“, – sakė Portugalijos užsienio reikalų ministras Paulo Rangelis ketvirtadienį vakare interviu televizijos stočiai „SIC Noticias“.

„Pirmiausia Portugalija, o ir kitos Europos šalys išreiškė nuostabą, nuogąstavimą ir sutrikimą dėl šio susitarimo“, – sakė jis, pripažindamas, kad San Tomė yra „nepriklausoma ir suvereni“ valstybė.

Tačiau „atsižvelgiant į tai, kad esame tarptautinėje situacijoje, kai Rusijos Federacija yra atsakinga už agresijos karą, kuris įtraukia Europos žemyną, akivaizdu, kad išreiškėme didelį susirūpinimą“.

Pasak oficialaus Rusijos naujienų leidinio, balandžio 24 dieną Sankt Peterburge San Tomė ir Rusija pasirašė susitarimą, kuriame numatomi kariniai mokymai, logistinė parama ir „galimas bendradarbiavimas“, apimantis Rusijos laivus ir lėktuvus.

Be šių, įvykių, kitos buvusios Portugalijos kolonijos Afrikoje Bisau Gvinėjos prezidentas buvo atvykęs į Rusiją dalyvauti Antrojo pasaulinio karo pabaigos minėjime.

Kelios Afrikos šalys, įskaitant Malį, Nigerį ir Burkina Fasą, neseniai nutraukė gynybos susitarimus su Prancūzija ir pasirašė sutartis su Maskva.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją