Nors paskutinį dešimtmetį populiariausių dietų pranašai į duoną ir sumuštinius žiūri panašiai, kaip Viduramžiais žiūrėta į raganas, didelė dalis tokio dramatizmo yra perdėta. Tiesa yra ta, kad sumuštinis – vienas paprasčiausių būdų greitai ir patogiai gauti įvairių rūšių maistinių medžiagų bei taip reikalingos energijos.

Šiuo atveju svarbiausia savęs neapgaudinėti sakant, kad piršto storio sviesto sluoksnio ant riekės batono žiemą „ypač reikia, juk atšalus orams riebaliukas būtinas visiems“. Sviestą keiskite šaukšteliu tyro alyvuogių aliejaus ar lengvu padažu, kuris suvilgys ir sudrėkins duoną ne tik sveikiau, bet ir dar gardžiau nei sviestas. O jaučiantys ypač stiprų „riebaliuko“ poreikį gali naudingųjų augalinių riebalų gauti valgydami sumuštinį su avokado riekele ar užtepu, arba gardindami sumuštinį riešutais.

Labiausiai diskutuotinas sumuštinių ingredientas, žinoma, yra duona. Visgi daktarai sutaria, kad juoda ruginė duona (ypač – pagaminta iš visadalių grūdų ir nenaudojant mielių), yra puikus angliavandenių ir energijos šaltinis, tokiu būdu – ir vienas geriausių pasirinkimų pusryčiams.

Į savo pusryčių racioną įtraukę riekelę šviesios duonos be mielių, nusikaltimo savo mitybai nepadarysite, o laimėsite ramybę, kad galite valgyti viską, kol darote tai saikingai. O saikas – toli gražu ne savęs varžymas: į saiką derėtų žiūrėti kaip į pagarbą sau ir savo kūnui.

Sporto ir sveikatingumo skatinimo laidoje „Be cukraus“ lankęsis sumuštinių virtuozas Artūras Lapajevas siūlo ypač gardų ir sveiką sumuštinį, kuriuo susiviliojo net žymi tenisininkė Lina Stančiūtė. Atraskite sumuštinius kaip ypač plačią erdvę skonio eksperimentams – gana juos nepelnytai laikyti didžiaisiais nusikaltėliais figūrai!

Jums reikės:

Čiabatos bandelės
30 gr parmos kumpio
Burokėlių daigų
Pupelių daigų
10gr anakardžio riesutų
40 gr pusiau džiovintų kalnų figų (galima naudoti ir paprastas džiovintas)
15 g medaus
40 g tyro alyvuogių aliejaus
20 g balzamiko acto
Druskos, pipirų

Paskrudinkite perpjautas čiabatos puseles.
Padažui sumaišykite actą, aliejų ir medų, pagardinkite druska ir pipirais.
Pakepinkite anakardžio riešutus, sumaišykite tarpusavyje daigus.
Ant paskrudintų čiabatos puselių tepkite padažą, sudėkite daigų mišinį ir ritinėliai suvyniotas parmos kumpio juosteles.
Ant viršaus dėkite figas. apšlakstykite aliejumi ir užberkite skrudintus riešutus.