Dauguma žmonių per žiniasklaidą vyriausybės buvo įtikinti ir tikėjosi, kad Ukraina pasirašys asociacijos sutartį su Europos sąjunga. Tačiau netikėtas bei kontraversiškas Ukrainos vadovybės pozicijos pasikeitimas prieš pat Europos Sąjungos Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje virto masiniu Ukrainos žmonių nusivylimu ir pasipriešinimu.

Gintautas Mažeikis, kuriam dar prieš mėnesį gyvai teko stebėti vis masiškėjantį opozicinį EuroMaidano judėjimą ir pabendrauti su protestuojančiais Ukrainos žmonėmis. Dauguma protestuojančiųjų, anot politologo, išsilavinę, sąmoningi bei puikiai organizuoti piliečiai, norintys esminių pokyčių šalyje.

Nuožmiausia protestuojančiųjų prieš prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą dalis – radikalūs Ukrainos nacionalistai, kurie nepriklauso oficialiai opozicijai, sudarytai iš trijų Ukrainos politinių parlamento partijų. Pastarosiomis paromis būtent ultranacionalistų aktyvistai aršiausiai dalyvavo susirėmimuose su vyriausybės jėgos struktūromis Gruševskio gatvėje.