Stiprią bendruomenę suburia lyderiai

Anot V. Gurgždžio, vadovų ugdymas, be jokios abejonės, yra vienas iš svarbiausių prioritetų įmonėje. O kada yra suburta stipri komanda, kuri gyvena tomis pačiomis vertybėmis, kaip ir organizacija, padeda didinti emocinį atsparumą neapibrėžtumo laikotarpiu.

„Natūralu, kad vadovai turi rodyti pavyzdį jaunesniems, naujai prisijungusiems kolegoms, perduoti įmonės kultūrą, vertybes ir tradicijas. Vadovui šiandien tenka ne tik pasitikrinti savo lyderystės, bet ir empatijos įgūdžius ir galbūt stengtis labiau suprasti darbuotoją, bandyti sutelkti komandą. Būtina stengtis išlaikyti rutiną ir įprastą darbo tempą, kiek tai yra įmanoma, kiekvienas komandos narys, įskaitant ir vadovą, turi elgtis supratingai ir palaikančiai. Jeigu žmogus turi galimybę grįžti į biurą, tai jam gali padėti pasijusti šiek tiek geriau, galbūt atitrūkti nuo įtampos, prablaškyti savo mintis, drauge su komanda pasidalyti savo nuotaikomis ir neužsisklęsti. Skatiname bendrumą bei lyderystę, informuojame darbuotojus, kokia yra ir vertybinė organizacijos pozicija dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje, detalizuojame kiek skyrėme lėšų paramai, kaip padedame kolegoms ukrainiečiams bei raginame dalytis visomis geromis iniciatyvomis ir darbais mūsų vidiniuose komunikacijos kanaluose“, – pranešime spaudai teigia vadovas.

Vadovai turi įkvėpti savo komandą

Pasak Lietuvos padalinio vadovo, įmonės viduje užaugę vadovai – lojalūs ir užsigrūdinę.

Vadovas turi būti lyderis ir drauge su komanda siekti užsibrėžtų tikslų. Komandoje svarbu tiek kompetencijos, kurias padedame vadovams ugdyti, bet kartu ir jau suformuotas kiekvieno individualus autoritetas, verslo išmanymas.

Viktoras Gurgždys

„Kiekvienas vadovas turi stipresnį nuosavybės jausmą organizacijoje, susitapatina su įmonės istorija, kultūra, o tai organiškai padeda siekti užsibrėžtų įmonės tikslų. Labai dažnai kiekvienam vadovui, atsidūrusiam dar nepatirtoje situacijoje, norisi turėti labai aiškų receptą, kaip spręsti vieną ar kitą uždavinį. Visgi, kuo vadovavimo skalė didėja, tuo užduotys tampa abstraktesnės ir vadovas save pagauna situacijose, kuriose lyg ir nėra sprendimo recepto. Tačiau būtina ieškoti įvairių prieigos būdų ir išeiti iš komforto zonos, suvokiant, kad tai, kas anksčiau padėdavo išsaugoti komandiškumą, šiandienos akivaizdoje gali visiškai neveikti. Čia padeda ne tik asmeninis tobulėjimas, lyderio intuicija, bet organizacijos vertybės. Vadovai turi nuolat ieškoti kūrybiškų ir netradicinių kelių, kaip palaikyti ryšį su darbuotojais, suprasti jų emocinę savijautą, užmegzti dar geresnį ryšį bei stengtis kiekvienam individualiai padėti“, – akcentuoja „Devbridge“ vadovas.

Sutelkia komandinės veiklos

V. Gurgždžio teigimu, priklausymą organizacijai stiprinančios ir per daugelį metų pasiteisinusios priemonės tokios, kaip bendri penktadienio darbuotojų pietūs, pasiekimų paminėjimas ar komandų bendri susibūrimai, organizacijai yra labai svarbūs. Žinoma, galbūt ne viską norisi ir yra įmanoma suplanuoti šiuo metu, tačiau pozityvumą skatinančios iniciatyvos neturėtų nutrūkti.

„Komandoje kiekvienas turi žinoti, ką turi daryti, o lyderis turi ne tik nubrėžti kryptį, bet ir kartu su visais dirbti. Vadovas turi kurti sveiką kultūrą ir palaikančią atmosferą organizacijos viduje, puoselėti komandinę dvasią ir užtikrinti sklandų komandos narių bendradarbiavimą. Būtent maži kiekvienos komandos ritualai padeda sutvirtinti ryšį ir lengviau išgyventi įvairius sunkumus. Natūralu, kad darbuotojai, karo aktualijų kontekste, jaučiasi pasimetę, tačiau būtina ieškoti alternatyvų ar net kurti naujas praktikas organizacijoje, padėsiančias komandoms sutvirtėti. Vadovams šiuo metu būtina ieškoti būdų, kaip originaliai, kokybiškai išnaudoti laiką kartu su savo komanda, palaikyti jos įsitraukimą. Bendros iniciatyvos vienija ir padeda lengviau išgyventi sudėtingą situaciją, išlaikyti tarpasmenius santykius, komandiškumo ir bendrumo jausmą organizacijoje“, – dalijosi padalinio vadovas.

Lyderis turi išmokyti nubrėžti ribas

V. Gurgždys pabrėžia, vadovui būtina rodyti asmeninį pavyzdį, ne tik kaip dirbti, bet ir kaip ilsėtis. Aiškias ribas nubrėžti, gali būti sudėtinga, tačiau balansą yra privaloma surasti ir pirmiausia tai turėtų padaryti kiekvienas vadovas.

„Gyvenime darbas neturi būti svarbiausias dalykas ir tą turi suprasti ir kiekvienas vadovas, ir darbuotojas. Vadovas turi rūpintis savo emocine gerove, tik taip jis galės padėti su iššūkiais susitvarkyti savo komandai. Nuolat ugdome vadovus ir padedame jiems ieškoti kūrybiškų ir netradicinių kelių, kaip palaikyti ryšį su darbuotojais, suprasti jų emocinę savijautą, užmegzti dar geresnį ryšį bei stengtis kiekvienam individualiai padėti. Tačiau tam yra būtinas nuoširdus santykis, o vadovas kiekvieno komandos nario pasitikėjimą turi užsitarnauti. Tik taip pavyks užmegzti atvirus pokalbius su kiekvieno komandos nariu ir galbūt pastebėti jo būsenos kitimo signalus ir į juos laiku sureaguoti. Būtina kurti palaikančią atmosferą ir sveiką darbo kultūrą organizacijos viduje ir suteikti visas priemonės priemones, reikalingas fizinei bei psichologinei darbuotojo gerovei užtikrinti“, – akcentuoja įmonės vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją