Mėsos konservų verslo pradžia nebuvo lengva

Radijo ryšio specialistė 57 metų Valentina Skorbuvienė 30 metų dirbo Vilniuje, aviacijos bendrovėje. Pasirinkusi įdomią ir išskirtinę profesiją, bendrovėje Valentina buvo atsakinga už techninį radijo ryšio aptarnavimą. Trys dešimtmečiai darbovietėje pralėkė, praeityje liko ir vadybos studijos Vilniuje.

O šeimai įsigijus sodybą Kaišiadorių rajone, versli moteris pamažu įsisuko į bendruomenines veiklas.

„Pagyvenusių moterų jaunas verslas“, – taip apie gyvenimo kasdienybe tapusią veiklą mėsos konservų ceche „Papartis“ šmaikštauja Valentina.

Visgi moteris pasakoja, kad verslo pradžia nebuvo lengva. „Stebuklų nebūna, viskas vyko pamažu, diskutuojant su bendraminčiais, aptariant ir išgryninant idėjas, ieškant finansavimo per įvairias rėmimo programas. Taip po truputį Žasliuose įsirengėme patalpas ir pradėjome mėsos konservų gamybą“, – apie įsibėgėjantį verslą sako V. Skorbuvienė.

Panaši ir jos bendramintės bei verslo partnerės Raimondos Urbienės istorija. 30 metų Kaune vadovavusi kelionių agentūrai, susiviliojo kaimišku kraštovaizdžiu, atvyko į Žaslius ir šiuo metu rūpinasi konservuotų mėsos gaminių populiarinimu, degustacijomis. Abi moterys darbuojasi neskaičiuodamos valandų, rezultatas – per mėnesį pagamina apie 600 kg konservų. Juos parduoda vietinėje rinkoje.

Pasak Valentinos, galėtų pagaminti ir daugiau, bet tenka galvoti apie finansus, derėtis su skerdyklomis dėl mėsos kainų. Smulkiam verslui konkuruoti nelengva. Išsilaikyti padeda ir klientams teikiamos mėsos konservavimo paslaugos.

Pasiteiravus, kokie konservai populiariausi ir labiausiai perkami, moterys sako, kad daugiausia parduodama kapotos bei maltos jautienos, mėgsta pirkėjai ir kalakutieną. Darbštaus moterų dueto mintyse – naminių sriubų gamyba, nedidelė kavinukė ir naujos darbo vietos Žasliuose.

Valentina šypteli, kad dabartinė karjera kiek sudėtingesnė nei kiek monotoniškas darbas aviacijos kompanijoje.

Kastinys šalia Jonavos

Po truputį šeimyninį verslą kūrė ir Petras bei Jolanta Bieliauskai Jonavoje Ragožių kaime. Čia visi žino Petro pagamintą kastinį.

Technologijų mokytoją P. Bieliauską prieš 35 metus į Jonavos kraštą iš Žemaitijos atviliojo meilė. Supratęs, kad kastinio šiuose kraštuose ir su žiburiu nerasi, nutarė pasinaudoti šio skanėsto gamybos patirtimi, perimta dar iš promočiutės.

„Pats gamybos ir rankų darbo procesas labai įdomus užsieniečiams. Šiandien kulinarinis turizmas populiarėja, keliautojai nori pamatyti ir paragauti patiekalų, kurių ne visur gausi“, – pasakoja Petras Bieliauskas.

Svarbu ne metai asmens kortelėje

Pasak ūkininko, prancūzus, vokiečius, italus, islandus, švedus ar danus kastinio gamyba stebina ne šiaip sau: tai daug laiko sąnaudų, tvirtų rankų ir kantrybės matyti tik dubenį ir medinį šaukštą reikalaujantis darbas.

„Kastinį sukame jau penkta karta, man svarbu perduoti šią tradiciją, todėl šio darbo išmokiau abu savo sūnus“, – patirtimi dalijasi ūkininkas. jis gali pasigirti, kad jo produkcija iškeliauja ir į tolimąjį užsienį, net JAV ar Bankoką.

„Senjorai dar tik po truputį įgyja antrąjį kvėpavimą verslo pasaulyje“, – pastebi Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos patarėjas Dr. Gediminas Rainys. – Jie kiek nedrąsūs, nors turi klodus gyvenimiškos patirties. Visgi verslas – tai ne tik finansinė paskata, o ir galimybė užsiimti širdžiai miela veikla, galimybė būti naudingu“.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Karjera“ projekto ciklo „Tai įdomu!“ dalis. Ciklas skirtas papasakoti skaitytojams apie įdomius žmones, jų karjeros pokyčius, įspūdinga veikla užsiimančias organizacijas. Jei jūs toks esate arba tokių pažįstate, susipažinkime. Rašykite man: roma.macijauskaite@delfi.lt. Ankstesnį ciklo straipsnį galite perskaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją