Pasak M. Tylos, šiandien jis pats gyvena iš to, ką yra sukaupęs, gelbėja ir keli likę televiziniai projektai. Vis dėlto didelė dalis kitų kultūros sektoriaus darbuotojų kenčia nuo finansinių ir psichologinių sunkumų.

„Valstybinė kultūros sektoriaus dalis šiandien gauna didesnę paramą, o nevalstybiniame sektoriuje dirbantys asmenys daugiau 256 eurų negauna. Situacija yra tragiška, nuotaikos liūdnos. Žmonės iš kultūros srities ne kartą turėjo kreiptis į psichiatrus dėl problemų“, – tvirtino prodiuseris.

Buvo siekiama bendradarbiauti, tačiau kalbos veiksmais nevirto

M. Tylos teigimu, dėl kultūrinės veiklos atlaisvinimo su ministerija buvo kalbama jau seniai, tačiau veiksmų link plano įgyvendinimo nesulaukta.

„Labai daug kalbame, bet toks vaizdas, kad pasikalbame ir kai jau reikia aptarti galimus sprendimus, tai iki to niekaip neateiname. Planai jau buvo paruošti seniai ir tai, kas vyksta paskutinėmis dienomis, yra kontroliuojama tik vienu būdu – drausti“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, kultūros sektorius yra parengęs detalų planą, kaip saugiau galėtų vykti renginiai, be to, teigiamų pavyzdžių sulaukiama ir iš užsienio.

Martynas Tyla

„Per šį laikotarpį jėgas suvienijo tiek vyriausybinis, tiek nevyriausybinis sektorius, dalijomės savo patirtimi ir sudėliojame planus. Bet jie žiauriai vėluoja. Štai įvyks „Oskaro“ apdovanojimai, kuriuose planuojama, kad dalyvaus 3,5 tūkst. žmonių. Bet jie visi bus testuojami ir bus žinoma, kad jie yra sveiki tuo momentu. Testas galioja 48 val., bet mūsų valdžios atstovai sako, kad jis nepatikimas, bet tai ir skiepas gali būti nepatikimas“, – svarstė prodiuseris.

Pasak jį, kultūros sektorius yra pasirengęs griežtinti saugumo priemones, jei to prireiktų – pavyzdžiui, renginyje testuotis du kartus per vakarą.

Kritikuoja dvigubus standartus skirtingoms televizijoms

Prieš kelias savaites įvykęs M.A.M.A muzikos apdovanojimų filmavimas sukėlė diskusijų bangą apie karantino sąlygų nesilaikymą ir dvigubus standartus skirtingoms visuomenės grupėms. Vis dėlto M. Tyla tvirtina, kad kitose televizijose vyksta ir didesnio masto filmavimai, kuriems priekaištų niekas neturi.

„Matome, kad vienoje televizijoje per dieną filmuojant laidą praeina 500-600 žmonių ir niekas nesakoma, o kitoje televizijoje vykstant filmavimui su maždaug 300 žmonių prasideda masinė psichozė. Vis dėlto atverti vartus reikia. Užsienio pavyzdžiai rodo, kad galima susitvarkyti su žmonių srautais ir mes nebeturime laiko daryti eksperimentinių renginių – geriau pasinaudokime duomenimis tų, kurie jau kažką darė“, – tikino prodiuseris.

Martynas Tyla

Nors visi M.A.M.A dalyviai prieš renginį buvo testuojami, praėjus savaitei po apdovanojimų keturiems iš jų buvo nustatytas COVID-19. Tačiau M. Tyla įsitikinęs, kad M.A.M.A filmavimas nebuvo viruso židinys, o užsikrėsta buvo po renginio.

„Iš mūsų padaryto vidinio tyrimo aiškėja, kad židinys nebuvo M.A.M.A. Aišku, labai gaila, kad kai kurie asmenys renginyje leido sau daugiau nei leidžia mūsų įstatymai ar karantino sąlygos. Vis dėlto dalyviai užsikrėtė po apdovanojimų, tačiau ne juose pačiuose“, – tvirtino M. Tyla.

Jo teigimu, šiandien ne tiek svarbu, kas atsidarys pirmiau – prekybos centrai ar kultūrinių renginių vietos, daug svarbiau – valdžios ryžtas veikti.

„Nemanau, kad jei atidarai prekybos centrus, turi atidaryti ir kultūrines vietas ar atvirkščiai, neatidaryti abiejų. Turi būti kompleksinis darbas ir svarbiausia, kad trūksta vyriausybės nariams ryžto, profesionalumo bei drąsos prisiimti atsakomybę“, – teigė muzikos prodiuseris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)