Skaičius įspūdingai išaugo per metus

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas buvo sakęs, kad problema dėl daugiamečių pievų yra praktiškai neišsprendžiama, nes Lietuva deklaravo Europos Sąjungai skaičius, o dabar turi jų laikytis.

„Pirmiausia reikėtų pradėti nuo to, kad tai ne žemdirbių, ne ūkininkų sukurta problema, o konkrečiai biurokratų, nes per vienus metus, 2014 metais, daugiamečių pievų padaugėjo apie 200 tūkstančių hektarų – tai jie padaugėjo ne realybėje, bet popieriuose. Mes seniai keliame tą klausimą ir jis nėra sprendžiamas, kad ta nelygybė, tas plotas turi būti panaikintas“, – sakė A. Vanagas.

Pasak Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininko Raimundo Juknevičiaus, tai yra chrestomatinis pavyzdys, kai politikai dažnai nenori daug gilintis, bet nori problemą išspręsti paprastuoju būdu.

„Tuo laiku buvo priimtas toks sprendimas, kad jei atsirado daugiamečių pievų trūkumas, padarykime taip, kad ne ūkininkai patys spręstų, ar tai daugiametė pieva, o tiesiog deklaravimo sistema neleistų kitaip deklaruoti, jei tas plotas yra jau penkis metus buvęs pieva. Tuo tarpu kai kalbame apie reglamentus, kokie ten požymiai rodo, kas yra daugiametė pieva, tai yra tokia pieva, kuri teritorijoje yra penkerius ir daugiau metų, ir atitinkamai ta pieva visą tą laikotarpį nėra dalyvavusi sėjomainoje. Tai dabar ir yra ta problema, kad tuo metu pateko į daugiametes pievas dideli plotai pievų, kurie dalyvauja sėjomainoje“, – aiškino jis.

„Kol neiškilo ta problema, kad tų pievų vėl mažėja, ir įsipareigojimai ES nepasivijo Lietuvos, tos problemos tarsi nebuvo. Bet dabar mes ką kalbame, kad turime išspręsti problemą iš esmės, tada turėsime teisingus skaičius ir nebus į priekį generuojamos dar didesnės problemos“, – sakė R. Juknevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją