Laidos „Verslo požiūris“ diskusijoje dalyvavo Verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis, Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis ir Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas.

Pasisako tik už poveikį turinčius ribojimus

Šių metų liepos pabaigoje Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys karantino sąvoką priskyrė praeities žodynui. Tačiau praėjusį trečiadienį Seimo posėdyje buvo pristatytas planas, kokiomis sąlygomis verslas kaip ir per praėjusius karantinus turėtų užsidaryti. Todėl laidos „Verslo požiūris“ vedėjai pasiteiravus, ar verslas turėtų ruoštis visiškam užsidarymui, Ekonomikos ir inovacijų viceministras V. Jurgutis teigia, kad po antrosios pandemijos bangos, pagrindinis jo atstovaujamos ministerijos uždavinys buvo išvengti naujo karantino.

„Dar vasarą priiminėjome į ateitį nukreiptus sprendimus ir buvo klausiančių bei kritikuojančių, ar tai darome ne per anksti. Laikas parodė, kad sprendimus priėmėme pačiu laiku“, – sako pašnekovas.

Delfi TV eteryje viešėjęs viceministras kalba, kad Vyriausybė dar diskutuos dėl siūlymo priimti karantiną, tačiau Ekonomikos ir inovacijų ministerija taip pat teikia savo vertinimus. „Prašome argumentų, koks būtų epidemiologinis ribojimų poveikis. Jeigu sprendimas paliestų mažą dalį verslų ir mažą dalį visuomenės, ar jis tikrai turėtų poveikį, ar tik būtų varnelės užsidėjimas ir parodymas, jog kažką veikiame. Šiandien noriu pasidžiaugti, kad susirgimų skaičiai bent laikinai stabilizavosi, ir tai nutolina grėsmingus scenarijus.“

Vincas Jurgutis

Laidos svečias taip pat pažymi, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerijos retorika yra nuosekli ir institucija pasisako už tai, kad jokie papildomi suvaržymai verslui nebūtų įvedami. Tiesa, prevencinės priemonės, tokios kaip galimybių pasas ir apsauginės kaukės, yra naudojamos ir reikalingos ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Verslas sprendimą pasitiko su baime

Vyriausybė nustatė, kad karantinas būtų skelbiamas tuo atveju, jei reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose būtų užpildyta 240 lovų. Delfi TV laidos vedėjai paklausus, kaip į šį planą reagavo verslo atstovai, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas A. Romanovskis teigia, kad sprendimą pasitiko su baime. „Kalbėjausi su skirtingais verslais, ypač smulkiaisiais. Jiems šie skaičiai kelia baimę, nes dar vienas karantinas yra baisiausia, kas gali ištikti. Tai susiję ne tik su bet kokio veikimo sustabdymu, bet ir klausimu Vyriausybei, su kokia parama sustabdytam verslui ji ateitų“, – teigia pašnekovas.

A. Romanovskis tikisi, kad karantinas įvestas nebus, o Vyriausybės siūlymas yra veikiau padrąsinimas tiems, kurie vis dar nesivakcinuoja. Laidos svečią nudžiugino politinių partijų ir įvairių institucijų pasiektas susitarimas, kad skiepai yra vienintelis atsakymas pandemijos valdymui. Pasak Verslo konfederacijos prezidento, tai reiškia, kad Vyriausybė gali įgyvendinti sprendimus, kurie užtikrintų, kad visi žmonės skiepytųsi ir nebūtų įvestas karantinas.

Panašiomis nuotaikomis dalijasi ir Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas, pasidžiaugęs draugiška Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pozicija verslo atžvilgiu. Tačiau jis taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomo karantino įvedimo rodiklio.

Prisimindamas Lietuvos darbdavių konfederacijos kreipimąsi į Europos Komisiją, pašnekovas nuogąstauja, ar nepasikartos situacija, kai bus apribojama tik ne pirmo būtinumo prekėmis prekiaujančių parduotuvių veikla, kai likusios prekybos vietos galės prekiauti visomis prekėmis.

Danas Arlauskas

„Akcentavome, kad mus siutina neteisingumo principas. Todėl galvojame, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija galėtų inicijuoti įstatymo pakeitimą, kad bet kokie ribojimai būtų galimi tik gavus Konkurencijos tarnybos išaiškinimą, jog nėra jokių pažeidimų. Labiausiai mus jaudina konkurencingumo neišlaikymas. Jeigu mes visi prisiimame tam tikrą naštą, tai kenčiame vienodai. Bet kol kas matome, kad ministerija į šį reikalą pažiūrėjo pro pirštus“, – dėsto D. Arlauskas bei papildo, kad valdant pandemiją reikėtų pasitelkti inovatyvų požiūrį. Pavyzdžiui, siekiant praplėsti pacientams skirtų lovų skaičių pasinaudoti viešbučių paslaugomis.

Ar karantinas liks teorinėmis kalbomis?

Reaguodamas į verslo atstovų išsakytus pastebėjimus, viceministras V. Jurgutis pabrėžia, kad nereikėtų gąsdinti juoduoju scenarijumi, ir prognozuoja, kad jis ir liks teorinėmis kalbomis. Pašnekovas taip pat kalba apie pamokas, išmoktas pirmojo ir antrojo karantino metu.

„Ekonomikos ir inovacijų ministerija atliko analizes, bendravo su verslo asociacijomis, socialiniais partneriais. Būtent nelygios galimybės buvo vienas iš opiausių klausimų. Todėl dabar veikiantis reguliavimas yra horizontalus, reikalavimai pakankamai universalūs“, – sako viceministras ir prideda, kad dabartinis scenarijus šalyje nors ir ne idealus, bet neišvengiamai geriausias.

Visgi A. Romanovskis pažymi, kad net jei ir nėra pagrindo nerimauti dėl blogiausio scenarijaus, reikia įsivaizduoti, kaip gyventume jam išsipildžius. „Pradžioje reikėtų išdiskutuoti galimus ribojimus su verslo bendruomene ir specialistais, o vėliau komunikuoti, nes žmonės labai imlūs. Tai yra komunikavimo problema, nes išgąsdinami tie, kurie yra pasiskiepiję, kurių įmonėse yra gera epidemiologinė situacija“, – sako laidos „Verslo požiūris“ svečias.

D. Arlauskas teigia nesantis optimistas, nes, pasak jo, niekas negali drąsiais pasakyti, kad sveikatos apsaugos sistemos neištiks griūtis. Todėl, jo teigimu, reikėtų pasitelkti daugiau ekspertų ir duomenų analitikų, galinčių daryti ilgalaikes išvadas. Šį procesą, pasak pašnekovo, turėtų paskatinti Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Taip pat svarbu išlaikyti teisingumo principą, lemiantį pasitikėjimą valstybe, nes teisinė valstybė kuriama ant teisingumo pamatų.

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentui antrina ir A. Romanovskis, kuris mini naują verslo solidarumo praktiką. „Nenorime, kad kažkas pasinaudotų ir uždirbtų iš nelaimės. Jeigu, liaudiškai tariant, kenčiame ir aukojamės, tai visi tai darome“, – sako „Delfi TV“ eteryje viešėjęs pašnekovas.

Tikslas – išvengti karantino

Laidos „Verslo požiūris“ vedėjai pasiteiravus apie tai, ar Lietuvoje kaip ir Austrijoje galėtų būti įvestas tik nevakcinuotiems žmonėms taikomas karantinas, viceministras V. Jurgutis sako, kad didele apimtimi mūsų šalis tai jau yra padariusi.

„Visos valstybės veikia labai panašiai. Tikslas neturėtų būti kažką uždaryti ar karantinuoti. Siekiama sėkmingai įveikti pandemiją, su minimaliais nuostoliais – kuo mažiau mirčių ir kuo mažesniu poveikiu ne tik verslui, bet ir žmonių psichologinei sveikatai, vaikų sveikatai“, – teigia viceministras.

Pašnekovas kalba, kad iššūkių yra labai daug, tačiau svarbiausia veikti konkrečiai per dalykus, kurie turi poveikį, ir nekurti dirbtinų barjerų. V. Jurgutis pabrėžia, kad nereikia bijoti taisyti padarytų klaidų. Kalbėdamas apie karantino atveju verslui būtinas dotacijas, viceministras sako, kad valstybė yra visada pasiruošusi. Tačiau dabar daugiausiai pastangų dedama į tai, kad paramos ir pagalbos schemų neprireiktų ir visi verslai galėtų dirbti, o klientai – naudotis paslaugomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)