Geri rezultatai nerimo dėl ateities nenumalšina

Komentuodamas „Investuok Lietuvoje“ pirmojo pusmečio rezultatus, E. Čivilis sako, kad kuriamų darbo vietų ir įgyvendintų projektų skaičiumi jie pranoksta ankstesnių metų to paties periodo pasiekimus. Nepaisant to, sudėtinga geopolitinė situacija kaimynystėje neramina dėl ateities.

„Pastaruoju laikotarpiu turėjome įvairių situacijų – besibaigiančią COVID-19, omikron atmainą, Kinijos prekybos iššūkius, sudėtingą geopolitinę padėtį. Ekonominiai rodikliai taip pat indikuoja, kad laukia įdomi ateitis. Tačiau kompanijoms norisi aiškumo, kiek Lietuva yra atspari šioms tendencijoms, kurios vyksta pasaulio ekonomikoje.

Kalbant apie karą, pagrindiniai klausimai kilo ne iš naujų, o iš jau esamų investuotojų. (...) Jie uždavė fundamentalius klausimus apie tai, ar Lietuva yra visiškai pasiruošusi energetinei krizei, ar turi galimybę dujas gauti ne iš Rusijos, ar užtikrina kibernetinį saugumą, turi intervencijoms iš užsienio atsparų internetą. Manau, kad mūsų vyriausybė, ministerijos ir pavaldžios institucijos pademonstravo lyderystę atsakant į šiuos fundamentalius klausimus“, – teigia „Delfi TV“ studijos svečias.

Elijus Čivilis

„Verslo požiūrio“ vedėjai pasiteiravus, ar nuo karo Ukrainoje pradžios atsirado investuotojų, nusprendusių palikti Lietuvą, E. Čivilis teigia, kad tokių atvejų nebuvo. Nė vienas verslas nenurodė, kad investuoti Lietuvoje nenori dėl geografinės padėties. Pasak pašnekovo, verslo sprendimai nėra spontaniški. Visgi jis sako, kad šiuo metu investicijų prasme karštu tašku tapo Portugalija. Tačiau tokius pačius praradimus patiria ne tik Lietuva, bet ir kitos greta agresorės esančios šalys.

Didelė talentų paklausa

„Investuok Lietuvoje“ vadovas pasakoja, kad pirmasis pusmetis investicijų atžvilgiu buvo spalvingas visiems sektoriams, su kuriais organizacija dirba. Vien gamybos sektoriuje bus sukurta 700 naujų darbo vietų. Nors kol kas pagrindiniu investuotojų traukos centru išlieka Vilnius, pastebimas ir augantis susidomėjimas kitais miestais. Tarp Lietuvoje nusprendusių investuoti kompanijų – Kėdainiuose gamyklą pradėjusi statyti didžiausia olandų dviračių gamintoja „Pon Bike“.

„Investuok Lietuvoje“ duomenimis, net 17 projektų per pirmąjį pusmetį buvo įgyvendinti technologijų srityje. Visgi „Delfi TV“ laidos svečias pastebi, kad kol kas Lietuvoje žinioms imliose ekonomikos srityse dirba tik 12,6 proc. gyventojų – ženkliai mažiau nei likusioje ES.

„Norint pasivyti ES vidurkį, šiuose sektoriuose reikia bent 45 tūkst. darbuotojų. Lietuva turi daug potencialo nukreipti darbo rinką į ten, kur yra didžiausias poreikis. Taip pat turime gerėjančią migracijos situaciją, daugiau aukštos pridėtinės vertės specialistų, kurie renkasi Lietuvą“, – kalba E. Čivilis.

Elijus Čivilis

„Verslo požiūryje“ prakalbus apie tai, kaip Lietuvoje įsikūrusios įmonės planuoja pritraukti naujus darbuotojus, pašnekovas įvardija keletą pagrindinių strategijų. Pasak jo, vienos įmonės aktyviai bendradarbiauja su specialistus rengiančiomis formaliomis ir neformaliomis švietimo įstaigomis. Kitos planuoja į Lietuvą darbuotojus perkelti iš užsienio padalinių. Dar vienas akivaizdus kelias – plėsti visą informacinių technologijų sektoriuje dirbančių talentų grupę.

Investuotojams – aiški žinutė

Kalbėdamas apie tai, kokias Lietuvos stiprybes mato užsienio investuotojai, E. Čivilis džiaugiasi, jog jau kurį laiką mūsų šaliai pavyksta išlikti nuosekliai. Jo teigimu, trys prioritetiniai Lietuvos ekonomikos sektoriai – technologijos ir IT, gyvybės mokslai ir inžinerinė gamyba. Pašnekovas pažymi, kad Lietuva savo pozicijas šiose srityse ir toliau gerina.

Tuo tarpu „Verslo požiūrio“ vedėjai paklausus, kaip Lietuvos reputaciją veikia tokie klausimai kaip Kaliningrado tranzitas, E. Čivilis pastebi, kad verslo reakcija priklauso nuo atstovaujamo sektoriaus. „Tačiau dabartines diskusijas apie Lietuvos pažeidžiamumą atsveria tai, kad esame pilnavertė NATO narė, čia didinamas aljanso atstovavimas. Teigiamai Lietuvos įvaizdį veikia ir mūsų gebėjimas būti atspariems kibernetinėje erdvėje.“

„Investuok Lietuvoje“ vadovas pasakoja, kad per pastarąjį dešimtmetį daugiausiai darbo vietų Lietuvoje sukūrė investuotojai iš JAV, o į kapitalą labiausiai investavo vokiečiai. Tradiciškai svarbios investuotojos yra ir Skandinavijos šalys. Be to, pozityviai nuteikia pirmoji biurą Lietuvoje atidariusi finansinių technologijų įmonė iš Taivano.

Elijus Čivilis

„Ši įmonė tarsi pirmoji kregždė. Tiesa, reikia suprasti, kad Taivanas – labai brandi ekonomika. Kalbama apie pažangiausius technologinius sektorius, tokius kaip lazerių ar lustų gamyba. Šie susitarimai nėra daromi taip paprastai, tam turi būti daug prielaidų. Reikia konstatuoti, kad Lietuva ir Taivanas turi kultūrinių skirtumų. (...) Jų pagrindinė rinka yra Azija, o mūsų – Europa ir JAV. Todėl reikia sutarti dėl svarbiausių prioritetų“, – kalba „Delfi TV“ svečias.

Kokios ateities prognozės?

Kalbėdamas apie ateitį, „Verslo požiūryje“ viešėjęs pašnekovas išlieka nuosaikus. Pasak jo, ekonominiai rodikliai, tarp kurių ir auganti infliacija, neleidžia atsipalaiduoti. Tačiau jis tiki Lietuvos gebėjimu prisitaikyti net ir prie sunkiausių situacijų, kurias ji gali įveikti kaip nugalėtoja.

„Bet kokia ekonominė recesija ar persitvarkymas yra ir galimybių langas. Jei kompanijos peržiūri savo planus, kuriuose mūsų nebuvo, galime taptų jų dalimi. Visada svarbu turėti savo vertės pasiūlymus, kurie atlieptų konkrečios kompanijos poreikius“, – tikina E. Čivilis ir priduria, kad prioritetiniai Lietuvai pramonės sektoriai ir toliau nesikeis.

Komentuodamas vietinio turizmo sektoriaus nuogąstavimus, jog šiandien Lietuva turistų akyse atrodo kaip nesaugi šalis, laidos svečias sako, kad šią problemą spręsti galėtų padėti aiški ir nuosekli vyriausybės komunikacija.

„Norėtųsi dar daugiau strateginės komunikacijos, vengti atsitiktinio eskalavimo, kad ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje rodoma situacija būtų pagrįsta nuosaikumu ir faktais. (...) Tai reikštų, kad ir politiniai sprendimai, ir Lietuvoje vykstantys įvykiai būtų pristatomi mūsų pačių, nepaliekant galimybės to padaryti kitiems“, – „Delfi TV“ dėsto „Investuok Lietuvoje“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją