Kaip rašo cnbc.com, bendrovė „Freedom Holding Corp.“ buvo įkurta 2008 metais Maskvoje, bet vėliau persikėlė į Kazachstaną, o 2019 metais buvo įtraukta į „Nasdaq“ biržos sąrašus. Praėjusių metų pradžioje Rusijai įsiveržus į Ukrainą, JAV sankcijos iš esmės nutraukė ryšius tarp Amerikos ir Rusijos bankų bei bendrovių. „Freedom“ pardavė savo verslą Rusijoje.

Tačiau antradienį pasirodžiusi „Hindenburg Research“ ataskaita rodo, kad šie ryšiai išliko glaudūs.

„Nustatėme, kad „Freedom“ vis dar užsiima verslu Rusijos rinkoje ir kad ši bendrovė atvirai nepaisė sankcijų bei kovos su pinigų plovimu (AML) ir praktikos pažinti savo klientą (KYC) taisyklių“, – rašo „Hindenburg Research“.

Praėjusį antradienį „Freedom Holding“ akcijos smuko maždaug 3,3 proc. „Hindenburg“ ataskaita pasirodė po dienos, kai „Freedom“ paskelbė sulaukusi „Nasdaq“ įspėjimo, jog nesilaiko reikalavimo iki birželio 30 dienos pateikti pasibaigusio ketvirčio pelno ataskaitą.

Naujausioje „Freedom Holding“ metinėje ataskaitoje nurodoma, kad kovo 31 dieną pasibaigusiais metais ši bendrovė gavo 795,7 mln. JAV dolerių pajamų, o tai daugiau nei 100 proc. viršija prieš dvejus metus gautas pajamas.

„Hindenburg Research“ manymu, šios bendrovės augimą nulėmė tai, kad ji išsisuko nuo sankcijų, įskaitant ir tas, kurias paskelbė JAV Iždo departamento Užsienio turto kontrolės biuras (OFAC). „Hindenburg Research“ pabrėžė, kad pati „Freedom“ Vertybinių popierių ir biržos komisijai pripažino, jog „teikė tarpininkavimo paslaugas tam tikriems asmenims ir subjektams, kuriems taikomos OFAC, Europos Sąjungos ar Jungtinės Karalystės įvestos sankcijos“.

Anot „Hindenburg Research“, problemos yra daug gilesnės.

Asociatyvioji nuotrauka

Įmonė teigė iš pokalbių su daugybe buvusių darbuotojų sužinojusi, jog klientų pinigai iš „Freedom“ biurų Rusijoje bei Kazachstane keliavo per „vieną Belizo subjektą, privačiai priklausantį ‚Freedom‘ generaliniam direktoriui“. Vertybinių popierių ir biržos komisijos (SEC) dokumentai rodo, kad kovo 31 dieną pasibaigusiais metais iš šio subjekto buvo gauta 60 proc. „Freedom“ pajamų iš mokesčių ir komisinių.

Bendrovės „Freedom“ generalinis direktorius Timūras Turlovas yra vienas turtingiausių žmonių Kazachstane, nors Ukraina jam taiko sankcijas už finansinius ryšius su Rusija.

Vienas buvęs aukštas vadovas „Hindenburg Research“ teigė, kad pinigų iš Rusijos plovimas paplitęs labai plačiai. Kalbėdamas apie taisyklių laikymosi standartus, buvęs darbuotojas juos apibūdino kaip „tiesiogine prasme niekinius“.

„Tiesiog atsineškite pinigų. Nereikia jokio pajamų šaltinio, lėšų šaltinio. Nėra jokių KYC. Nieko, – rašė ‚Hindenburg Research‘, cituodama buvusio darbuotojo žodžius. – Geriausia dalis yra pažeisti beveik visų šalių kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu įstatymus. Jie gali atnešti grynųjų pinigų. Aš asmeniškai mačiau, kaip klientas atveža lagaminus su 2,5 mln. dolerių grynaisiais.“

Bendrovė Belize – „FFIN Belize“ – buvo įsteigta praėjus vos keturiems mėnesiams po to, kai JAV 2014 metais paskelbė Rusijai sankcijas. Šios sankcijos, kurias įvesti paskatino Rusijos invazija į Krymą, pridarė problemų „Freedom“ verslui, pažymėjo „Hindenburg Research“.

JAV doleriai

SEC turimuose 2014 metų „Freedom“ dokumentuose nurodoma, kad „FFIN Belize“ buvo įsteigta tam, kad „užtikrintų lengvesnę prieigą prie JAV vertybinių popierių rinkų nei galėtų suteikti Rusijos ar Kazachstano bendrovės“.

„Freedom“ atstovas spaudai, dirbantis vienai pašalinei įmonei JAV, CNBC sakė, kad „Hindenburg Research“ kaltinimai „neturi pagrindo“.

„Freedom Holding“ ir jos valdomos įmonės toliau teikia visus reikalingus duomenis priežiūros institucijoms ir investuotojams, kurie gali peržiūrėti neseniai mūsų pateiktą formą 10-K ir <...> audituotas finansines ataskaitas mūsų interneto svetainėje“, – sakė atstovas.

„Freedom“ akcijos pastaruosius kelerius metus aktyviai kilo ir nuo 2018 metų pabaigos pabrango daugiau nei aštuonis kartus. Pasauliniai konfliktai didesnės įtakos joms taip pat neturėjo. Bendrovė pranešė, kad 2023 fiskaliniais metais jos grynosios pajamos siekė 205,6 mln. JAV dolerių, iš kurių apie 79 proc. buvo gauti iš operacijų Kazachstane.

2018 metais įkurta „Hindenburg Research“ garsėja tuo, kad užsiima trumpalaikiu vertybinių popierių skolinimu ir skelbia išsamias ataskaitas, kuriose paaiškina savo statymų logiką. Įmonė anksčiau buvo stačiusi prieš „Block“, kuri anksčiau vadinosi „Square“, „Icahn Enterprises“, Gautamo Adani bendrovę „Adani Group“ ir Trevoro Miltono „Nikola“.

Lietuvoje veikianti „Freedom Finance Europe“ yra dukterinė „Freedom Holding Corp.” įmonė. „Freedom Finance Europe“ yra licencijuota Kipro vertybinių popierių ir biržos komisijos (CySEC) ir įgaliota aptarnauti klientus iš ES ir EEE šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)