"Niekas nekritikuos Vokietijos dėl stiprios išorinės paklausos ir konkurencingumo, - kalbėjo Europos Sąjungos (ES) ekonomikos komisaras Olli Rehnas pristatydamas naują ataskaitą šia tema Briuselyje. - Norėčiau, kad kiekviena ES narė būtų tokia konkurencinga kaip Vokietija".

Tačiau "tuo pačiu metu" Vokietija - ir tam tikru mastu - likusi Europa - turėtų pasinaudoti stipresnėmis vidaus investicijomis ir stipresne vidaus paklausa Vokietijoje", - sakė O. Rehnas.

Vokietija turi nustatyti atitinkamas priemones, kurios padėtų sustiprinti vidaus paklausą ir šalies ekonomikos augimo potencialą, ir jas vykdyti", - teigiama O. Rehno ataskaitoje. Be to, kaip viena iš problemų nurodytas silpnos privataus ir valstybės sektoriaus investicijos.

Dėl išsipūtusio einamosios sąskaitos pertekliaus Vokietiją kritikuoja ne tik Briuselis, bet ir Jungtinės Valstijos - kritikai tvirtina, kad jos ekonominis "šaunumas" pasiekiamas silpnesnių euro zonos narių sąskaita.

Naujausi duomenys rodo, kad didžiausios Europos ekonomikos prekybos perteklius siekė 198,9 mlrd. eurų 2013 metais, - didžiausias nuo tada, kai pradėta rinkti duomenis apie užsienio prekybą.

Anksčiau Berlynas nuolat atmesdavo kritiką šiuo klausimu, teigdamas, kad aukštas perteklius tiesiog atspindi Vokietijos bendrovių konkurencingumą ir kad didžioji pertekliaus dalis susidaro su šalimis, esančiomis už euro zonos ribų.

Tačiau atsiranda ženklų, kad naujoji Angelos Merkel vadovaujamoji koalicija galbūt pradeda sutikti su kai kuria kritika.

"Vokietija gali didžiuotis savo pramonės ir eksporto stiprumu", - sakė Vokietijos ekonomikos ministras Sigmaras Gabrielis. Bet kartu pridūrė: "Priemonės, kurias vyriausybė įtraukė į savo naują programą, leis mums padidinti valstybės investicijas ir augimo impulsą, ir tai padės mums pasiekti pusiausvyros".