Į Delfi redakciją kreipėsi Vilniaus Labdarių gatvėje veikiančio kaljanų baro „Hookah Place“ dabar jau buvę darbuotojai, pavargę kovoti už savo uždirbtus pinigus. Jie darbovietę paliko dar sausio viduryje, tačiau atlyginimų, kuriuos darbdavys jiems liko skolingas, iki šiol nesulaukia.

Tuo metu baras „Hookah Place“, po darbuotojų išėjimo kurį laiką užvėręs duris, surinko naują komandą ir vėl veikia, nors turi skolų ne tik buvusiam personalui, bet ir „Sodrai“ bei vienai skolų išieškojimo bendrovei.

Pirmas įspūdis apgavo

Didžioji dalis dėl savo atlyginimų kovojančios buvusios „Hookah Place“ darbuotojų komandos į šią įstaiga atėjo maždaug prieš metus. Jie pasakoja, kad iš pradžių viskas buvo gerai – kolektyvas gerai sulipo, dirbti buvo smagu, o ir atlyginimai nevėlavo. Įtarimų nekėlė ir tai, kad ankstesni šio kaljanų baro darbuotojai šį darbą buvo palikę praktiškai vienu ypu.

„Iš pradžių ta vieta visiems atrodė labai gera ir sąžininga, bet paskui supratome, kodėl visi ankstesni žmonės išėjo, nes algos pradėjo vėluoti, tačiau baro pinigus vadovas leido į kairę ir dešinę“, – Delfi pasakoja pašnekovai.

Jie teigia, kad nedidelis baras per vakarą sugeneruodavo maždaug 2000 eurų grynaisiais apyvartą, bet dienos pabaigoje ateidavo vadovas ir kasoje likdavo tik apie 300 eurų. Tokių situacijų esą buvo ne viena.

„Mes galvodavome, kad tuos pinigus jis panaudos barui, pavyzdžiui, nueis nupirkti gėrimų. Bet tada prasidėjo, kad atvažiuoja tiekėjai ir pradeda mums priekaištauti dėl skolų, aiškina, kad nebetieks gėrimų. Skolos susikaupė ir pavežėjų platformai „Bolt“, su kuria buvo sutarta, kad darbuotojai uždarę barą bus parvežami namo“, – teigia buvę kaljanų baro darbuotojai.

Šią istoriją Delfi patvirtino trys buvę „Hookah Place“ darbuotojai, kuriems darbdavys liko skolingas maždaug po du mėnesinius atlyginimus.

Delfi ir „Bolt“ platformos teiravosi, ar „Hookah Place“ tikrai įsiskolino už darbuotojų pavežėjimo paslaugas, tačiau ši tik patvirtino, kad anksčiau šis kaljanų baras buvo verslo klientų sąraše, tačiau dabar nebėra.

„Negalime komentuoti apie bendradarbiavimą su konkrečiu klientu. Dažniausiai, pagal mūsų vidinius procesus, verslo klientui nevykdant įsipareigojimų, mes turime teisę stabdyti paslaugų teikimą ir blokuoti prieigą prie platformos. Tokiu atveju, pasinaudoti mūsų paslaugomis tokios įmonės darbuotojai nebegali“, – nurodo „Bolt“.

„Hookah Place Vilnius“ priklauso Klaipėdoje registruotai mažajai bendrijai (MB) „Koalicija“, kuriai vadovauja Markas Mazuras. Registrų centro duomenimis, ši MB 2022 m. metais gavo 188 tūkst. eurų pajamų ir uždirbo 3,2 tūkst. eurų grynojo pelno. Finansinės ataskaitos už praėjusius metus „Koalicija“ kol kas nėra pateikusi.

Prašė ir VMI pagalbos


Kai atlyginimai pradėjo ne tik vėluoti, bet juos ir visai nustota mokėti, kaip pasakoja „Hookah Place“ darbuotojai, sausio viduryje nusprendė visi kartu išeiti iš darbo. Jie tikėjosi, kad bent tokiu būdu atgaus savo pinigus, kadangi Darbo kodeksas darbdavį įpareigoja po darbo sutarties nutraukimo galutinai su buvusiu darbuotoju atsiskaityti per 3 dienas.

Visgi taip nenutiko, o savo atlyginimų tenka laukti iki šiol. Pašnekovai skaičiuoja, kad buvęs darbdavys kiekvienam jų skolingas keturženkles sumas, o bendra šių skolų suma turėtų siekti apie 25 tūkst. eurų. Jie sako, kad M. Mazuras atsiskaityti žada vasarį, bet pažadais nebetiki, nes girdi juos ne pirmą kartą.

Be to, MB „Koalicija“ turi skolų ne tik buvusiems darbuotojams, bet ir „Sodrai“. Šiuo metu skola jai sudaro tik 45 eurus, bet dar sausio pabaigoje siekė beveik 3,2 tūkst. eurų, anksčiau taip pat nuolat siekdavo 1-2 tūkst. eurų.

Viešai prieinami duomenys rodo, kad dar viena 952 eurų dydžio „Koalicijos“ skola neįvardijamam kreditoriui yra perduota skolų išieškojimo bendrovei „Juris LT“.

Delfi pašnekovai pasakoja, kad susisiekė su dar ankstesniais „Hookah Place“ darbuotojais ir sužinojo, kad dėl nesulauktų atlyginimų jie kreipėsi į Darbo ginčų komisiją. Tą patį ketina daryti ir jie, jei savo pinigų artimiausiu metu nesulauks.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) Delfi patvirtina, kad 2023-2024 m. dėl MB „Koalicija“ yra sulaukusi penkių skundų. Trys ginčai išspręsti darbuotojų naudai, dviem atvejais buvo sudaryta taikos sutartis.

Be to, buvę „Hookah Place“ darbuotojai pasakoja, kad dėl iš kasos imamų grynųjų kaljanų baro personalas skambino ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pasitikėjimo telefonu ir prašė atlikti patikrinimą.

Visgi VMI Kontrolės departamento vadovė Kristina Jakštienė Delfi nurodo, kad MB „Koalicija“ atžvilgiu kontrolės veiksmai šiuo metu nėra atliekami, tačiau „VMI nuolat atlieka mokesčių mokėtojų rizikingumo vertinimą, kurio metu analizuoja ne tik savo turimą informaciją ar gautus duomenis iš trečiųjų šaltinių, o taip pat ir viešai pasirodžiusią informaciją žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose, vertina ir gyventojų pranešimus ir pasitikėjimo telefonu teikiamą informaciją“.

„Kilus įtarimų dėl mokesčių nemokėjimo, sprendžia dėl kontrolės veiksmų iniciavimo“, – pažymi VMI atstovė.

Vadovas nieko nekomentuoja

MB „Koalicija“ ir baro „Hookah Place“ vadovas M. Mazuras iš pradžių pakomentuoti situaciją ir pateikti savo versiją Delfi žadėjo telefonu, paskui – elektroniniu paštu, bet galiausiai nusprendė to nedaryti, teisindamasis Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu (BDAR).

„BDAR nuostatos taikomos ne tik mums kaip bendrovei, tačiau ir žiniasklaidos organizacijoms, įskaitant laisvai samdomus žurnalistus bei tinklaraštininkus. Jūsų prašoma pateikti informacija yra susijusi su fizinių asmenų duomenimis“, – nurodo M. Mazuras.

Pasak jo, vykdydama veiklą „Koalicija“ vadovaujasi „teisės aktais, taip pat ir BDAR taisyklėmis, susijusiomis su fizinių asmenų apsauga, tvarkant jų asmens duomenis“.

„Komercine paslaptimi mūsų bendrovėje laikomi ir visi komerciniai sandoriai, todėl dėl anksčiau paminėtų aplinkybių, negalėsime suteikti prašomos informacijos“, – teigia MB „Koalicija“ vadovas.


Delfi jo klausė, kokiam skaičiui buvusių ir esamų „Hookah Place“ darbuotojų MB „Koalicija“ yra skolinga, kokia yra bendra šių skolų suma, ar baras yra skolingas produktų tiekėjams bei paslaugų teikėjams.

Portalas taip pat teiravosi, ar tiesa, kad iš baro kasos būdavo išimami grynieji pinigai ir kokiems tikslams jie buvo naudojami.

M. Mazuras neatsakė ir į klausimą, ar jau atsiskaitė su tais buvusiais darbuotojais, kurie Darbo ginčų komisijoje pasiekė pergales arba sudarė taikos sutartis.

Norite pranešti naujieną ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)