Pranešime spaudai „Vilniaus prekybos“ vadovė Raimonda Kižienė teigia griežtai atmetanti bet kokius kaltinimus mokesčių vengimu tiek Lietuvoje, tiek bet kurioje kitoje šalyje, kur grupės įmonės vykdo veiklą.

„Siekdami išsklaidyti visus įtarimus dėl UAB „Vilniaus prekyba“ mokamų mokesčių šiandien mes kreipėmės į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), prašydami inicijuoti įmonės mokestinį patikrinimą, - sakė ji. - UAB „Vilniaus prekyba“ visada bendradarbiavo ir bendradarbiaus su kontroliuojančiomis institucijomis, taip pat ir mokesčių inspektoriais, visose šalyse, kuriose vykdo veiklą. Esame pasirengę pateikti visus dokumentus, kurie išsklaidys net menkiausias abejones dėl mūsų įmonių veiklos teisėtumo ir skaidrumo“.

DELFI primena, kad viešumoje apie grupės įmonių mokesčių vengimą viešumoje pradėjo kalbėti vienas iš „Vilniaus prekybos“ akcininkų Mindaugas Marcinkevičius.

„Dar kartą pabrėžiame, kad viešai išsakytus vertinimus ir kaltinimus mūsų bendrovių atžvilgiu vertiname kaip vieno grupės akcininkų agresyvaus pasitraukimo iš šio verslo strategijos dalį“, - pridėjo R. Kižienė.

Pasak jos, nuolatinės pagrindinių įmonių buveinės buvo ir išlieka Lietuvoje.

„Dėl šios priežasties ir didžioji dalis mokesčių toliau mokami būtent Lietuvoje“, - tęsė „Vilniaus prekybos direktorė.

„Vilniaus prekybos“ grupės įmonėse dirba apie 35 tūkst. žmonių.

„Sveikinu tokią įmonės iniciatyvą, tokia būtų geriausia pasaulinė praktika, tačiau manau, kad būtent šis žingsnis – tik dūmų uždanga. Ne kartą esu teigęs, kad pačios įmonės inicijuoti mokestiniai patikrinimai buvo naudojami kaip viena iš priemonių vengti mokesčių. Nereikia pamiršti, kad mokesčiai optimizuojami visos grupės mastu, todėl vienos iš įmonių tyrimas vargu ar atskleis tikruosius faktus. Džiaugiuosi, kad VMI subūrė ekspertų komandą ir tikiuosi, jog jie įsigilins į pateiktą informaciją ir kompleksiškai ištirs visos grupės veiklą“, - situaciją komentuoja Mindaugas Marcinkevičius.

A. Butkevičius užsimena apie teisėsaugos atliekamus veiksmus

Algirdas Butkevičius
Premjeras Algirdas Butkevičius užsimena, tačiau neatskleidžia apie teisėsaugos pareigūnų veiksmus tiriant galimą „VP grupės“ mokesčių slėpimą.

Komentuodamas Prezidentės išsakytą kritiką Vyriausybei dėl galimo „VP grupės“ mokesčių slėpimo, A. Butkevičius šį klausimą adresavo buvusiam Ministrų Kabinetui.

„Čia reikėtų šitą klausimą užduoti buvusiai Vyriausybei ir kodėl anksčiau nesiėmė tokių žygių, kokių dabar ėmėsi ši Vyriausybė ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Šita Mokesčių inspekcija, kuriai pradėjo vadovauti naujas vadovas, kartu mes visus tuos planus aptarėme ir net ne vien tik tas aspektas apie kurį jūs minėjote ir apie kurį minėjo Prezidentė (...) Galiu pasakyti, visi, pirmiausia, stambieji verslininkai ar smulkesnieji verslininkai visi buvo patikrinti, ar jie visi yra susimokėję Gyventojų pajamų mokesčius ir kai kurie (tikrai negaliu minėti pavardžių) sumokėjo GPM milijonines dar skaičiuojant litais sumas, ir tai jau buvo padaryta daug anksčiau. Visas šitas klausimas, apie kurį mes diskutuojame dabar, jis irgi yra iškeltas ne kieno nors kito, bet tik VMI specialisto dėka, ir tai rodo, kad VMI ir Vyriausybė elgiasi labai principingai ir ji niekam jokių išskirtinių sąlygų nesudaro – ar oligarchas, ar ne oligarchas. Visiems sistema mokestinė yra taikoma teisingai ir atsakingai nepriklausomai nuo užimamų pareigų, turimo kapitalo. Tad aš vis dėlto džiaugiuosi, kad pagaliau VMI pasižymi savo kompetencija ir tokius galimai nuslėptus (mokesčius, – ELTA.) išieško labai principingai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Premjeras.

Tačiau jis nedetalizavo, ar jau atliekami kokie nors konkretūs veiksmai.

„Aš galiu pasakyti, mūsų Mokesčių inspekcijos tikslas yra, pirmiausia, išsiieškoti mokesčius, po to, jeigu buvo sukurtos kokios schemos mokesčių vengimo ir tai buvo daroma tyčia, bet ne dėl žmogiškosios kažkokios klaidos, turi būti atiduota teisėsaugos institucijoms. Ir tai ir yra daroma, ir taip bus elgiamasi ateityje“, – sakė A. Butkevičius.

Klausiamas, ar jo žiniomis dėl galimo „VP grupė“ sukčiavimo informacija perduoda teisėsaugai, Premjeras tikino negalįs kištis į jos darbą.

„Negaliu (atskleisti, – ELTA.). Aš turiu informacijos, bet aš jos negaliu tikrai viešai (skelbti, – ELTA.), nes aš nežinau, kaip tie teisminiai procesai pasibaigs, o po to nebūtų taip (interpretuojama, – ELTA.), kad Premjeras darė spaudimą teisėsaugos institucijoms“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Ketvirtadienio rytą „Žinių radijui“ komentuodamas spaudoje pasirodžiusią informaciją apie galimus mokesčių vengimo atvejus „VP grupėje“, A. Butkevičius teigė, kad realūs išieškojimai iš grupės yra didesni nei viešojoje erdvėje įvardyti skaičiai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad „Maximą“ valdančios „Vilniaus prekybos“ akcininkų naudojamos mokesčių vengimo schemos apiplėšia valstybę. Pasak jos, tai yra iššūkis Vyriausybei.

VMI duomenimis, nuo 2012 m. vykdant „Vilniaus prekybos“ akcininkų tikrinimus iš viso priskaičiuota apie 2 mln. eurų mokesčių, delspinigių ir baudų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)