Ant peticijos, kuria reikalaujama atšaukti iš apyvartos banknotus su gyvūninių riebalų priemaišomis ir pakeisti juos veganams priimtina alternatyva, jau padėta 5 tūkst. parašų.

Pirmadienį, lapkričio 29 d., socialiniame tinkle „Twitter“ buvo paskelbtas Anglijos banko pranešimas, kad gaminant naujuosius plastikinius banknotus buvo naudojamas lajus – iš riebalų išgaunama medžiaga, įeinanti ir į žvakių bei muilo sudėtį.

„Polimere, naudotame kaip pagrindinis substratas gaminant 5 svarų vertės banknotus, rasta lajaus pėdsakų“, – buvo tvirtinama pranešime.

Pasklidus šiai žiniai buvo surašyta peticija, reikalaujanti atšaukti iš apyvartos minėtuosius banknotus. Reikia pasakyti, kad jie cirkuliuoja tik nuo rugsėjo mėnesio. Skelbiama, kad peticiją jau pasirašė daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

„Naujuosiuose 5 svarų vertės banknotuose yra riebalų – lajaus. Tam prieštarauja visas būrys Jungtinės Karalystės veganų ir vegetarų. Reikalaujame, kad gaminant banknotus, kuriuos turėsime naudoti, butų nustota naudoti gyvūninius riebalus“, – rašoma peticijoje.

Kritikos 5 svarų vertės kupiūra yra susilaukusi ir anksčiau. Peticija buvo parengta ir po pranešimo, kad vietoj Elizabeth Fry ant banknotų bus spausdinamas Winstono Churchillio portretas, mat tai reiškė, kad ant angliškų pinigų nebus nė vieno moters atvaizdo (išskyrus, žinoma, karalienės).

Didžiulis pasipiktinimas nuslūgo tik tada, kai buvo pranešta, kad nuo 2017-ųjų metų vasaros ant 10 svarų kupiūrų bus pradėtas spausdinti žymiosios romanų rašytojos Jane Austen veidas.
Naujasis polimerinis 5 svarų banknotas su W. Churchillio atvaizdu – tai pirmoji Anglijos banko išleista kupiūra, spausdinama ne ant popieriaus. Šios naujovės imtasi todėl, kad plastikiniai banknotai ilgau išlieka švarūs, jie labiau apsaugoti ir patvaresni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)