Turistinių kelionių operatoriams draudžiama pardavinėti keliones į Turkiją. Užsakomieji skrydžiai iš Rusijos į Turkiją turės būti atšaukti. Tačiau apie reguliarių reisų atšaukimą nekalbama.

Sankcijose taip pat numatoma, kad Rusijos darbadaviai negalės samdyti Turkijos piliečių. Rusijoje taip pat negalės veikti Turkijos organizacijos – jų veiklos rūšių sąrašą sudarys Rusijos vyriausybė.

V. Putinas taip pat nusprendė griežčiau kontroliuoti Turkijos pervežėjus Rusijos teritorijoje, taip pat sustiprinti saugumo priemones Rusijos uostų ekvatorijose Azovo ir Juodojoje jūroje.

Nurodymas dėl sankcijų įsigalios po to, kai bus oficialiai paskelbtas, ir galios tol, kol bus atšauktos jame nustatytos ekonominės ir kitos priemonės.

Turkija ir Rusija turi svarbių ekonominių ryšių. Rusija yra antroji pagal dydį Turkijos prekybos partnerė, o Turkijoje pernai apsilankė daugiau kaip 3 mln. rusų turistų, rašo bbc.com.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas šeštadienį sakė, kad Rusijoje dirba beveik 90 tūkst. Turkijos piliečių. Priskaičiavus jų šeimos narius, šis skaičius pakyla iki 200 tūkst., sakė jis.

Kokią įtaką sankcijos turės rusų pirkėjams?

Iš tikrųjų pirkėjai jau yra nukentėję.

Anksčiau šią savaitę Rusijos žemės ūkio ministras pareiškė, kad maždaug 15 proc. turkiškos produkcijos neatitinka Rusijos saugumo standartų. Kai kurių produktų importas buvo sustabdytas, o vilkikai įstrigo pasienyje.
Naujos sankcijos reiškia, kad kai kurių produktų importas bus uždraustas – tačiau kurių, kol kas neaišku.

Šiais metais Turkija į Rusiją jau eksportavo maisto ir žemės ūkio produkcijos už daugiau kaip 1 mlrd. eurų. Rusija nurodo, kad 20 proc. į šalį importuojamų daržovių atgabenama iš Turkijos.

Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“ skelbia, kad pernai į Rusiją buvo eksportuota odos, tekstilės ir drabužių už 1,52 mlrd. eurų.

DELFI primena, kad šiandien Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad apgailestauja dėl incidento, kai Sirijos ir Turkijos pasienyje buvo numuštas Rusijos bombonešis „Su-24“, praneša AP.

Tuo pačiu jis gynė Turkijos pilotų veiksmus, kurie paleido raketas. Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareikalavo viešo Turkijos atsiprašymo, tačiau R. Erdoganas atsisakė tą padaryti. Šeštadienį kalbėdamas per mitingą Balikesiro mieste, R. Erdoganas tikino, kad apgailestauja dėl incidento su Rusijos bombonešiu: „Mes nenorėjome, kad taip nutiktų, tačiau taip nutiko. Viliuosi, daugiau tai nepasikartos“.

Rusijos ir Turkijos santykių krizė kilo po to, kai lapkričio 24 dieną Turkijos naikintuvas numušė Rusijos bombonešį Su-24. Turkija tvirtina, kad rusų lėktuvas pažeidė jos oro erdvę. Rusija tikina, kad lėktuvas skrido tik virš Sirijos teritorijos. Maža to, Rusijos karinė vadovybė pareiškė, kad atakos metu sieną pažeidė pats Turkijos naikintuvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9147)