Kredito įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandorių kaina išaugo reitingų agentūrai „Moody‘s“ sumažinus Ukrainos skolinimosi reitingą iki Caa1. Kijevo obligacijos jau seniai laikomos „nieko vertomis“, tačiau, remiantis „Moody‘s“ terminologija, tai reiškia, jog jos iš tikrųjų priklauso „labai didelės rizikos grupei“.

Ukrainos skolinimosi reitingas buvo sumažintas argumentuojant itin sudėtinga situacija šalies finansų sektoriuje. 2014 metais Kijevui teks padengti beveik 10 mlrd. dolerių (25 mlrd. Lt) išorės skolų. Atsižvelgiant į šalies nepaliekančios ekonominės krizės sąlygas, Ukraina tiek pinigų gali paprasčiausiai nesurinkti.

Per pastaruosius kelis mėnesius Ukraina ir toliau pardavinėja dolerius, laikytus šalies valiutos rezerve – taip bandoma apsaugoti griviną nuo žlugimo. Šiuo metu šalies aukso ir užsienio valiutos rezerve belikę vos 20 mlrd. dolerių (51 mlrd. Lt).

Šalies valstybės obligacijų pajamingumas siekė 10 proc. – specialistų teigimu, šis faktas taip pat perspėja apie realią šalies bankroto riziką. Be to, tai reiškia, jog Ukraina faktiškai negali skolintis lėšų tarptautinėje rinkoje.

Ukrainos ekonominė situacija sudėtinga jau nuo metų pradžios. Pastaruosius du ketvirčius šalies BVP augimas stabiliai lėtėja. 2013 metų sausio-kovo mėnesiais jis smuko 1,1 proc. (lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2012 metais). O balandžio-birželio mėnesiais smuko dar 1,3 proc. Be to, antrąjį šių metų ketvirtį fiksuotas BVP augimo sulėtėjimas ir lyginant su ankstesniais trimis mėnesiais. Jeigu BVP lėtai augs liepos-rugsėjo mėnesiais, tokia situacija bylos apie šalies ekonomikos recesiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)