Ukrainos finansų ministerija tvirtina, kad sutartis dėl paskolų paremta susitarimais, kuriuos su Rusija sudarė buvęs šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius. Vyriausybė, kaip numatyta įstatymuose, neturėjo pakankamų įgaliojimų sudaryti tokią sutartį, nes ji pažeidė tuo metu nustatytas skolinimosi ribas, tvirtina Ukraina. Ukrainos finansų ministerija taip pat teigia, kad sutartis buvo sudaryta Rusijai darant spaudimą, – ši 2013 metais mėgino sutrukdyti Ukrainai pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga.

„Ukraina ketina ryžtingai ginti savo poziciją šioje byloje“, – teigiama pranešime.

Rusija padavė ieškinį prieš Ukrainą į Londono teismą dėl 3 mlrd. dolerių skolos šių metų vasarį. Anot Rusijos finansų ministro Antono Siluanovo, Kijevas turėjo padengti skolą praėjusių metų gruodžio 21 dieną, o gruodžio 31 dieną baigėsi galutinis ginčo sureguliavimo terminas.

Ukraina patvirtino gavusi Rusijos ieškinį dėl skolos kovo pradžioje. Tada Kijevas pažadėjo ryžtingai ginti savo poziciją šiuo klausimu.

Ilgą laiką ginčo objektu buvo skolos statusas. Ukraina tvirtino, kad 3 mlrd. JAV dolerių vertės obligacijos, kurias Rusija išpirko 2013 metais, yra komercinė skola, o tai reiškia, kad Rusija turi sutikti su tomis pat jos restruktūrizavimo sąlygomis, kaip ir kiti privatūs šalies kreditoriai, kurie nurašė 20 proc. įsiskolinimo. Tuo tarpu Rusija tvirtino, kad skola yra valstybinė, o jos restruktūrizavimo mechanizmą reikia derinti atskirai. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) šiuo klausimu stojo Rusijos pusėn, pripažindamas skolą oficialia.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (653)