„Aktyvus visų suinteresuotų euroobligacijų turėtojų dalyvavimas skolos restruktūrizavime yra nepaprastai svarbus, nes Ukraina neturi antikrizinės programos pagrindu atsidėtų lėšų skoloms administruoti pirminėmis sąlygomis, - nurodė K. Lagard. - Kartu su šalies valdžia ir kreditorių komitetu kviečiu visus skolintojus palaikyti šį siūlymą“.

Ukrainos euroobligacijų yra įsigijusi ir Rusija. Maskva jau ne kartą anksčiau yra išsakiusi savo poziciją: ji nesuinteresuota vykdyti 3 mlrd. JAV dolerių skolos restruktūrizavimo. Skolas Kijevas turėtų sumokėti iki šių metų pabaigos.

Dar rugpjūčio pabaigoje buvo pranešta, kad Ukraina susitarė su privačiais savo kreditoriais dėl 20 proc. skolos dalies nurašymo. Kijevas prašė ir Rusijos sutikti tokiomis pačiomis sąlygomis nurašyti skolą, tačiau Maskva skolos restruktūrizacijos procese dalyvauti atsisakė. Tokią poziciją paskelbė šalies finansų ministras Antonas Siluanovas.

Susitarimas dėl 19 mlrd. JAV dolerių siekiančios Ukrainos užsienio valstybės skolos restruktūrizacijos tarp šalies vyriausybės ir kreditorių komiteto, vadovaujamo JAV investicinio fondo "Franklin Templeton", pasirašytas rugpjūčio 27 d.