Vertindamas ekonominę situaciją Ukrainoje, jis pastebėjo, kad jau įvestas lankstus grivinos kursas, ko ir reikalavo TVF. "Ypač svarbu tęsti šį kursą, siekiant užtikrinti ekonomikos augimo galimybes", - pabrėžė jis.

Jo nuomone, nemažai pasiekta finansinio reguliavimo ir kontrolės sferoje "dėl ryžtingų priemonių, kurių ėmėsi Ukrainos nacionalinis bankas"; be to, Ukrainos vyriausybė paskelbė išlaidų mažinimo kursą. Kartu jis atkreipė dėmesį į tai, kad nacionalinės bendrovės "Naftogaz Ukrainy" "finansiniai nuostoliai gana dideli ir tokią padėtį būtina sureguliuoti didinant dujų tarifus gyventojams".

Atsakydamas į žurnalistų klausimus, jis pabrėžė, kad paramos paketas, skirtas Ukrainai, yra "pakankamas Ukrainos įsiskolinimui už rusiškas dujas padengti". "Paramos paketas sudarytas taip, kad būtų suteikta galimybė Ukrainos vyriausybei padengti įsiskolinimą ir įvykdyti savo pagrindinius įsipareigojimus", - sakė jis.

Pasak. J. Vacherio, "paramos programa sudaryta atsižvelgiant į 385 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų kainą". "Svarstyti dujų kainą turi "Naftogaz Ukrainy" ir "Gazprom", - paaiškino jis, kartu pabrėždamas, kad "rinkos dujų kainą nustatyti sudėtinga". 

Pasak TVF atstovo, fondas "įdėmiai stebi" situaciją rytinėje Ukrainos dalyje. "Mes sekame konkrečius statistinius duomenis ir stebime politinius žingsnius. Situacija nestabili. Jokio konkretaus termino nenustatėme", - paaiškino jis, atsakydamas į klausimą, ar bus įtraukti į paramos Ukrainai programą pakeitimai tuo atveju, jeigu situacija rytiniuose regionuose pasikeis. "Mes nesvarstome hipotetinių situacijų, - kalbėjo jis. - Mes vertinsime skaičius, padėtį finansiniame sektoriuje ir ekonomikoje".

Kijevas sutinka padengti skolas už dujas, bet senomis kainomis

Ukrainos vyriausybės vadovas Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad Kijevas sutinka per dešimt dienų padengti visas skolas už rusiškas dujas, jeigu jų kaina sieks 268,5 dolerio už tūkstantį kubinių metrų, informuoja BBC.

"Mes pateikėme Rusijos dujų bendrovei "Gazprom" pasiūlymą pratęsti sutartį, kurioje nurodyta 268,5 dolerio už tūkstantį kubinių metrų kaina, - tokia pat, kokia buvo numatyta pirmąjį metų ketvirtį. Kai tik tokia kaina bus nustatyta ir bus pasirašytas papildomas susitarimas, Ukraina sutinka per dešimt dienų padengti visas skolas, įskaitant ir ankstesnės vyriausybės įsiskolinimus", - sakė A. Jaceniukas per spaudos konferenciją Charkovo oro uoste.

Kiek anksčiau "Gazprom" atstovas Sergejus Kuprijanovas pareiškė, kad "pradelsta Ukrainos skola už Rusijos dujas padidėjo iki 3,5 mlrd. dolerių".

Gegužės 3 d. Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas tvirtino, kad Ukraina neturinti teisės vienašale tvarka iš naujo svarstyti rusiškų dujų kainas. Pasak Rusijos ministro, šiuo metu galioja 2009 m. sutartis, kurioje nustatyta tiekiamų dujų kainos formulė.

Pasak A. Novako, Ukraina kėlė klausimą dėl kainos per trišales konsultacijas, vykusias Varšuvoje gegužės 2 dieną, tačiau Maskva mananti, kad "svarstyti tokį klausimą nėra jokio pagrindo".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)