Lietuvos vyriausiasis administracinis (LVAT) neskundžiama nutartimi praėjusį gruodį atmetė VMI skundą ir paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą, kuriuo buvo panaikintas mokesčių administratoriaus sprendimas negrąžinti 87.382,16 Eur mokesčio permokos su koncernu „Icor“ susijusiai UAB „Emisija“, skelbia „Verslo žinios“.

Teismas įvertino, kad VMI sprendime buvo neteisingai taikyta ir aiškinta Pelno mokesčio įstatymo 56-1 str. nuostata, numatanti sąlygas, kada gali būti perduoti mokestiniai nuostoliai kitai tos pačios verslo grupės įmonei.

Ši nuostata įtvirtina reikalavimą, kad mokestinių nuostolių perdavimo dieną turi būti valdoma ne mažiau kaip 2/3 (66,7 proc.) kiekvieno perduodant mokestinius nuostolius dalyvaujančio patronuojamojo vieneto akcijų. Tačiau įstatymas nenustato jokių reikalavimų užtikrinti nurodytą 2/3 kontrolės intensyvumą kokį nors tęstinį laikotarpį, pabrėžė teismas. O būtent taip ginče su UAB „Emisija“ įstatymo nuostatą traktavo VMI.

Kaip rašo „Verslo žinios“, ekspertai ragina ir kitas bendroves pasigilinti, ar jos gali pasinaudoti lengvata, net jei anksčiau ir buvo sulaukusios neigiamo atsakymo iš mokesčių administratoriaus.

VMI parengtame Pelno mokesčio įstatymo komentaro projekte reikalavimai įmonėms išdėstomi jau kitaip.