Įtariama, kad paviešintuose dokumentuose gali būti Latvijos piliečių pavardžių. Manoma, kad šie asmenys – teisines paslaugas teikiančios ir lengvatinių mokesčių paslaugų srityje veiklą vykdančios įmonės klientai.

Nuo 2009 m. iki 2015 m. gruodžio mėn. Latvijos sostinėje Rygoje veikė dėmesio centre atsidūrusios Panamoje veiklą vykdančios „Mossack Fonseca“ įmonės filialas, teikęs lengvatinio apmokestinimo paslaugas pasiturintiems klientams, rašo lsm.lv.

Latvijos įmonių registro duomenys liudija apie „Mossack Fonseca“ šioje šalyje baigtą veiklą praėjus šešeriems metams po susijungimo su britų mokestinių lengvatų specialistų bendrove „RM Group“. Sprendimas veiklą Rygoje pradėti priimtas įžvelgus daug žadantį verslo potencialą. Tuo metu rengtas pranešimas spaudai liudija apie lūkesčius dėl „RM Group Mossack Fonseca“ pelningos bazės įkūrimo.

Nepaisant naudojamo jungtinio pavadinimo dvi įmonės nuo 2009 m. registruotos atskirai, nors jų abiejų savininku įvardijamas Jungtinės Karalystės (JK) pilietis Emmanuelis Cohenas.

Šis asmuo dalyvavo Rygos filialo atidarymo iškilmėse 2010 m. ir negailėjo liaupsių šio miesto strategiškai reikšmingai lokacijai. E. Cohenas – spalvinga asmenybė, turinti daugybę interesų, tarp kurių – rinkodaros direktoriaus pareigos ir britų bobslėjaus komandos rėmimas.

Filialo Rygoje atidarymo iškilmėse dalyvavo svarbūs Latvijos verslininkų bendruomenės atstovai, televizijos laidų vedėjas ir šokių čempionas Valdis Skutenis, olimpinis čempionas Zintis Ekmanis, lenktynininkė Karline Stala ir Panamos ambasadorius Chrisas Zollingeris, kuris yra vienas iš „Mossack Fonseca Panama“ partnerių.

E. Coheno lūkesčiai dėl Rygos filialo pelningumo buvo pernelyg optimistiniai. 2010 m. bendrovė patyrė 50 tūkst. eurų nuostolių, o vėlesni įrašai apie šią bendrovę nebėra prieinami.

Tikėtina, kad mokestinių lengvatų ekspertai rado būdą sumažinti savo pačių mokesčius, kurie turėjo atsidurti Latvijos ižde.

Per šiuos metus aukštus postus „RM Group Mossack Fonseca“ Rygos filiale užėmę Sandis Bertinis ir Vladislavas Borovikas reguliariai lankėsi Didžiosios Britanijos prekybos rūmuose Latvijoje.

S. Bertinis turėjo tiek „Mossack Fonseca“, tiek ir „RM Group“ akcijų. Be to, jis buvo atsakingas už verslo plėtrą mokestinių lengvatų srityje „Linkes Offshore“ bendrovėje, turinčioje nuolatinių atstovybių Londone, Rygoje ir Honkonge.

„Išleiskite mažiau pinigų mokesčiams ir išsaugokite anonimiškumą. Saugokite savo turtą ten, kur pasaulio teismų nutarys nepripažįstamos“, - rašoma „Linked Offshore“ internetinėje svetainėje, kurios apačioje pateikiama nuoroda į Latvijos valstybinę pajamų tarnybą (VID).

„RM Group Mossack Fonseca“ Rygos filialo vadovas V. Borovikas pasuko kita kryptimi tarptautinėse transferinių mokėjimų įmonėse „Waller One“ ir „QR Pay“.

2015 m. gruodžio mėn. V. Borovikas Latvijos finansų ir kapitalo komisijos (FKTK) įvardijamas kaip įgaliotas elektroninių mokėjimų sistemos naudotojas, o „QR Pay“ įvardijama kaip panašias įmones Rusijoje, Ukrainoje, Kazachstane, Moldovoje, Baltarusijoje ir kitose šalyse jungiančio tinklo dalis.

„RM Group“ būstinės Rygoje adresas nebėra prestižinėje Rygos centro vietoje. Dabar ji registruota kur kas kuklesnėje miesto dalyje, šalia vilkikų remonto įmonių. Nors „RM Group“ techniškai vis dar vykdo veiklą, VID pateiktuose dokumentuose nurodomas sprendimas pristabdyti filialo veiklą nuo šių metų vasario mėn.

Tenka pripažinti, kad nėra jokių liudijimų, galinčių įrodyti, kad „RM Group“ ar „Mossack Fonseca“ vertėsi nelegalia veikla. Šios mokestinių lengvatų paslaugas teikiančios bendrovės yra teisėtos, tačiau Latvijos visuomenę neabejotinai sudomintų galimybė susipažinti su informacija, susijusia su šalyje gerai žinomais asmenimis.

Ši informacija galimai buvo nutekinta iš „Mossack Fonseca“ centrinės būstinės Panamoje. Jau paviešinta su skirtingų pasaulio šalių politikais susijusi informacija, tačiau žadama atskleisti daugiau duomenų.

Balandžio 4 d. nepavyko susisiekti nei su S. Bertiniu, nei su V. Boroviku dėl komentaro apie „Mossack Fonseca“ veiklą Latvijoje ir priežastis, dėl kurių praėjus penkeriems metams nuo ištaigingo atidarymo veiklą teko stabdyti. Latvija yra pelniusi rimtos žaidėjos lengvatinių mokesčių verslo srityje vardą.

Jau ne kartą skambėjo kaltinimai, kad šios šalies smulkieji bankai praeityje yra padėję vykdant pinigų plovimą ir perkeliant lėšas iš vienos valstybės į kitą.

Kol kas nutekintuose „Panama Papers“ dokumentuose neminimos Latvijos piliečių pavardės, tačiau tenka pripažinti, kad kažin ar tokia į paviršių išplaukusi informacija sukeltų kam nuostabą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)