Naujojo Darbo kodekso 166 straipsnyje iš pradžių buvo numatyta, kad: „Darbo taryba darbdavio iniciatyva privalo būti sudaryta, kai vidutinis darbdavio darbuotojų skaičius yra 50 darbuotojų ir daugiau.“

Po to ši nuostata buvo taisoma, bet kaip taisoma, nuomonės išsiskyrė.

Variante, kurį svarstė Trišalė taryba, buvo išbraukti trys žodžiai „privalo būti sudaryta“ ir jie pakeisti vienu žodžiu „renkama“.

Profsąjungų atstovai dėstė, kad įsivėlė klaida, turėjo būti išbrauktas tik vienas žodis „sudaryta“, kuris yra pakeistas į žodį „renkama“, kas reikštų neprievartinį darbo tarybų sudarymą, o jų rinkimą.

Principinė nuostata, kad jos privalo būti, profsąjungų nuomone, turi likti, nes taip ir buvo siūlyta: mainais į apribojamas profsąjungų teises renkamos darbo darybos.

Buvo teigiama, kad tokios nuomonės laikėsi ir vienas socialinio modelio rengėjų, Vilniaus universiteto profesorius Teisės fakulteto dekanas Tomas Davulis. Jis posėdyje nedalyvavo, o mokslininkų nuomonei atstovavo advokatas Tomas Bagdanskis.

Tačiau T. Bagdanskis nesutiko su nuomone, kad trys žodžiai išbraukti per klaidą: darbo tarybos yra renkamos, bet neprivalomos, tad negalima numatyti, kad jos „privalo būti“.

Kaip buvo iš tikrųjų, bendro sutarimo nerasta, todėl profsąjungos užregistravo savo nuomonę, o Vyriausybės ir darbdavių atstovai pritarė T. Bagdanskio nuomonei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)