Į šiukšliadėžę nukeliauja 10 proc. maisto produktų. Kalbame apie dar nė neparagautus vaisius, daržoves, mėsą ir kt. Kiek atliekų lieka, pavyzdžiui, neįveikus visos porcijos, kol kas atsakyti nemėginsime.

Kiekvieną savaitę kiekviena šeima D. Britanijoje išmeta vidutiniškai po devynis vaisius ir (arba) daržoves ir po du mėsos ir (arba) duonos ar pieno gaminius.

Tai juk kainuoja. Svetainėje ao.com skelbiamais duomenimis, per savaitę britai išmeta produktų už vidutiniškai 5,5 euro, vadinasi, už beveik 350 eurų per metus.

Bet taip neturi būti. Ypač todėl, kad daugeliu atvejų maistą švaistome vedini klaidingų įsitikinimų.
Netikite? Ar žinote, kiek galima sutaupyti visą mėnesį vartojant tik virtuvės spintelėje esančius produktus?

Visų pirma, verta išsiaiškinti, kiek laiko konkretus produktas yra tinkamas vartoti. Tai žinodami, nustosite mėtyti maistą, kurį dar galima valdyti.

Toliau paaiškinta, kas iš tikrųjų nurodoma etiketėse.

Geriausia iki. Praėjus prie šio užrašo nurodytai dienai produktas tebėra tinkamas vartoti, tik gali būti ne pačios geriausios kokybės.

Suvartoti iki. Ši data susijusi su saugiu produkto vartojimu. Maistą galima vartoti iki datos, nurodytos prie šio užrašo, bet jokiu būdu ne ilgiau, net jei jis puikiai atrodo ir skaniai kvepia.
Parduoti iki / eksponuoti iki. Tai data, kuri turi rūpėti parduotuvės personalui, o ne jums. Jos galima nepaisyti.

Taigi, jei norite šiek tiek sutaupyti, drąsiai pirkite produktus, kurių pardavimo terminas beveik arba jau suėjęs, bet saugaus vartojimo data dar ateityje, ir maistas jums atsieis 70 proc. pigiau.

Dabar pereikime prie klaidingų įsitikinimų apie tai, kur maistas turi būti laikomas. Pavyzdžiui, jei duoną laikysite šaldytuve, ji pasens ir sueižės greičiau. Beje, kiaušinius taip pat galima laikyti ne šaldytuve.

Ne šaldytuve taip pat galima laikyti tam tikrus padažus, džemą ir bulves. Jei šiuos produktus laikysite spintelėje, šaldytuve liks daugiau vietos gaminiams, kuriuos būtina laikyti šaltai.

Ar galima užšaldyti?

Taigi, ką galima ir ko negalima užšaldyti. Daugelį šviežių ir greitai gendančių produktų, pasirodo, galima užšaldyti. Tai padaryti reikia arba jų galiojimui einant į pabaigą, arba iš karto įsigijus. Prireikus, šiuos produktus tiesiog atšildysite.

Užšaldyti galima sūrį, pieną, grybus, ryžius, jogurtą, grietinę ir bulvių košę. Nepamirškite, kad duoną taip pat galima užšaldyti. Suraikytą duoną tikrai galite laikyti šaldiklyje, o prireikus, panaudoti. Taip pavyks gerokai pratęsti jos tinkamumo laiką.

Užšaldyti galima ir kiaušinius, tik ne su lukštais. Šaldyti reikia kiaušinių plakinį.

Nustebsite, bet atšaldytą mėsą galima užšaldyti pakartotinai, tik nepamirškite jos prieš tai išvirti.
Tiesą sakant, daugelį produktų tikrai geriau užšaldyti užuot išmetus. Tai pasakytina ir apie maisto likučius: keptas pupeles ar pradedančius ruduoti bananus.

Žmonės, pratę nešvaistyti maisto, suteiktų begalę patarimų apie tai, ką vertą užšaldyti.


Kiek pavyks sutaupyti?


Norėdami išsiaiškinti, keik maisto (ir pinigų!) žmonės iššvaisto, paprašėme jų surašyti visus išmetamus produktus, o tada pamėginti sumažinti jų kiekį. Tai galite padaryti ir jūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)