Kaip rašoma tyrime, Lenkijos mėsos gigantas „SuperDrob“ vištieną perka iš ūkių, kur paukščiai auginami jiems duotant vaistų, klasifikuojamų kaip „kritiškai svarbūs sveikatai“, nors toks neatsakingas elgesys kelia ir pavojų vartotojams. „SuperDrob“ parduoda vištieną tokiems prekybos tinklams kaip „Lidl“, „Asda“ ir „Iceland“.

Bendrovė buvo siejama su mirtinu salmoneliozės protrūkiu 2020 metais. Jį sukėlė daugybei vaistų atspari bakterija, o būtent su „SuperDrob“ vištiena per ateinančius pusantrų metų buvo susiję mažiausiai penkiolika apsinuodijimų salmonelėmis.

Tokios bakterijos kaip salmonelės labai lengvai plinta paukštynuose, ypač tokiuose, kur nesilaikoma higienos normų ar auginama labai daug paukščių. Antibiotikų naudojimas paukštynuose sudaro palankias sąlygas tokioms potencialiai mirtinoms bakterijoms įgyti atsparumą, o tai reiškia, kad vaistai tokių infekcijų įveikti nebegali. Antibiotikams atsparios bakterijos, dar žinomos kaip superbakterijos, yra sparčiai auganti grėsmė žmonių sveikatai. Vien 2019 metais nuo tokių susirgimų mirė 1,2 mln. žmonių.

Tam, kad būtų sumažinta tokių superbakterijų sukeltų ligų protrūkių rizika, Europos Sąjunga nuo praeitų metų ėmėsi teisės aktais griežtinti antibiotikų naudojimą ūkiuose. Tik pastaraisiais metais didžiausios Europos vištienos gamintojos – Lenkijos – paukštynuose antibiotikų naudojama vis daugiau.

Vištos

Nuo 2020 metų Lenkija atsakinga už daugiau nei pusę rimtų užsikrėtimų salmonelėmis visoje Europos Sąjungoje. „SuperDrob“ – vienas iš didžiausių Lenkijos vištienos gamintojų, daugiau nei 50 proc. pajamų jis gauna iš eksporto.

Pastaraisiais metais fluorochinolonų klasės antibiotikų, kurie dažnai naudojami gydant salmoneliozę, pardavimai šalyje išaugo daugiau nei 70 proc. Duomenys rodo, kad parduodama dar daugiau kolistino – vaisto, naudojamo gydant sudėtingas infekcijas, kai nebepadeda jokie kiti vaistai. Abejus vaistus Pasaulio sveikatos organizacija klasifikuoja kaip kritiškai svarbius sveikatai.

„SuperDrob“ teigimu, šie vaistai tikrai naudojami, tačiau piktnaudžiavimo antibiotikais faktą bendrovė neigia, ir sako, kad tokio elgesio netoleruotų. Bendrovės atstovų teigimu, visi paukštynai atitinka higienos ir kokybės reikalavimus. Be to, paiso ir Europos Sąjungos ir Lenkijos įstatymų bei teisės aktų, dauguma netgi tvarkomi griežčiau nei to reikalaujama.

Vienas su „SuperDrob“ bendradarbiaujantis vištų augintojas „Bureau of Investigative Journalism“ komandai sakė, kad jo ūkyje minimi antibiotikai naudojami. Kitas su minima bendrove dirbantis šaltinis, panoręs išlikti anonimu, teigia, kad panaši praktika taikoma ir kitur.

Ne vieną paukštyną, įskaitant ir „SuperDrob“ savo produkciją parduodančius, prižiūrintis veterinaras TBIJ sakė, kad fluorochinolonų klasės antibiotikų naudojimas paukštynuose paplitęs įvairiais auginimo etapais.

„SuperDrob“ tikina, kad antibiotikai jo arba jo partnerių paukštynuose naudojami tik tada, kai tai pataria veterinarai arba tokią praktiką padiktuoja ligos protrūkis. Pabrėžiama, kad fluorochinolonų ir kolistino naudojimas palaipsniui mažinamas, siekiant 2025 metais jų visai atsisakyti.

„Asda“ atstovai teigia, kad visi importuoti šaldytos vištienos produktai kruopščiai patikrinami dėl saugumo vartoti ir kokybės. „Iceland Foods“ tikina draudžiantys tiekėjams profilaktiniais tikslais naudoti antibiotikus, kurie svarbūs gydant žmonių ligas. „Lidl“ taip pat sako draudžiantys tiekėjams prevenciškai naudoti antibiotikus.

TBIJ ištyrė atliekų, surinktų iš daugybės Lenkijos paukštynų, bendradarbiaujančių su „SuperDrob“, mėginius ir aptiko bakterijų, įskaitant ir E.coli, kurios jau atsparios fluorochinolonų klasės antibiotikams.

Tyrimą prižiūrėjo Oksfordo universiteto medicininės mikrobiologijos profesorius Timas Walshas. Jis rezultatus pavadino „labai neraminančiais“ ir pabrėžė, kad Jungtinės Karalystės prekybos centrai „įsipareigoję rūpintis savo klientais“ ir prižiūrėti tiekėjus.

T. Walsho teigimu, Europos Sąjunga kartą jau suklydo antibiotikų naudojimo Lenkijoje klausimu, o faktas, kad šalyje parduodama tiek daug stiprių antibiotikų, jau seniai turėjo paskatinti imtis veiksmų: „Kažkas jau turėjo įsikišti“.

Europos Komisija teigia, kad po protrūkio Lenkijos įgyvendintos priemonės, įskaitant padidintą biosaugumą paukštynuose ir geresnės higienos sąlygas mėsos perdirbimo bendrovėse, padėjo susirgimų salmonelioze skaičius sumažinti.

Superbakterijų protrūkis

„SuperDrob“ mėsos perdirbimo gamyklos ir ūkiai Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės pareigūnų buvo įvardyti kaip pagrindinis salmoneliozės protrūkio 2020 metais, susargdinusio daugiau nei 400 žmonių, šaltinis. Kaip išsiaiškino žurnalistai, šis incidentas buvo žymiai pavojingesnis, nei manyta iki tol.

TBIJ atliktas protrūkį sukėlusių bakterijų genetinių sekų tyrimas padėjo išsiaiškinti, kad dauguma – atsparios fluorochinolonų klasės antibiotikams. Kai kuriais atvejais mėginiai buvo atsparūs daugybei vaistų, o tai reiškia, kad liga buvo sunkiai pagydoma.

2020 metų gruodį vyriausioji Jungtinės Karalystės veterinarė Christine Middlemiss kreipėsi į savo kolegas Lenkijoje, reikalaudama imtis veiksmų. Laiške, su kuriuo susipažino TBIJ, teigiama, kad už apsinuodijimą maistu susijęs salmonelės štamas – tas pats, koks Jungtinėje Karalystėje buvo užfiksuotas dar 2012 metais ir susargdinęs beveik 1300 žmonių.

Jungtinės Karalystės prekybos centrai iš prekybos buvo pašalinę dalį „Superdrob“ produktų, užterštų minimomis bakterijomis, bet bendrovė tiekia šaldytą produkciją, tad užteršta mėsa pirkėjų šaldikliuose galėjo užsilikti ilgam.

„SuperDrob“ protrūkio metu skelbė, jog individualios infekcijos kontrolės neprireikė dėl mažo susirgimų skaičiaus, bet patikino įvedęs savą salmonelių kontrolės sistemą, parengtą vištienos kokybės ir ligų kontrolės specialistų, prie jos pratinti ir tiekėjai. Atstovai sako, kad su jų produkcija tokios problemos nesikartoja jau nuo 2021 metų kovo.

Maisto produktų bendrovės „Sustain“ vykdomoji direktorė Kath Dalmeny praktikas, į dienos šviesą iškilusias po tyrimo „SuperDrob“, prilygino situacijai, kai, susirgus vienam vaikui, antibiotikus geria visa klasė, o taip tik didinamas bakterijos atsparumas gydymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)