„Visi supranta, kad iš Ukrainos reikia tuos grūdus išvežti, nes dalis pasaulio jų laukia maisto apsirūpinimui. Ir visa tai sukuria Rusijai derybinį momentą. Žinoma, kad jeigu nebūtų susitarimo pratęsimas pasiektas, Lietuva gali pasiūlyti, kaip jau yra dariusi, Ukrainai išvežti grūdus per Baltijos šalių uostus. Tai jau esame pradėję daryti ir galime toliau tęsti”, – antradienį „Žinių radijui” teigė A. Skaisgirytė.

„Šiuo atveju mes kalbame apie grūdų tranzitą, kad jie iš Lenkijos būtų toliau vežami į kitas pasaulio šalis, o ne apie tai, kad grūdai liktų ten. Žinoma, kad iš solidarumo visi turėtume padėti Ukrainai – tiek Lietuva, tiek Lenkija”, – sakė ji.

Taip pat, anot prezidento patarėjos, neabejotina, kad Rusija siekia panaudoti šį susitarimą kaip svertą derybose su Ukraina ir Jungtinėmis Tautomis.

„Rusija, žinoma, kad nori panaudoti šį svertą savo naudai (...) Ir tos derybos yra pakankamai sudėtingos, jose dalyvauja ir Rusija, ir Ukraina ir Jungtinės Tautos, ir Turkija”, – pridūrė ji.

Rusija pranešė pasitraukianti iš tarptautinio susitarimo dėl grūdų eksporto per Juodąją jūrą.

Tarptautinis susitarimas, leidžiantis eksportuoti grūdus iš karo draskomos Ukrainos, po kelių pratęsimų turėjo nustoti galioti pirmadienį. Kremlius jau anksčiau buvo nurodęs, kad jo netenkina tai, kaip jis įgyvendinamas.